foto: Edijs Pālens/LETA
Čakša ar medicīnas sabiedrības piekrišanu atbalstītu māsām un ārsta palīgiem piešķirt iespēju izrakstīt receptes
Veselības ministre Anda Čakša.
Sabiedrība
2018. gada 20. janvāris, 08:33

Čakša ar medicīnas sabiedrības piekrišanu atbalstītu māsām un ārsta palīgiem piešķirt iespēju izrakstīt receptes

LETA

Veselības ministre Anda Čakša (ZZS) ar medicīnas sabiedrības piekrišanu atbalstītu grozījumu veikšanu, lai māsām un ārsta palīgiem ļautu izrakstīt receptes, pauda pati ministre.

Pēc viņas domām, ja ārstu un māsu sabiedrība piekristu šādiem grozījumiem, varētu tikt veikti grozījumi, ar kuriem noteikt, ka māsa vai ārsta palīgs izraksta recepti, bet ārsts to paraksta.

Vienlaikus Čakša atgādināja, ka šādu grozījumu gadījumā atbildību par medikamenta izrakstīšanu uzņemtos ārsts, tāpēc arī recepti būtu jāparaksta ārstam.

Pēc viņas domām, jautājums aktualizējies, jo e-veselība nepieļauj recepšu izrakstīšanu māsām un ārsta palīgiem, taču viņa atgādināja, ka arī normatīvie akti šādu rīcību nepieļauj. Vienlaikus viņa grozījumus atbalstītu, ja medicīnas sabiedrība kopīgi vienotos, ka tas tā varētu būt.

Vienlaikus Čakša domā, ka saistībā ar šo jautājumu varētu sākt runāt arī par māsu kompetences paplašināšanu, jo māsas paudušas gatavību, ka varētu izrakstīt kādu konkrētu medikamentu sadaļu. "Bet tas ir nopietns diskusijas jautājums, kā medicīnas sabiedrība uz to raugās," piebilda ministre.

Kā ziņots, Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācija rosināja veikt grozījumus Ministru kabineta noteikumos, lai pieļautu, ka māsa un ārsta palīgs var izrakstīt recepti saskaņā ar ārsta norādījumiem. Par šo mediķi ir sūdzējušies jau ilgstoši, jo lēni strādājošas e-veselības sistēmas apstākļos minētais apstāklis kavē pacientu apkalpošanu.