foto: Evija Trifanova/LETA
Policija par seksuālo varmācību pret bērnu Ainažu slimnīcā: "Izmeklēšana ieilgusi"
Saskaņā ar Limbažu iecirkņa Kriminālpolicijas biroja priekšnieka Kaspara Zvirbuļa teikto, izmeklēšanu paildzina nepieciešamība nopratināšanā pieslēgt psihologu, jo procesā ir iesaistīti nepilngadīgie.
Sabiedrība
2018. gada 7. februāris, 06:11

Policija par seksuālo varmācību pret bērnu Ainažu slimnīcā: "Izmeklēšana ieilgusi"

Jauns.lv

Portāls Jauns.lv vakar aprakstīja gadījumu par 5 gadus vecu zēnu, kurš, kā apgalvo viņa māte, papildus pārestībām no bērnu psihoneiroloģiskās slimnīcas “Ainaži” personāla, iespējams, ir cietis arī no seksuālās varmācības, ko pret viņu vērsuši citi pacienti. Limbažu policijas iecirknī stāsta, ka izmeklēšanu šajā procesā apgrūtina lietas sensitīvais raksturs un nepieciešamība iesaistīt psihologu. 

Kāda septiņus gadus veca puisēna māte, kura portālam Jauns.lv izstāstīja par savu pieredzi ar slimnīcu “Ainaži”, atklāja, ka dēla psiholoģiskās izmeklēšanas laikā noskaidrots, ka bērns varētu būt cietis no seksuālas un fiziskas vardarbības laikā, ko pavadīja šajā ārstniecības iestādē (2016. gadā).

Māmiņa izstāstīja, ka saistībā ar šo 2017. gada 12. maijā ir ierosināts kriminālprocess, taču pauda bažas, ka kopš tā laika policija nav informējusi par nozīmīgu progresu šajā lietā.

Tiesībsargs informē par pārkāpumiem Bērnu psihoneiroloģiskajā slimnīcā "Ainaži"

Tiesībsarga birojā preses konferencē informē par cilvēktiesību pārkāpumiem Bērnu psihoneiroloģiskajā slimnīcā "Ainaži".

gallery icon
13

Personu nopratināšana notiek ar psihologa starpniecību

Sazinājāmies ar Valsts policijas (VP) Vidzemes reģiona pārvaldes (VRP) Priekšnieka palīdzi Anželu Geļjanu, lai noskaidrotu, kādā stadijā ir konkrētais kriminālprocess.

Saskaņā ar VP VRP Limbažu iecirkņa Kriminālpolicijas biroja priekšnieka Kaspara Zvirbuļa teikto, minētajā procesā vēl norit izmeklēšana.

“Lai gan šī ir viena no prioritārajām lietām, procesuālās darbības šajā gadījumā ir ieilgušas, jo nopratināšana notiek ar psihologa starpniecību. Jāpiebilst, ka lieta ir diezgan sensitīva, jo tajā iesaistītas nepilngadīgās personas, tāpēc šobrīd plašāku informāciju nevaram sniegt,” redakcijai pauda Anžela Geļjanu.

Par konkrēto incidentu:

“Esmu nu jau septiņus gadus veca dēla mamma. Kad mūs nosūtīja uz slimnīcu diagnozes un zāļu terapijas precizēšanai manam dēliņam bija tikai pieci gadi,” portālam Jauns.lv rakstīja zēna māte.

Viņa jau sākumā sapratusi – noteikumi slimnīcā būs stingri: “Bērnam drīkstēju zvanīt tikai vienu reizi dienā noteiktā laikā un, ja vēlējos viņu arī satikt, bija iepriekš jāsarunā ar māsiņām.”

“Viņam virsū bija svešas drēbes”

To, ka kaut kas varētu nebūt kārtībā, zēna māte sākusi apjaust ap dēla dzimšanas dienu, kuru togad puikam nācies pavadīt slimnīcā.

“Bērnam tika atstāta kabatas nauda, sapirktas puzles, zīmuļi – viss, kas viņam patīk. 31. jūlijs. Dēla lielā diena. Atbraucot ar mammu (zēna vecomāti), nopirkām torti, badmintonu un vēl visādus sīkumus. Diemžēl apmeklēšanas laiks dots neliels. Kūku nodevu māsiņas rokās un palūdzu vēlāk sadalīt ar citiem bērniem. Tajā pašā vakarā zvanīju dēlam. Visas mantiņas atņemtas, kūku bērns dabūjis vien trešajā dienā - faktiski pēc maniem zvaniem slimnīcai,” portālam Jauns.lv klāsta māte.

Turklāt telefonsarunās ar savu dēlu māte konstatējusi, ka viņš ar katru reizi kļūst ar vien nerunīgāks un “dzīvojas savā pasaulē”.

“Izlēmu aizbraukt pie viņa, iepriekš nevienu nebrīdinot. Kad atbraucu, visi staigājās pa āru. Manējam virsū bija svešas drēbes. Nepazīstama pidžama, zeķes. Ieraugot mani, viņš pat neatpazina, kas es esmu. Aizejot uz tuvāko viesnīcu, izlēmu bērnam sagādāt vēdera priekus – pasūtījām gardu maltīti, arī saldējumu, kuru viņš neēda. Visu laiku bija kluss un nerunīgs. Kā svešs,” atceras māte.

Pārbaudēs konstatē iespējamas seksuālās vardarbības pēdas

Pēc kāda laika zēns atstāja slimnīcu, taču diemžēl šis stāsts ar to vis nebeidzas. Mājās zēna māte sākusi nojaust, ka laikā, ko viņas dēls pavadījis ārstniecības iestādē, varētu būt noticis kas nelāgs.

“[...] redzēju, ka viņa uzvedība ir mainījusies. Ar sarunu un spēļu palīdzību uzzināju par kaut ko nelāgu, kas noticis slimnīcā "Ainaži". Protams, uzreiz vērsos policijā un citās iestādēs, kur man mēģināja iestāstīt, ka mans dēls melo, jo ir citādāks. Nelikos mierā, izgājām pārbaudes un psihologus, un pierādījās, ka mans tolaik piecus gadus vecais dēls ir cietis no seksuālās vardarbības starp bērniem un no fiziskās vardarbības starp māsiņām,” atklāj zēna māte.

Komunicējot ar Jauns.lv, māte ir uzrādījusi dokumentus, kuri apstiprina, ka 2017. gada 12. maijā tika uzsākts kriminālprocess par “iespējamo seksuālo vardarbību” pret viņas dēlu laikaposmā (2016. gadā), kuru zēns pavadījis Bērnu psihoneiroloģiskajā slimnīcā “Ainaži”.

Kriminālprocess uzsākts pēc tam, kad saņemti iepriekšminētās, 2017. gada janvārī, uzsāktās psiholoģiskās izpētes rezultāti. Šajā kriminālprocesā zēns atzīts par īpaši aizsargājamo cietušo, un viņa māte – par īpaši aizsargājamā cietušā pārstāvi. 

Skaidrības pēc gan jāpiebilst, ka dokumentos netiek pieminēts, ka kriminālprocesā ir paredzēts noskaidrot, vai zēns varētu būt cietis arī no iespējamas fiziskas vardarbības, kuru pret viņu, kā apgalvo māte, varētu būt vērsušas slimnīcas māsiņas.

Sarunā ar portālu Jauns.lv māmiņa gan nevelk paralēles starp iepriekš medijos izskanējušo informāciju par slimnīcā izvērsto bērnu siešanu jeb “fiksēšanu” pie gultām.

Arvien jaunas ģimenes ziņo par “Ainažos” piedzīvoto

“Dēliņam jau ir septiņi gadi. Pēc kriminālprocesa uzsākšanas policijā man paskaidroja, ka tuvākajā laikā atbildīgā policijas amatpersona nodarbosies arī citu ar slimnīcu “Ainaži” saistīto ģimeņu izjautāšanu. Paveicamā darba apjoms esot salīdzinoši liels un prasīšot zināmu laiku. Vēl joprojām mūsu lieta stāv plauktiņā policijā un nerit uz priekšu. Cerības jau ir, ka mūs kādreiz arī kāds dzirdēs...” stāsta nobeigumā pauž māmiņa.

Šobrīd grūti spriest, pie kā konkrēti šajā lietā novedīs policijas darbs, ņemot vērā to, ka iesaistītie ir nepilngadīgi slimnīcas pacienti ar psihiska rakstura traucējumiem.

Saistībā ar pašu slimnīcu “Ainaži” šobrīd vispārīgu pārmetumu un norādījumu uz klajiem, sistemātiskiem pārkāpumiem ir vairāk nekā skaidri zināmā.

Arī portāla Jauns.lv redakcija saņēmusi vairākas vēstules, kurās vecāki apgalvo, ka savulaik tiem nācies saskarties ar klajiem pārkāpumiem no slimnīcas personāla puses.

Katrā no vēstulēm tiek aprakstīts stāsts par “Ainažos” piedzīvoto, taču sākums gandrīz visos gadījumos ir teju vienāds – ierodoties slimnīcā, pirmais iespaids bijis labs, ģimeni sagaidījušas smaidīgas māsiņas un laipna slimnīcas vadītāja. Telpas šķitušas labi izremontētas un modernas, taču tālāk par uzgaidāmo telpu tikt nav sanācis.

foto: Edijs Pālens/LETA
Tiesībsarga birojā, preses konferencē, diskutējot par slimnīcā "Ainaži", iespējams, praktizēto bērnu siešanu jeb fiksāciju, tiek demonstrēti uzskates materiāli.

Par “Ainažu” skandāla sākumu:

Jau vēstīts, ka 2017. gadā Tiesībsarga birojā saņemti vairāki iesniegumi no vecākiem par iespējamajiem bērnu tiesību pārkāpumiem bērnu psihoneiroloģiskajā slimnīcā “Ainaži”. 

Iesniegumos minēta bērnu prettiesiska ievietošana un bērnu tiesību pārkāpumi.

Saskaņā ar Tiesībsarga Jura Jansona pausto, jau iepriekš bērni stāstījuši, ka par nepaklausību tiek sodīti ar potēm un piesiešanu pie gultas.

Jansons stāstīja, ka bērni “Ainažos” nedrīkstot zvanīt saviem tuviniekiem savukārt, kad vecāki zvana uz slimnīcu, sarunas tiekot noklausītas.

Esot tikusi pārbaudīta arī bērnu korespondence. Konstatēts, ka atsevišķos dokumentos tiek pievienotas bērnu vēstules, kas dodot pamatu domāt, ka tās nebūt nenonāk līdz tuviniekiem.

Kāda pacienta tēvs vakar raidījumam “LNT ziņas” stāstīja, ka viņa bērns slimnīcā ticis barots nepietiekoši, proti, tikai “tik daudz, lai izdzīvotu”, turklāt neesot pieļauta nekādu personīgo mantu turēšana istabā. Bērna istabā esot bijušas tikai gultas un skapis.

Kā vēstīja “LNT ziņas”, slimnīcā vienā telpā atradušies bērni ar vieglākām un smagākām saslimšanām.

Arī 10 gadus vecais puisēns atradies vienā istabā ar kādu citu nedaudz vecāku bērnu, kuram, pēc tēva paustā, bijušas nopietnas garīgas problēmas.

Slimnīcas vadītāja: “Šādi apgalvojumi ir muļķības”

Pacientu vecāku un Tiesībsarga biroja pausto, ka bērnu psihoneiroloģiskajā slimnīcā “Ainaži” bērni netiek pietiekami baroti, viņu vēstules nenonāk līdz mājām, nu jau atstādinātā ārstniecības iestādes vadītāja Ilona Balode dēvē par muļķībām.

Balode pauda, ka tik apjomīgu pārbaudi slimnīcā piedzīvojusi pirmo reizi, savukārt iepriekš visas sūdzības, kas saņemtas Veselības inspekcijā (VI), esot atzītas par nepamatotām.

“Tas, ka bērni tiek badināti un spīdzināti, ir muļķības. Kādam būs jāatbild par saviem vārdiem,” pauda slimnīcas valdes locekle.

Viņa stāstīja, ka meitene, kuras stāsts kļuvis zināms sabiedrībai un kura pēc ārstēšanās iestādē mājās zīmējusi cilvēku, kas piesiets pie gultas, bijusi “smaga”, taču fiksēta pie gultas tika, jo viņai bija uzlikta sistēma.

Balode apgalvoja, ka ārstēšanās laikā viņai ar meitenes mammu bija izveidojies labs kontakts, bērna veselības stāvoklis esot uzlabojies, tāpēc tagad nav saprotama mammas vēršanās pret slimnīcu.

Arī kāda zēna tēva pārmetumus, ka bērns ticis ievietots palātā ar kādu citu nedaudz vecāku bērnu, kuram, pēc tēva paustā, bijušas nopietnas garīgas problēmas, Balode noraida.

“Bērnu, kas ir aktīvs, komunicē, mēs nekad neliktu vienā palātā ar tādu, kas nerunā,” piebilda slimnīcas vadītāja.

Nepatiesi esot arī Tiesībsarga biroja apgalvojumi, ka bērnu rakstītās vēstules nenonāk līdz mājiniekiem, bet sazvanīšanās ar radiniekiem vispār ir aizliegta.

“Tieši vakar man zvanīja viena mamma, un stāstīja, ka viņas bērns, kas pie mums ārstējas, ir zvanījis, un ir uzrakstījis arī vēstuli, lai gan iepriekš nav rakstījis. Vecāki ir aizvainoti un pazemoti pēc visa šī skandāla,” apgalvoja Balode.

Slimnīcas vadītāja stāstīja, ka pērn, kad VI iepazīstināja ārstniecības iestādes ar savu darbu, slimnīca “Ainaži” tikusi īpaši uzteikta, jo visas iesniegtās sūdzības esot atzītas par nepamatotām.

“Tagad tik daudz dokumentu tiek fotografēts, kopēts, skenēts. Mums ir ļoti liels dokumentu apjoms, tāpat kā jebkurā slimnīcā. Neviens nav ideāls, un jebkurā lielā iestādē var atrast problēmas. Bet tik apjomīgu pārbaudi es neesmu piedzīvojusi,” atzina Balode.

Viņa ir neizpratnē par ap slimnīcu sacelto ažiotāžu, jo ārstniecības iestādei savus pacientus uzticot Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centrs, slimnīcas “Gaiļezers”, Daugavpils psihoneiroloģiskajā slimnīcā, turklāt arī šonedēļ vecāki, neskatoties uz pārbaudi, savus bērnus no Ainažiem neizņemot.

Ministrija par ārstu trūkumu zinājusi jau sen

Kā viens no slimnīcas pārkāpumiem tika minēta arī pietiekama ārstu skaita nenodrošināšana. 

“Katru gadu es par to esmu ziņojusi. Ministrija to gadiem zina,” atbildē pauda slimnīcas vadītāja. Balode uzskata, ka lielākais šķērslis speciālistu piesaistīšanai ir nevis atalgojums, bet gan attālums no Rīgas. “Jūs brauktu no Rīgas uz Salacgrīvu strādāt? Kur jūs liktu savus ģimenes locekļus, ja te darba nav?” jautāja viņa.

“Ainažu” mājaslapā publicētā informācija liecina, ka psihiatram par vienu slodzi piedāvātais atalgojums ir 1065 eiro pirms nodokļu nomaksas.

Savukārt ergoterapeitam tiek piedāvāta 777 eiro alga. Balode skaidroja, ka slimnīcai ir nepieciešams arī logopēds. Savukārt ar jaunāko medicīnisko personālu ārstniecības iestāde esot nodrošināta – kopumā slimnīcā ir 87 darbinieki, un apmēram puse no tiem ir sanitāri, māsu palīgi un māsas.

“Māsas strādā arī citās slimnīcās, un es zinu, ka mūsu algas ir lielākas nekā citur. Es nevaru pieņemt jaunāko personālu katram pacientam. Ja ir 80 pacienti, nevar būt arī 80 māsas,” sacīja Balode, paužot pārliecību, ka jaunākā medicīniskā personāla nodrošinājums iestādē ir pietiekams. 

Slimnīcā ir 80 gultasvietas un pārbaudes laikā bija 74 pacienti, taču iestādē strādāja tikai viens psihiatrs, bet nakts dežuranta nebija vispār.

Arī VI direktore Indra Dreika trešdien preses konferencē skaidroja, ka pārējie pārkāpumi varētu būt saistīti ar ārstu un medicīnas personāla trūkumu.

Savukārt Veselības ministrijas valsts sekretāra vietniece Daina Mūrmane-Umbraško teica, ka patlaban darbam slimnīcā “Ainaži” piesaistīti speciālisti no Rīgas, turklāt ministrija darīs visu savu iespēju robežās, lai slimnīcai piesaistītu nepieciešamo personālu.

Valsts ieņēmumu dienesta publiskotā Balodes deklarācija liecina, ka 2016. gadā viņas atalgojums VSIA “Bērnu psihoneiroloģiskā slimnīca “Ainaži”” bija 26 749 eiro.