foto: Mazsalacas novada dome
Mazsalacā satraukums: grib likvidēt vienu no valsts labākajām skolām – vietējo vidusskolu
Zem likvidācijas āmura nokļuvusi viena no labākajām valsts skolām – Mazsalacas vidusskola, kura šoruden saņēma Draudzīgā aicinājuma balvu kā labākā pilsētas skola.
Tava izglītība
2018. gada 29. janvāris, 06:10

Mazsalacā satraukums: grib likvidēt vienu no valsts labākajām skolām – vietējo vidusskolu

Elmārs Barkāns

Kasjauns.lv

Zem izglītības reformas un skolu optimizācijas āmura nokļuvusi arī viena no valsts labākajām skolām – Mazsalacas vidusskola. Neskatoties uz izcilajiem panākumiem gan centralizētajos eksāmenos, gan izglītības procesā, Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) rosina likvidēt novada vienīgo vidusskolu.

Ja Mazsalacā likvidēs vidusskolu, tad novada bērni vidējo izglītību vairs nevarēs iegūt savā dzimtajā novadā. Pērnā gada nogalē Mazsalacas vidusskola Draudzīgā aicinājuma fonda skolu reitingā tika atzīta kā labākā pilsētu skolu grupā un izcilniece latviešu valodas mācību programmas jomā.

Mazsalacas vidusskolas direktore Zaiga Ivana portālam Jauns.lv par skolas nākotni teica:

foto: Mazsalacas novada dome
Mazsalacas vidusskolas direktore Zaiga Ivana: "Šobrīd ir ļoti liela neskaidrība. Visu laiku sēžam tā kā uz koferiem".

„Šobrīd ir ļoti liela neskaidrība. Paļaujos uz Izglītības un zinātnes ministrijas teikto, ka tā pirms katras skolas slēgšanas vai reorganizācijas par to vispirms runās ar vietējo pašvaldību un mūsu vidusskolu tomēr nelikvidēs. Mēs novadā esam vienīgā vidusskola un pēc tas slēgšanas paliks tikai pamatskola un, protams, vietējie par to ļoti satraucas un nav mierā ar tās likvidāciju. Visu laiku sēžam tā kā uz koferiem.

Ir IZM priekšlikums, ka pēc vidusskolas slēgšanas mūsu jaunieši vidējo izglītību iegūt varētu braukt uz Valmieras vai Rūjienas vidusskolu. Bet tagad vispār uz Rūjienas vidusskolu neviens no mūsu novada nebrauc mācīties. Mums šobrīd lielākās konkurentes ir Rīgas ģimnāzijas. No vienas puses tas ir labi, jo apliecina izglītības līmeni, ko var iegūt mūsu skolā, bet no otras puses mums paliek mazāk skolēnu. Tāpat mums ir speciālas integrācijas programmas bērniem ar speciālām vajadzībām. Šai sakarā nebūtu korekti matemātiski vērtēt centrālo eksāmenu rezultātus, jo šie bērni nekad neieņems pirmās vietas mācību olimpiādēs, bet šie bērni taču paliek pie mums dzīvot.

Pašlaik vidusskolas klasēs no 10. līdz 12. klasei pie mums 29 bērni, bet matemātiskais solis ir 32 bērni, lai skolu neslēgtu. Tomēr nākotnē mums ir potenciāls vidusskolas klasē. Pašlaik Mazsalacas vidusskolā ir divas devītās klases, kopā 31 skolēns. 8. un 7. klasē katrā mācās pa 21, bet 6. klase – 31 bērns. Tas nozīmē, ka slēgt vidusskolas klases nebūtu prātīgi.

Arī ministru prezidents Māris Kučinskis, viesojoties Mazsalacā, pieskārās skolas nākotnei un teica, ka nebūs nekādas mehāniskās slēgšanas, bez dibinātāja – pašvaldības - ziņas, kas nepiekrīt skolas slēgšanai”.

Mazsalacas novada domes priekšsēdētājs Harijs Rokpelnis norādījis: „Vidusskolas reorganizācija varētu novest pie tā, ka lauki paliks tukšāki, bet pilsētas – blīvākas” un neatbalsta vidusskolas likvidāciju.

Tikmēr IZM izstrādājusi „Optimālā vispārējās izglītības iestāžu tīkla modeli”, kurā vairs nav vieta Mazsalacas vidusskolai. Ministrija norāda, ka desmit skolēni no Mazsalacas varētu doties uz 45 kilometrus tālo Valmieru, bet pārējie uz 19 kilometrus attālo Rūjienas vidusskolu.

IZM konkrēti uz portāla Jauns.lv jautājumu, kāda varētu būt Mazsalacas vidusskolas nākotne, neatbildēja, vien norādot, ka „optimāla skolu tīkla modeļa izveide katrā konkrētajā reģionā tiks diskutēta ar pašvaldībām un citām iesaistītajām institūcijām, ņemot vērā ne tikai kvantitatīvos un kvalitatīvos rādītājus, bet arī reālos apstākļus katrā konkrētajā reģionā”.

IZM līdz 15.aprīlim, saskaņā ar valdības rīkojumu, Ministru kabinetam jāiesniedz ziņojums par pašvaldību lēmumiem, kas saistīti ar izglītības iestāžu reorganizāciju vai likvidēšanu. Mazsalacas vietvara ir kategoriski pret vidusskolas slēgšanu.

Kuras skolas slēgs?

Pašreiz ir skaidrība par šādu mācību iestāžu slēgšanu vai pārveidi:

* nākamo mācību gadu vairs neuzsāks šādās likvidētās skolās: Istras (Ludzas novadā) vidusskolā, Ilzenes (Alūksnes novadā) un Apriķu (Aizputes novadā) pamatskolās, kā arī Oskara Kalpaka Rudbāržu (Skrundas novadā) un Sutru (Līvānu novadā) sākumskolā;

* Liepupes vidusskola (Salacgrīvas novadā) par pamatskolu pārtaps 31. jūlijā;

* no 31. augusta Īslīces un Uzvaras (Bauskas novadā) un Staiceles (Alojas novadā) vidusskolas pārtaps par pamatskolām;

* Mežotnes pamatskola (Bauskas novadā) no 30. jūnija pārtaps par sākumskolu;

* no 30. augusta Gramzdas (Priekules novadā) pamatskolu reorganizēs par sākumskolu;

* no nākamā gada 1. jūlija Mežgaļu pamatskola (Bauskas novadā) pārtaps par pamatskolu;

* šovasar – līdz nākamā mācību gada sākumam tiks apvienotas trīs Kuldīgas skolas: Viļa Plūdoņa ģimnāzija, pilsētas pamatskola un Alternatīvā sākumskola;

* tāpat tiks apvienota Dobeles Kristīgā pamatskola un Dobeles sākumskola.