foto: Bezvests.lv
Arī Latvijas brīvprātīgie aizbraukuši uz Lietuvu meklēt pazudušo divgadnieku
Organizācija jau atrodas ciematā.
112
2018. gada 7. februāris, 15:21

Arī Latvijas brīvprātīgie aizbraukuši uz Lietuvu meklēt pazudušo divgadnieku

Jauns.lv

Arī cilvēki no Latvijas nodibinājuma "Bezvēsts.lv" trešdien devušies uz Paņevežu rajonu Lietuvā, kur jau septīto dienu neizdodas atrast pazudušu mazuli.

Bezvēsts.lv Lietuvā meklē pazudušo 2 gadus veco mazuli

Arī cilvēki no Latvijas nodibinājuma "Bezvēsts.lv" trešdien devušies uz Paņevežu rajonu Lietuvā, kur jau septīto dienu neizdodas atrast pazudušu mazuli.

gallery icon
8

Par pieslēgšanos brīvprātīgajiem kolēģiem Lietuvā "Bezvēsts.lv" paziņojusi savā "Facebook" lapā. Brīvprātīgie gan nenorāda, vai tas notiek sadarbībā ar meklētājiem no Lietuvas.

Organizācija paņēmusi līdzi sev pieejamo speciālo aprīkojumu - robotu un hidrolokatoru, ar ko varētu skenēt upes gultni. Meklējumi sākās šodien pl.12 un turpināsies līdz tumsai. Kuncjagalas ciematā Paņevežos strādā arī Lietuvas policija un glābšanas dienesti, kas meklē 31.janvārī pazudušo mazuli.

Satraucošais pavērsiens: feisbukā izplatīts video parāda, iespējams, mātes rupjo attieksmi

Vakar vēstījām, ka  Lietuvas sabiedrību satricinājis kāds video, kas publiskots "Facebook" un pagalam neglaimojošā gaismā rāda mazuļa māti, vēsta kaimiņvalsts lielākie mediji.

Video izplatīts brīvprātīgo meklētāju kopas "Facebook" grupā. Tas ir apmēram gadu vecs mājas video, un jau otrdien no rīta nodots arī policijas rokās, raksta lietuviešu "Delfi". Tā autentiskums šobrīd tiek pētīts. Esot skaidrs, ka tas filmēts pazudušā bērna mājās, taču vai sievietes balss ir viņa mātes balss, šobrīd analizē gan Lietuvas policijā, gan Paņevežu sociālajā dienestā. 

Mājas video filmējusi maza meitene, kas varētu būt pie vecmāmiņas Jonišķos dzīvojošā pazudušā bērna māsa. Viņa tajā izrāda dažādas dāvaniņas un savas mantas, taču fonā rit ģimenes dzīve.

Nekvalitatīvā ierakstā dzirdams, kā sieviete - tiek pieņemts, ka tā ir pazudušā mazuļa māte - draud savam bērnam, ka "[tiek nosaukts zēna vārds] tu tūlīt saņemsi! Tu tūlīt dabūsi pa zobiem, pa pakaļu dabūsi, un tas būs sāpīgi!" 

Videomateriāls satraucis bezvēsts pazudušā bērna meklētājus, radot aizdomas, ka, iespējams, māte varētu būt bijusi vardarbīga pret bērnu.

Sociālais dienests pārsteigts par šādu video

Kuncjagalas pagasta Miežišku ciema sociālā darbiniece Jurate Kuzmiņiene sarunā ar "Delfi" apstiprina, ka šo video ir redzējusi, un tas ir kliedzošā pretrunā ar visu bāzes informāciju, kas par šo ģimeni bijusi iepriekš. "Es biju ļoti pārsteigta, kad to dzirdēju. Cik zinu, viņa [pazudušā mamma] ir ļoti atbildīga un par bērnu rūpējusies. Es pat nespēju noticēt," sacīja Kuzmiņiene, piebilstot, ka informācija ir nosūtīta policijai. Viņa gan apstiprināja, ka, spriežot pēc materiālā redzamās vides, tas tiešām ticis filmēts šīs ģimenes mājā.

Pagastvecis teic visu labāko par mazuļa ģimeni

Pirmdien vēstījām, ka Kuncjagalas ciema pagastvecis Alberts Jacevicš nelaimes skarto ģimeni piemin vien ar labiem vārdiem - ģimene līdz šim nav bijusi sociālo dienestu redzeslokā. Cilvēki dzīvojuši diezgan pieticīgi, taču bērniem nekas nav trūcis, skaidroja Jacevičs.

"Tēvs strādāja pie saimnieka, māte līdz pat dekrētam arī strādāja - pie cita saimnieka. Pēdējos 2 gadus viņa mājās auklēja šobrīd pazudušo mazuli. Vecākā meita dzīvo pie omītes Jonišķos, jo mājoklī ir ļoti maz vietas - tikai maza istabiņa un virtuvīte. Pagājušajā gadā, kad bija konkurss par sakoptāko sētu, tajā piedalījās arī Vlads ar savu sievu, un viņi dabūja suvenīru par centieniem," saka pagastvecis.

Jacevičs skaidro, ka ģimenei šajā grūtajā mirklī vajadzīgs miers, tāpēc pāris apsverot iespēju pamest māju, ap kuru jau piekto dienu spieto žurnālisti, brīvprātīgie meklētāji un vienkārši ziņkārīgie.

Vecāki sava šoka stāvokļa dēļ nespēj palīdzēt mazuli meklēt, un to turpina darīt visi atbildīgie dienesti. Diemžēl arī otrdiena nav nesusi ziņas par to, kur mazulis varētu būt gājis, kur pazudis. Atkārtoti pārmeklēts mežs, vēlreiz arī piemājas upīte, taču bez panākumiem. Dienesti turpina bērnu meklēt.