foto: LETA
Sudraba: korupcija Latvijā darbojas pēc pilnas programmas, taču "mani nav iespējams pakļaut, uzpirkt, šantažēt"
Sudraba: Korupcija Latvijā darbojas "pēc pilnas programmas".
Politika
2018. gada 25. janvāris, 17:22

Sudraba: korupcija Latvijā darbojas pēc pilnas programmas, taču "mani nav iespējams pakļaut, uzpirkt, šantažēt"

Jauns.lv/LETA

Korupcija Latvijā darbojas "pēc pilnas programmas", un daudz ko nosaka ierobežotas skaita personu grupējumi, kas cīnās par savām ekonomiskajām interesēm, šodien pārskatā par "oligarhu lietas" parlamentārās izmeklēšanas komisijas galaziņojumu sacīja tās priekšsēdētāja Inguna Sudraba (NSL).

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Politiķe pauda, ka Latvijā pastāv "pilna cikla sistēma", kas aizstāv savējos, un kas strādā, lai panāktu sev vajadzīgo rezultātu. Viņa norādīja, ka ar mediju palīdzību tiekot radīta ilūzija, ka ar demokrātiju viss ir kārtībā, vai arī radīts troksnis, lai aizēnotu kādus citus jautājumus.

Sudraba skaidroja, ka šīs sistēmas labā strādā "viens centīgāks pilsonis par otru", un ir veltīgas cerības, ka Latvijas pretkroupcijas iestādes "zobratiņš" palīdzēs tikt galā ar šo sistēmu.

Tāpat Sudraba norādīja, ka valsts nozagšana ir notikusi vairākkārt, arī ar krustnešu ienākšanu. "Manuprāt, tā jau ir notikusi sen, pat vairākkārt. Tad, kad pirmoreiz uz palikšanu šeit ienāca krustneši, tad zviedri, krievi, atkal vācieši un tā tālāk. Visu beidzot nozagšanu, izpārdošanu centīgi pabeidza arī mūsu pašu kangari pēdējo 30 gadu laikā - pat ar vairākkārtīgu dalīšanu un pārdalīšanu," sacīja komisijas priekšsēdētāja. Viņa piebilda, ka visas pazīmes liecina, ka valsts nozagšana, izlaupīšana un izpostīšana ir notikusi.

Komisijas vadītāja daļu no uzrunas veltīja tam, kāda attieksme ir vērsta pret viņu pašu. Viņa norādīja, ka pastāvošajā sistēmā "viens zobratiņš aizsargā citus zobratiņus". Sistēma arī aizsargājot sevi no Sudrabas, jo "mani nav iespējams pakļaut, uzpirkt vai šantažēt", akcentēja politiķe.

Runājot par tā dēvētajām "oligarhu sarunām", politiķe retoriski vaicāja, vai ir jātur aizdomās visi, kas tajās minēti.

Sudraba savā runā skāra arī vairākus citus jautājumus. Politiķes uzstāšanās laikā, kad viņa arī aprakstīja pret sevi vērsto attieksmi, vairāki deputāti ar izsaucieniem iebilda pret uzrunas saturu. Arī Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (VL-TB/LNNK) norādīja, ka viņai jāpievienojas kolēģu paustajam, ka Sudrabai ir kā komisijas pārstāvei ir jāziņo par galaziņojumu.

Kā ziņots, komisija tās apstiprinātajā galaziņojumā paudusi uzskatu, ka valsts sagrābšana un tās centieni ir ne tikai nosodāmi, bet arī var tikt sodīti. Lai arī komisija atzīst, ka "oligarhu sarunās" var saskatīt valsts sagrābšanas centienus, konkrēti atbildīgo vārdi ziņojuma secinājumos nav pieminēti.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās