foto: Lauris Nagliņš/LETA
Bēg no soda jau 10 gadus: sarūk izredzes Jūrmalgeitas skandāla varoni Milušu ieslodzīt cietumā Latvijā
Pēdējā reālā iespēja mēģināt atgriezt Germanu Milušu Latvijā "izčibēja" 2017. gada augustā, kad notiesātais tika aizturēts Kiprā, kur ar vēlu vakara reisu ielidoja no Krievijas. Advokāti izkārtoja, ka Milušam nepiemēro drošības līdzekli - apcietinājumu, kā rezultātā viņš kārtējo reizi izmantoja iespēju neierasties uz tiesu un pameta valsti.
112
2018. gada 2. februāris, 06:11

Bēg no soda jau 10 gadus: sarūk izredzes Jūrmalgeitas skandāla varoni Milušu ieslodzīt cietumā Latvijā

Jauns.lv

Pagājušā gada martā apritēja jau 10 gadi, kopš par “Jūrmalgeitu” dēvētajā kukuļdošanas skandālā notiesātais uzņēmējs Germans Milušs izšķīrās par bēgšanu no soda. Vēršamies policijā, prokuratūrā un pie ekspertiem, lai noskaidrotu, vai ir cerība, ka notiesātais biznesmenis kādreiz tomēr būs spiests izciest viņam piespriesto sodu Latvijā.

Germana Miluša bēguļošanas stāsts sākās ap 2007. gada martu, kad Zemgales apgabaltiesa viņu – bijušo automašīnu “BMW” tirgotāju - Milušu, kā arī bijušo Jūrmalas mēru Juri Hlevicki un toreizējo deputāta kandidātu Gvido Hariju Volbrugu atzina par vainīgiem kukuļa došanā tā brīža Jūrmalas domes deputātam Ilmāram Ančānam, lai viņš domes priekšsēdētāja vēlēšanās nobalsotu par Hlevicki.

Hlevickim un Milušam tolaik tika piemērots piecu gadu cietumsods ar mantas konfiskāciju, Volbrugam – trīs gadu brīvības atņemšana (nosacīti) ar trīs gadu pārbaudes laiku.

Miluša sievas iemaksātā drošības nauda – 20 000 latu – saskaņā ar tiesas lēmumu, tika ieskaitīta Valsts kasē. Milušs uz pirmās instances tiesas sēdēm nāca paklausīgi, taču uz sprieduma pasludināšanu nebija ieradies. Viņš no valsts aizbēga. Nākamās tiesu instances spriedumu nemainīja, savukārt nu jau no redzesloka pavisam nozudušais Milušs tika izsludināts starptautiskā meklēšanā.

Viņam piespriestais sods bija tāds pats kā Hlevickim – 5 gadu cietumsods ar mantas konfiskāciju.

Milušam “paslīd kāja” Kiprā

2015. gada martā medijos parādījās informācija, ka Milušs dzīvo Krievijā un ir pieņēmis Krievijas pilsonību. Ģenerālprokuratūras lūgums viņu izdot nav sekojis, jo, kā zināms, Krievijas Federācija savus pilsoņus citām valstīm neizdod.

Nākamā aktualitāte Miluša lietā sekoja 2017. gada augusta vidū, kad Latvijas un Kipras medijos parādījās ziņas par viņa aizturēšanu tūlīt pēc ielidošanas austrumu Vidusjūras valstī ar vēla vakara reisu no Maskavas.

Pasu kontroles darbinieki secinājuši, ka Milušs izsludināts starptautiskā meklēšanā un pavisam drīz Kipras policija saņēmusi atļauju viņu aizturēt.

Reaģējot uz šo pavērsienu, Milušs vēlreiz izspēlējis veco kārti – tūlīt pēc tam sācis sūdzēties par ļoti sliktu pašsajūtu, nogādāts vietējā slimnīcā (kur kādu brīdi apsargāts) un uz tiesu atkal nav aizgājis.

Pēdējās ziņas medijos vēstīja par to, ka Milušs ar jahtu esot aizbēdzis no Kipras atpakaļ uz Krieviju, Krimu.

Rezultātā no soda bēguļojošais biznesmenis esot iztērējis ap 250 000 eiro, iemaksājot drošības naudu (advokāti panākuši, ka viņam Kiprā nepiemēro drošības līdzekli – apcietināšanu) un nokļuvis arī Kipras meklēto personu sarakstā.

Ko saka prokuratūra un policija?

Kopš incidenta pērnā gada vasaras beigās Milušs nedz mediju, nedz atbildīgo Latvijas varasiestāžu redzeslokā nav nonācis.

Portāls Jauns.lv sazinājās ar Valsts policiju, lūdzot informēt par jelkādiem jaunumiem saistībā ar meklēšanā izsludināto, notiesāto “Jūrmalgeitas” personāžu.

Policija savā atbildē pauda, ka saistībā ar Germanu Milušu nekādu jaunumu neesot, un šī lieta ir Latvijas Republikas prokuratūras, kā procesa virzītājas, kompetence.

Pavisam citādāk uz šo visu raugās prokuratūrā

“Prokuratūra neveic ne personas aizturēšanu, ne personas meklēšanu. Kas pašlaik ir jaunāks šajā konkrētajā lietā? Tas jums jājautā Valsts policijai,” žurnālistam atbildēja prokuratūras preses sekretāre Aiga Eiduka.

Uz skaidrojumu, ka policija ar Miluša meklēšanu saistītos jautājumus lūdz adresēt prokuratūrai, tika saņemta papildu atbilde: “Kas attiecas uz prokuratūru un to, cik tālu kas ir pavirzījies šajā lietā un vai ir kas jaunāks, informēju, ka prokuratūras rīcībā nav nekādu jaunu faktu".

Prokuratūras pārstāve arī norādīja, ka jebkādai turpmākai informācijai par Germanu Milušu vajadzētu nākt no Valsts policijas Galvenās Kriminālpārvaldes Starptautiskās sadarbības biroja.

“Policija pavisam noteikti būs pirmā iestāde, kura saņems aktualitātes par šo lietu,” norādīja prokuratūras preses sekretāre, vienlaikus arī piebilstot, ka Zemgales apgabaltiesa, nevis pati prokuratūra ir procesa virzītājs.

Iespējamība, ka Milušs izcietīs sodu, esot teju nereāla

Šķiet, ka starp prokuratūru un policiju - vismaz šajā konkrētajā gadījumā - valda zināma nesaprašanās, taču jautājums par to, cik liela ir varbūtība, ka veiksmīgi bēguļojošais Milušs tomēr būs spiests izciest sodu, joprojām paliek.

Krimināltiesību eksperts, Saeimas deputāts Andrejs Judins telefonsarunā ar Jauns.lv uzsver, ka, ja meklēšanā izsludinātā persona ir pieņēmusi tās valsts pilsonību, kura savus pilsoņus neizdod, tad iespējamība, ka šo personu izdodas aizturēt un atgriezt Latvijā tik tiešām ir teju nereāla.

Judins gan piebilda, ka gadījumā, ja Milušs vēlreiz (kā gadījumā ar Kipru) mēģina izceļot no Krievijas, tad teorētiski (pie nosacījuma, ka visu iesaistīto valstu iestādes operatīvi izdara savu darbu) pastāv iespēja veikt šādu aizturēšanu. “Pretējā gadījumā, ja Krievijas Federācija nemaina savu politiku un meklētā persona nepamet šo valsti, tas nav reāli,” piebilda eksperts.