Sabojātās "Balticovo" notekūdeņu attīrīšanas iekārtas rada nopietnas bažas par ietekmi uz vidi
Pēc "Balticovo" sniegtās informācijas, uzņēmums līdz minimumam samazinājis ražošanas procesus, līdz ar to arī saražoto notekūdeņu daudzumu
Sabiedrība
2016. gada 11. aprīlis, 18:54

Sabojātās "Balticovo" notekūdeņu attīrīšanas iekārtas rada nopietnas bažas par ietekmi uz vidi

Jauns.lv

Šodien no ierindas izgājušas putnkopības uzņēmuma AS "Balticovo" ražošanas notekūdeņu attīrīšanas iekārtas. Valsts vides dienests (VVD) situāciju uzņēmumā vērtē kā ļoti nopietnu apdraudējumu - ik dienu "Balticovo" vidē novada aptuveni 500 kubikmetrus notekūdeņu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kā informēja VVD sabiedrisko attiecību speciāliste Jūlija Ņikitina, gājušas bojā notekūdeņus attīrošās baktērijas - to pēkšņās bojāejas iemesli tiek skaidroti. Uzņēmuma darbinieki patlaban veic neatliekamos pasākumus avārijas ietekmes mazināšanai uz apkārtējo vidi. Par notikušo informēta arī VVD Jelgavas reģionālā vides pārvalde (RVP), kas uzrauga uzņēmuma darbības, kā arī apseko Verģupi un Iecavas upi.

Pēc "Balticovo" sniegtās informācijas, uzņēmums līdz minimumam samazinājis ražošanas procesus, līdz ar to arī saražoto notekūdeņu daudzumu. Iespēju robežās darbu sākušas rezerves vecās attīrīšanas iekārtas. Jelgavas RVP uzdevusi uzņēmumam veikt nepārtrauktu Iecavas upes pietekas (Verģupes) ūdens monitoringu.

Uzņēmums informējis vides pārvaldi, ka patlaban veic notekūdeņu attīrīšanas sistēmas attīrīšanas darbus - tiek izvāktas bojā gājušās dūņas. Līdz nedēļas beigām attīrīšanas baseinā plānots ievietot jaunas dūņas un uzsākt to ieaudzēšanu.

Šobrīd Tiek skaidroti notekūdeņu attīrīšanas sistēmas baktēriju pēkšņās bojāejas cēloņi.

VVD arī pašlaik noskaidro Verģupes stāvokli pēc avārijas uzņēmumā. Dienestā norāda, ka uzņēmums operatīvi reaģējis uz avāriju un strādā pie situācijas uzlabošanas.

Kā ziņots, "Balticovo" apgrozījums 2014.gadā bijis 42,79 miljoni eiro, bet peļņa - 2,15 miljoni eiro. Gadu iepriekš attiecīgie rādītāji bija 39,76 miljoni eiro un 750 885 eiro.

Pagājušā gada finanšu datus uzņēmums vēl nav publiskojis.

"Balticovo" tirgus daļa Latvijā saskaņā ar uzņēmuma aplēsēm ir ap 40%.

"Balticovo" reģistrēts Iecavā 1992.gadā, uzņēmuma pamatkapitāls ir 4 407 806 eiro.

No 2009.gada maija "Balticovo" akciju kontrolpakete - 95% - pieder SIA BCO. Kā liecina "Firmas.lv" informācija, BCO īpašnieki kopš 2009.gada 17.decembra ir Tatjana Poplavska (66% kapitāldaļu) un Valdis Grimze (33% kapitāldaļu).

LETA/Foto: Ieva Čīka/LETA