Uz pasaulē lielākajām stellēm Nepālā auž paklāju Rīgas pilij. VIDEO. FOTO
Uz pasaules lielākajām stellēm Nepālā tiek rekonstruēts vēsturiskais Anša Cīruļa dizainētais paklājs Rīgas pils Sūtņu zālei, kurš pazudis 2. pasaules kara laikā.
Sabiedrība
2016. gada 12. aprīlis, 05:25

Uz pasaulē lielākajām stellēm Nepālā auž paklāju Rīgas pilij. VIDEO. FOTO

Jauns.lv

Nepālā pasaulslavenā paklāju dizainera Jana Kata darbnīcā pēc vecajām melnbaltajām fotogrāfijām un Anša Cīruļa metiem tiek rekonstruēts Rīgas pils Sūtņu akreditācijas zāles paklājs, kam tērēs 77 802 eiro. Tepiķa oriģināls, kuru Rīgā izgatavoja pagājušā gadsimta trīsdesmitajos gados pazuda 2. pasaules kara laikā.

Kasjauns.lv jau rakstīja, ka Valsts kanceleja nolēmusi rekonstruēt veco paklāju, kas savulaik veidots Rīgas pilij pēc Anša Cīruļa metiem. Sūtņu akreditācijas zāles interjers ir iekļauts Latvijas kultūras kanonā, līdz ar to tur nevar izklāt kuru katru tepiķi. Kancelejā skaidro, ka paklājs ir šā ansambļa neatņemama mākslinieciskā sastāvdaļa, taču oriģināls zudis Otrā pasaules kara laikā.

Tā vietā top jauns, par paraugu izmantojot melnbaltus fotouzņēmumus un Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja fondos atrodamos autora Anša Cīruļa tekstilmākslas paraugus.

Šādu tehnoloģiju izmanto slavenais vācu dizaineris Jans Kats, kuram ir pieredze unikālu vēsturisku paklāju rekonstrukcijā pēc melnbaltiem attēliem. Šim nolūkam Kats algo 800 cilvēku lielu ciemu Nepālā. Viņu slavē kā labu darba devēju, kurš nodrošina arī skolu un bērnudārzu audēju bērniem, uzbūvējis slimnīcu. Un tepiķa piegādi koordinē Latvijas interjera salons „Krassky”, kas sadarbojas ar Katu.

„Krassky” paklāju eksperts Aldis Gavrovskis Kasjauns.lv pastāstīja: „Paklāju Rīgas pils priekšpils Sūtņu akreditācijas zālei izgatavo pasaulē visgodalgotākais paklāju dizainers Jans Kats un viņa komanda. Paklāja dizainu Jans Kats ir izstrādājis maksimāli pietuvinot ievērojamā latviešu mākslinieka Anša Cīruļa oriģināldarbam. Dizaina pamats ir veidots no vienīgās pieejamās oriģināldarba melnbaltās fotogrāfijas. Autentiska dizaina izstrādes procesā tika pētīti arī citi Anša Cīruļa darbi, ar līdzīgiem elementiem. Notika konsultācijas ar etnogrāfiem, vietējiem vēsturniekiem un arhitektiem.

Janam Katam ir pieredze vairāku nozīmīgu pasaules vēsturisku paklāju rekonstrukcijā. Ievērojamākais reproducētais paklājs ir radīts senā Brēmenes rātsnama zālei, tā kopējais izmērs bija 152 kvadrātmetri, un tas svēra 600 kilogramus. Jans Kats ir radījis paklājus izcilā tehniskā izpildījumā arī Austrijas valsts parlamenta plenārajai zālei un Monako prinča Alberta II kāzām.

Jana Kata paklāji tiek austi Nepālā, kur paklāju mezglošana ir paaudžu paaudzēs nodota tradīcija. Arī jaunais Rīgas pils paklājs tiek austs Nepālā. Materiāls, tāpat kā oriģināldarbam, ir 100% vilna. Oriģināldarbs tika gatavots no vairākām daļām, turpretī jaunā 64 kvadrātmetru lielā paklāja izgatavošanai izmanto lielākās stelles pasaulē, nodrošinot reproduckijas izgatavošanu vienā gabalā. Paklāju mezglo rokām 100 līdz 150 mezglu kvadrātcollā. Tā augstais blīvums nodrošina, ka tas kalpos vairākām paaudzēm. Tik apjomīga darba izgatavošanai nepieciešams aptuveni gads.

Jans Kats ieguvis daudz prestižu starptautisku apbalvojumu, to skaitā „Red Dot Award”, „Carpet Design Awards”, „Best Carpet Innovation” un „Best Modern Collection”. Viņa paklāji kā mākslas darbi izvietoti prestižās mākslas izstādēs „Beijing International Art Triennal”, „Frankfurt Museum of Applied Art” un „Art Basel Miami”. Tie izdaiļo prestiža Franču modes nama veikalus, Hugo Boss interjerus un jahtas. 2012. gadā Jana Kata kolekcija „Dzēstais mantojums” bija apskatāma arī vērienīgā izstādē mākslas muzejā „Rīgas birža”.”

Paklāju dizainers Jans Kats Jana Kata paklāju darbnīca Nepālā

   

Elmārs Barkāns/Foto: Rakstniecības, teātra un mūzikas muzejs, Edijs Pālens/LETA, publicitātes foto, periodika.lv