Rīgas patversmes sieviešu nodaļā plānots izveidot dienas centru
Rīgas domes Sociālo jautājumu komitejas priekšsēdētāja Olga Veidiņa.
Runā Rīga
2016. gada 7. aprīlis, 22:45

Rīgas patversmes sieviešu nodaļā plānots izveidot dienas centru

Jauns.lv

Rīgas patversmes sieviešu nodaļas jaunajās telpās Eiženijas ielā 1 nākamgad plānots izveidot dienas centru, kurā gan patversmes iemītnieces, gan citi interesenti varēs kvalitatīvi pavadīt brīvo laiku, nomazgāties, izmantot iespēju dezinficēties un saņemt sociālo darbinieku palīdzību.

Ceturtdien patversmi apmeklēja Rīgas domes Sociālo jautājumu komitejas priekšsēdētāja Olga Veidiņa, lai ar Rīgas patversmes direktori Dagniju Kamerovsku pārrunātu gan ēkas, gan tās apkārtnes tālākos attīstības plānus.

Kā informēja D.Kamerovska, pēc patversmes jaunajām telpām ir liels pieprasījums un aizpildītas gandrīz visas no 90 gultasvietām. Lai padarītu iemītniecēm patīkamāku uzturēšanos patversmē un “izkustinātu” no pasīva dzīvesveida, plānots klientes brīvprātīgi iesaistīt ēkas apkārtnes apzaļumošanā. Tāpat 2017.gadā patlaban vēl neiekārtotās patversmes telpās plānots izveidot dienas centru, kurā notiktu grupu nodarbības un citas aktivitātes, kā arī būtu zāle lielākiem pasākumiem.

Tāpat iecerēts izveidot dezinfekcijas kameru, kas palīdzētu gan patversmes iemītniecēm, gan citiem bezpajumtniekiem atbrīvoties no utīm un citām parazītu rosinātām slimībām, piemēram, kašķa. “Tāpat mēģināsim pierunāt “savvaļas” bezpajumtniekus un citus kaut vai atnākt nomazgāties. Salīdzinoši patversmju klienti ir daudz tīrāki nekā citi spiedīgos apstākļos esošie, un mūsu pakalpojumi sniedz palīdzību dažādām riska grupām,” norādīja D.Kamerovska.

O.Veidiņa uzsvēra, ka šādu dezinfekcijas un mazgāšanās pakalpojumu nodrošināšana ir ļoti svarīga infekciju un parazītu izplatīšanas ierobežošanā. “Nav noslēpums, ka daudzi bezpajumtnieki pārvietojas ar sabiedrisko transportu, gan radot infekciju risku, gan apgrūtinot citus pasažierus ar smaku un netīru apģērbu. Tāpēc nopietni strādāsim pie šīs problēmas mazināšanas,” uzsvēra Sociālo jautājumu komitejas priekšsēdētāja.

O.Veidiņa pozitīvi vērtēja patversmes jaunās telpas, uzsverot, ka tās ir daudz labākas par iepriekšējām Bārddziņu ielā – gan vizuālā, gan praktiskā ziņā, piemēram,  jaunajās telpās pie kāpnēm ir izveidots pacēlājs, kas palīdz uz otro stāvu nokļūt cilvēkiem ar kustību traucējumiem.

Jau vēstīts, ka gadumijā  Rīgas patversmes sieviešu nodaļa sāka uzņemt klientes jaunās, izremontētās telpās Pārdaugavā, Eiženijas ielā 1. Līdz šim patversme atradās Bārddziņu ielā 2.

Rīgas patversme ar sieviešu nodaļu Bārddziņu ielā 2 un vīriešu nodaļu Maskavas ielā 208 kā viena iestāde darbojas no 2002.gada .  2009.gadā kā Rīgas patversmes sastāvdaļa sāka darboties Dienas centrs Katoļu ielā 57.

Rīgas patversmes sieviešu nodaļā 2002.gadā bija 50 vietas, no 2009.gada vietu skaits tika palielināts līdz 76 vietām, no 2013.gada Rīgas patversmes sieviešu nodaļa varēja uzņemt 90 klientes. Jaunajā Eiženijas ielas patversmē saglabāts tāds pats vietu skaits.

Rīgas patversmes sieviešu nodaļai ir divas nodaļas: diennakts nodaļā ar patversmes mediķa un vecākā sociālā darbinieka norīkojumu, saņem: gultasvietu, ēdināšanu trīs reizes dienā, sociālā darbinieka konsultācijas, primāro medicīnisko palīdzību. Nakts patversmes nodaļā klientes saņem vakariņas, gultasvietu, sociālā darbinieka konsultācijas, primāro medicīnisko palīdzību.

Rīgā darbojas vēl viena sieviešu patversme Ziemeļu rajonā Tvaika ielā 2, korpuss 12, pakalpojumu nodrošina biedrība ‘PINS”.


Sadarbībā ar Rīgas pašvaldību

Regīna Zommere / Foto: Ieva Lūka/LETA