foto: Edijs Pālens/LETA
Policija lūgusi sākt kriminālvajāšanu pret diviem "Trasta Komercbanka" darbiniekiem par 14 184 eiro legalizēšanu
Plāksne pie AS "Trasta komercbankas" klientu apkalpošanas centra.
112
2018. gada 6. februāris, 13:19

Policija lūgusi sākt kriminālvajāšanu pret diviem "Trasta Komercbanka" darbiniekiem par 14 184 eiro legalizēšanu

Kasjauns.lv / LETA

Valsts policija (VP) pagājušā gada nogalē lūgusi prokuratūru sākt kriminālvajāšanu pret diviem likvidējamās AS "Trasta Komercbanka" darbiniekiem par viena miljona Krievijas rubļu (14 184 eiro) legalizēšanu, Kasjauns.lv informēja VP.

Pēc tam, kad 2015.gadā Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes (ENAP) rīcībā nonāca informācija par "Trasta Komercbanka" augsta līmeņa darbinieku iespējamu saistību ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju, tika sākta izmeklēšana.

2015.gada beigās Valsts policija veica kratīšanu toreiz vēl strādājošajā "Trasta Komercbankā" un aizturēja vairākas personas, arī divus bankas darbiniekus - 1974. un 1985.gadā dzimušus vīriešus, kuri kriminālprocesā atzīti par aizdomās turētiem noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanā.

ENAP guva pierādījumus tam, ka abi bankas darbinieki, izmantojot savu stāvokli un iespējas, ko sniedza ieņemamais amats, kopā ar kādu Krievijas pilsoni, legalizēja kopumā vienu miljonu Krievijas rubļu, kas iegūti, veicot fiktīvus darījumus.

Kā skaidro VP, policija izmeklēšanas laikā atšifrēja sarežģītu un grūti izsekojamu ekonomisko shēmu, kurā naudas legalizācija realizēta, izmantojot "Trasta Komercbanka" norēķina kontus ofšora zonā un fiktīvus uzņēmumus, kas reģistrēti Krievijā un Eiropā.

Personas lūgts apsūdzēt par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju un pilnvaru ļaunprātīgu izmantošanu un pārsniegšanu, ja tas izdarīts mantkārīgā nolūkā. Tāpat viņiem draud mantas konfiskācija.

Kā ziņots, 2015.gada 17.decembrī bankas biroja ēkā Rīgā, Palasta ielā 1, ENAP aizturēja divus bankas darbiniekus un veica kratīšanas darba vietā.

Latvijas televīzijas raidījums "de facto" savukārt vēstīja, ka, iespējams, toreizējais "Trasta komercbanka" valdes loceklis Viktors Ziemelis bijis tas, kurš īstenojis un vadījis naudas atmazgāšanas shēmas bankā.