Bergmanis: "Karavīru aprīkojumam jābūt tādam, lai nebūtu šaubu par viņu spējām aizstāvēt valsti"
Aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis.
Viedokļi
2016. gada 9. aprīlis, 19:59

Bergmanis: "Karavīru aprīkojumam jābūt tādam, lai nebūtu šaubu par viņu spējām aizstāvēt valsti"

Jauns.lv

Profesionālajiem karavīriem ir jāiegūst tāda militārā tehnika un aprīkojums, lai beigtos spekulācijas par viņu spēju militāra apdraudējuma gadījumā līdzvērtīgi cīnīties un aizstāvēt Latviju, šodien Latvijas Zaļās partijas kongresā sacīja aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis (ZZS).

Ministrs uzsvēra, ka Latvijas aizsardzība balstās uz trīs stūrakmeņiem. Pirmkārt, uz valsts pašaizsardzības spēju nodrošināšanu, attīstot savus Nacionālos bruņotos spēkus (NBS). Šo spēju celšana esot Bergmaņa prioritāte.

Lai nodrošinātu nepieciešamo personālu kaujas vienībās, vajadzīgs veikt strauju NBS personāla skaita palielināšanu, un tas arī tiks darīts, solīja politiķis. Tāpat nepieciešams izveidot Latgalē dislocētu profesionālā dienesta vienību, kas sākotnēji varētu būt rotas lielumā, pauda Bergmanis.

Otrais stūrakmens ir sabiedroto klātbūtne un uzņemošās valsts atbalsta spēju nodrošināšana.

Treškārt, ir jānodrošina moderna agrās brīdināšanas un informācijas sistēma.

Bergmanis arī uzsvēra, ka ir jāatdod "parāds" zemessargiem, kas līdz šim darbojusies uz entuziasma pamata un aiz mīlestības pret savu zemi. Viņš norādīja, ka zemessardzei pagātnē netika papildināts ekipējums, bruņojums, transports un infrastruktūra. Par to ministrs pārliecinājies, apmeklējot zemessargus dažādos novados. Lai celtu Zemessardzes kaujas gatavību, tuvākajos gados tajā plānots ieguldīt līdz 70 miljoniem eiro, teica ministrs.


LETA / Foto: EPA/LETA