foto: Eduards Paņičevs
Lielā ūdens iesvētīšana: pareizticīgie stāv rindā, lai gremdētos ledainajā Daugavā
Iegremdēšanās iesvētītajos Daugavas ūdeņos.
Sabiedrība
2018. gada 19. janvāris, 14:35

Lielā ūdens iesvētīšana: pareizticīgie stāv rindā, lai gremdētos ledainajā Daugavā

Kasjauns.lv

Piektdien, 19. janvārī, Daugavmalā, iepretim Lielā Kristapa statujai notika ūdens iesvētīšana Daugavā, tādējādi turpinot pareizticīgo tradīciju – ūdens iesvētīšanu Kunga Kristīšanas jeb Dieva parādīšanās svētkos. Klātesošie varēja vērot kā pareizticīgie, godinot savas reliģijas rituālus, nomet mēteļus, lai iegremdētos ledainajā ūdenī.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Pēc Lielās ūdens iesvētīšanas kārtas ikvienam, kurš to vēlas, ir iespēja gremdēties iesvētītajos ūdeņos.

Ikvienam, kurš šajā dienā nolēmis gremdēties ūdenī, pirmkārt, jāatceras, ka šis ir notikums ar īpašu garīgu nozīmi, pret kuru cilvēki attiecas ar lielu atbildību, nevis pēkšņa iegriba, garāmejot izrādīt apkārtējiem savu drosmi un uzdrīkstēšanos gremdēties ledusaukstajā ūdenī, piekodināja baznīcā.

Lielā ūdens iesvētīšana Rīgas centrā

Piektdien, 19. janvārī, Daugavmalā, iepretim Lielā Kristapa statujai notika ūdens iesvētīšana Daugavā, tādējādi turpinot pareizticīgo tradīciju – ūdens iesvētīšanu Kunga ...

gallery icon
175

Pirms doties ūdenī, jāizvērtē savs veselības stāvoklis

Pareizticīgo baznīca uzsver, ka ļoti būtiski ir izvērtēt savu veselības stāvokli – ar īpašu atbildības sajūtu šāda iegremdēšanās jāapsver cilvēkiem ar jebkuru hronisku saslimšanu un īpaši ar sirds un asinsvadu slimībām, kā arī akūtām saslimšanām.

Tāpat ieteicams izvērtēt savu aktīvu dalību šajā pasākumā un ar to saistītos veselības riskus arī cilvēkiem gados, grūtniecēm, māmiņām, kas zīda bērnus.

Savukārt par bērnu un pusaudžu piedalīšanos šādā pasākumā atbildīgi ir viņu vecāki, nopietni izvērtējot savu bērnu veselības stāvokli un pilnībā uzņemoties atbildību par viņiem, aģentūrai LETA norādīja baznīcā.

foto: Eduards Paņičevs
Iegremdēšanās iesvētītajos Daugavas ūdeņos.

Papildus tam baznīcā arī piekodināja, ka ūdenī nekādā gadījumā nedrīkst doties alkohola reibumā.

Ūdens iesvētīšanas vietā ir iekārtotas teltis, kurās atstāt savu apģērbu un pārģērbties pēc rituāla.

Tāpat arī būs iespēja sasildīties ar karstu tēju, informēja baznīcā, piebilstot, ka tiem, kas būs izvēlējušies gremdēties ūdenī, līdzi jāņem dvielis, kā arī sauss, silts apģērbs, rezerves zeķu pāris un atbilstoša galvassega.

Arī Putins metas aukstajā ūdenī

Tikmēr kaimiņos, Krievijā ar valsts prezidents Vladimirs Putins pagājušās ceturtdienas (18. janvāris) vakarā apliecināja savu padevību baznīcai, bez vilcināšanās, kameru priekšā metoties aukstajā Seligera ezerā, kas atrodas 400 kilometrus uz ziemeļiem no Maskavas:

Pirms iegremdēšanās Seligera ezera āliņģī, Putins novilcis savu aitādas mēteli un zābakus, nokāpis pa trepītēm līdz izurbtajam āliņģim un ieniris ūdenī.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Krievijā piemin Jēzus kristīšanu, āliņģī metas arī pats Putins

Krievijas prezidents Vladimirs Putins, atzīmējot Pareizticīgo Lielo ūdens iesvētīšanu un pieminot Jēzus kristīšanu, ceturtdienas vēlā vakarā mērcējies ledainajā Seligera ezera ...

gallery icon
25

Pareizticīgie ik gadu 19. janvārī notur svētku dievkalpojumus baznīcās un rīko rituālus pie aizsalušām upēm un ezeriem.

Viņi tajos cērt āliņģus krusta formā un lec ledainajā ūdenī, jo tas, pēc viņu domām, stiprina gan garu un ticību.