foto: LETA
Maksa par receptes izrakstīšanu? Čakša sliecas neatbalstīt šādu priekšlikumu
Veselības ministre Anda Čakša.
Politika
2018. gada 18. janvāris, 15:21

Maksa par receptes izrakstīšanu? Čakša sliecas neatbalstīt šādu priekšlikumu

LETA

Veselības ministre Anda Čakša (ZZS) sliecas neatbalstīt priekšlikumu piemērot samaksu tikai par receptes izrakstīšanu, bet varētu rosināt diskusiju par attālinātās konsultācijas apmaksu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Ministre aģentūrai LETA skaidroja, ka ģimenes ārstiem piešķirtās kapitācijas naudas ietvarā noteiktas arī darbības, kas jāveic ārstam, tostarp recepšu izrakstīšana. Jebkuru priekšlikumu no ģimenes ārstiem jāskata kopskatā, taču samaksas piemērošana tikai par receptes izrakstīšanu nebūtu labs risinājums, uzskata Čakša.

Vienlaikus ministre sacīja, ka jautājums par attālinātu recepšu izrakstīšanu aktualizējies e-veselības dēļ, kā rezultātā jārunā par laiku, ko ārsts velta, "domājot" par pacientu.

Pēc Čakšas domām, saistībā ar recepšu izrakstīšanu būtu jāskata attālinātās vizītes apmaksa kopumā, proti, kā konsultācija varētu tikt apmaksāta, ja ārsts konsultē pacientu attālināti. Šādā aspektā par šo jautājumu varētu runāt, taču samaksas noteikšanai par recepšu izrakstīšanu Čakša īsti neatbalsta.

Kā ziņots, Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācija rosina veikt grozījumus Ministru kabineta (MK) noteikumos, nosakot pacientiem līdzmaksājumu 1,42 eiro apmērā par receptes izrakstīšanu, jo arī tā vērtējama kā vizīte pie ārsta, Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sēdē sacīja parlamenta deputāte un Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas prezidente Līga Kozlovska (ZZS).

E-veselības ieviešana paver iespējas medikamentu receptes iegūt attālināti, pacientam vienkārši sazvanot sava ārsta praksi un neapmeklējot viņu klātienē. Sociālajos tīklos iedzīvotāji jau ir pauduši prieku par šo aspektu, to novērtējot kā vienu no e-veselības sistēmas ieguvumiem. Savukārt ārsti šādi var zaudēt pacienta maksājumu, kas iedzīvotājiem jāveic, ikreiz apmeklējot ģimenes ārstu.

Kozlovska pauda nostāju, ka receptes izrakstīšana nav vērtējama kā vienkārša "čatošana ar e-vidi". Viņasprāt, MK noteikumi būtu jāmaina, jo arī receptes izrakstīšana ir konsultācija.