ASV eksperts netic Krievijas spējām dažās stundās ieņemt Baltijas galvaspilsētas
"Krievi Rīgas tuvumā varētu nonākt desmit dienu laikā. Iespējams, pat ilgākā," uzskata Kārbers.
Viedokļi
2016. gada 9. aprīlis, 09:11

ASV eksperts netic Krievijas spējām dažās stundās ieņemt Baltijas galvaspilsētas

Jauns.lv

Krievijas spējas ieņemt Baltijas valstu galvaspilsētas pāris stundu laikā ir stipri apšaubāmas, uzskata ASV domnīcas "Potomac Foundation" prezidents Filips Kārbers (Phillip A. Karber).

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Sarunā ar žurnālistiem Kārbers atzina, ka Krievija Rīgā savus desantniekus varētu izsēdināt divu stundu laikā. Taču šie karavīri bez papildspēkiem tiktu ātri likvidēti. "Es apšaubu, ka Krievija varētu to paveikt [ieņemt Baltijas valstu galvaspilsētas] pāris stundu laikā. Krievi Rīgas tuvumā, visticamāk, varētu nonākt desmit dienu laikā. Iespējams, pat ilgākā [laika periodā]," teica Kārbers.

Kārbers skaidroja, ka Krievijai, pirms iebrukuma Baltijas valstīs, būtu jākoncentrē liels karaspēka daudzums, kas prasītu ievērojamu laiku un ļautu NATO sabiedrotajiem nosūtīt papildspēkus. Tāpat iebrucējiem būtu jācīnās svešā teritorijā, kas prasītu lielus dzīvā spēka zaudējumus. "Attiecības - cik viņiem [ir karavīru], cik mums - nav galvenais aspekts," sacīja ASV militārais eksperts.

Viņš kā piemēru minēja konfliktu Donbasā, kur Ukrainas karavīri uzbrūkošajām Krievijas vienībām nodarīja sešas vai septiņas reizes lielākus zaudējumus nekā cieta paši. "Viņi [ukraiņi] cīnījās sagatavotās pozīcijās. Taču, kad Krievijas vienības spēja nokļūt [Ukrainas karaspēka] aizmugurē un ukraiņiem nācās izlauzties no aplenkuma, Ukrainas karaspēka zaudējumi ievērojami pieauga," uzsvēra "Potomac Foundation" prezidents.

Kārbers uzskata, ka šāda pati situācija rastos arī Baltijā, ja Krievija iedomātos rīkot militāru uzbrukumu pret reģionu. "Jūs šo efektu varat dubultot, pat trīskāršot. Dažādās simulācijās esam secinājuši, ka jo ātrāk tiek izrādīta pretestība, jo labāk var cīnīties," sacīja militārais eksperts.

"Potomac Foundation" eksperti ir pētījuši dažādus konfliktus, lielu uzmanību pievēršot notiekošajam Ukrainā. Martā Latvijas valdība aiz slēgtām durvīm pārrunāja sadarbības iespējas ar domnīcu. Plānots, ka "Potomac Foundation" eksperti Latvijai sniegs zināšanas par reģionālajiem izaicinājumiem, kā arī par Ukrainas konfliktu.

Iepriekš izskanējis, ka cita ASV domnīca - "RAND Corporation" - pēc militāro spēļu beigām secinājusi, ka, ja Krievija rīt iebruktu Baltijas valstīs, skaitliskā mazākumā esošie NATO spēki tiktu sakauti trīs dienu laikā. Militārajās spēlēs secināts, ka kaimiņvalsts armija spētu ieņemt Rīgu vismaz 36 stundu laikā.

Kārbers ir starptautiski atzīts eksperts, kurš ir specializējies aizsardzībā un drošības jautājumos. Viņš ir sniedzis konsultācijas augsta līmeņa ASV amatpersonām un NATO valstu valdībām.

BNS/Foto: AFP/LETA, Ekrānuzņēmums no video