foto: Evija Trifanova/LETA
"Ainažu" slimnīcas pacienta tēvs: "Bērns joprojām no visa baidās un nevar naktīs pagulēt"
Bērnam pēc ārstēšanās kļuva tikai sliktāk un tika gūta morāla trauma.
Sabiedrība
2018. gada 31. janvāris, 21:38

"Ainažu" slimnīcas pacienta tēvs: "Bērns joprojām no visa baidās un nevar naktīs pagulēt"

LETA

Divas bērnu psihoneiroloģiskajā slimnīcā "Ainaži" pavadītās nedēļas kādam desmit gadus vecam bērnam bijusi traumatiska pieredze, raidījumam "LNT ziņas" pauda bērna tēvs.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Viņš skaidroja, ka zēnu ievietoja "Ainažos" brīvprātīgi, lai noskaidrotu, kāpēc puisēnam ir problēmas koncentrēties mācībām. Tomēr pēc divām nedēļām bērns tika izņemts no slimnīcas, jo viņam esot palicis tikai sliktāk.

Kaut arī pēc atrašanās slimnīcā pagājuši vairāki mēneši, kā pastāstīja tēvs, bērnam šī pieredze bijusi tik traumatiska, ka viņš joprojām no visa baidoties un naktīs nevarot pagulēt - pamostas un raud.

Bērns vecākiem arī sūdzējies par galvassāpēm. Vecāki to pārrunājuši ar slimnīcas personālu, kas paskaidrojis, ka puisēnam dota spēcīga deva ar nomierinošiem medikamentiem, un no tā bērnam sāpējusi galva. "Ja mēs gribējām speciālista palīdzību, tad bērnam tikai kļuva sliktāk," apgalvoja zēna tēvs.

Pēc tēva stāstītā, bērns arī ticis barots nepietiekoši, proti, tikai "tik daudz, lai izdzīvotu", turklāt neesot pieļauta nekādu personīgo mantu turēšana istabā. Bērna istabā esot bijušas tikai gultas un skapis.

Kā vēstīja "LNT ziņas" slimnīcā vienā telpā atradušies bērni ar vieglākām un smagākām saslimšanām. Arī desmit gadus vecais puisēns atradies vienā istabā ar kādu citu nedaudz vecāku bērnu, kuram, pēc tēva paustā, bijušas nopietnas garīgas problēmas. Slimnīcas vadītāja Ilona Balode tēvam esot norādījusi, ka abiem bērniem ir līdzīgas problēmas, kaut arī tēvs šādas līdzības nesaskatīja.

Bērna tēvs skaidroja, ka vērsies Veselības ministrijā (VM) ar iesniegumu, tomēr ministrija viņam esot norādījusi, ka slimnīcā pārkāpumu nav.

Kā ziņots, VM valsts sekretārs Aivars Lapiņš žurnālistiem sacīja, ka pārkāpumi slimnīcā "Ainaži" saistīti arī ar ārstniecības personāla, iespējams, neatbilstošu rīcību saistībā ar pacientu fiksāciju. Viņš norādīja, ka tiek runāts par pārkāpumiem fiksācijas ilgumā un pārtraukumu apmēra.

Veselības inspekcijas (VI) direktore Indra Dreika trešdien preses konferencē skaidroja, ka šie pārkāpumi varētu būt saistīti ar ārstu un medicīnas personāla trūkumu. Savukārt Veselības ministrijas (VM) valsts sekretāra vietniece Daina Mūrmane-Umbraško teica, ka patlaban darbam slimnīcā "Ainaži" piesaistīti speciālisti no Rīgas, turklāt ministrija darīs visu savu iespēju robežās, lai slimnīcai piesaistītu nepieciešamo personālu.

Tikmēr tiesībsargs Juris Jansons preses konferencē teica, ka bērni bija piesieti un fiksēti pat vairākas dienas un nedēļas. Jansons pastāstīja, ka 2017.gadā Tiesībsarga birojā saņemti vairāki iesniegumi no vecākiem par iespējamajiem bērnu tiesību pārkāpumiem. Iesniegumos minēta bērnu prettiesiska ievietošana, bērnu tiesību pārkāpumi.

Tiesībsargs skaidroja, ka viens no pārkāpumiem ir pietiekama ārstu skaita nenodrošināšana. Slimnīcā ir 80 gultasvietas, un pārbaudes laikā bija 74 pacienti, taču iestādē strādāja tikai viens psihiatrs, bet nakts dežuranta nebija vispār. Tāpat, neskatoties uz ilgstošo bērnu uzturēšanos slimnīcā, nav pieejamas arī ārstniecības kartes. Arī citi slimnīcas pakalpojumi netiek nodrošināti vispār vai tiek nodrošināti ļoti ierobežotā apjomā. Bērni netiek informēti par ārstniecību, kā arī to, kad viņi vispār nonāks mājās, pauda Jansons, piebilstot, ka pacientu tiesības paredz, ka nepilngadīgs pacients ir tiesīgs saņemt informāciju.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Pārbaudes gaitā bērni liecināja par piedzīvoto personālo fizisko un emocionālo vardarbību. Jansons pauda, ka bērni stāstījuši, ka par nepaklausību tiek sodīti ar potēm un piesiešanu pie gultas.

Jansons skaidroja, ka bērni "Ainažos" nedrīkst zvanīt saviem tuviniekiem, savukārt, kad vecāki zvana uz slimnīcu, sarunas tiek noklausītas. Tiek pārbaudīta arī bērnu korespondence. Konstatēts, ka atsevišķos dokumentos tiek pievienotas bērnu vēstules, kas dodot pamatu domāt, ka vēstules nenonāk līdz mājām un tuviniekiem.

Vienlaikus pusaudži, atrodoties slimnīcā, nepārtraukti izjūt izsalkumu. Ēdienu porcijas ir mazas, to apjoms neatšķiras četrus gadus veciem un pusaudžu vecumā esošiem pacientiem, sacīja Jansons.

Ņemot vērā, ka pārbaudē konstatēti iespējami krimināla rakstura pārkāpumi, tiesībsargs vērsīsies Ģenerālprokuratūrā.