Sašutusī Skaidrīte: "Mani jau 10 gadus terorizē kaimiņš! Ko darīt?"
Ropažu novada „Ataugu” mājās samilzis pamatīgs kaimiņu strīds par koplietošanas telpu izmantošanu. Diemžēl vietvaras spēkos nav to atrisināt.
Novadu ziņas
2016. gada 12. aprīlis, 06:15

Sašutusī Skaidrīte: "Mani jau 10 gadus terorizē kaimiņš! Ko darīt?"

Jauns.lv

Ropažu novada māju „Ataugas” iedzīvotājai Skaidrītei jau gadiem nākas piedzīvot kaimiņu teroru. Viņa savu dzīvokli privatizējusi (tāpat kā pārējie kaimiņi), iedzīvotāju kopīpašumā ir zeme pie mājas, aka, tualete... Bet viens no kaimiņiem, vēlēdamies Skaidrīti izdabūt no mājas, viņu nelaiž ne bēniņos, ne pie akas.

Kaimiņš viņai pat uzbrūk ar kulakiem, izmisumā stāsta Skaidrīte. Viņa atklāja savu bēdu stāstu: „Jau 16 gadus dzīvoju Ropažu novadā – mājās „Ataugas”. Visi iedzīvotāji savus dzīvokļus ir privatizējuši, manā īpašumā pieder ¼ daļa no mājas, visu iedzīvotāju kopīpašumā ir zeme pie mājas, aka, bēniņi tualete...  Kādus pirmos piecus gadus mājā viss bija normāli, līdz ienāca viens jauns kaimiņš, kurš, mani vēlēdamies izdabūt no mājas, nelaiž ne bēniņos, ne pie akas. Pat uzbruka man ar kulakiem. Nezinu, kur vērsties, ko darīt, kur sūdzēties?”

Zvērinātu advokātu birojā „Centrs” zvērināts advokāts Valdis Ulmanis saka:

„Te vajadzētu rīkoties šādi: tiklīdz sliktais kaimiņš atkal nodarbojas ar patvarību, izsaukt policiju. Pēc policijas ierašanās, kaimiņienei būtu jāuzrāda īpašumtiesības apliecinošie dokumenti un jāizklāsta strīds (izsaukuma iemesls). Papildus vajadzētu nodrošināties ar pierādījumiem par kaimiņa sliktajām darbībām (vai nu nofilmēt, vai lai citi kaimiņi redz un var liecināt). Jo var gadīties, ka policijas klātbūtnē sliktais būs kļuvis par pašu labāko cilvēku uz pasaules un savas sliktās darbības noliegs. Policija tad izvērtēs strīdu un, ja būs pamats, sodīs slikto kaimiņu.”

Ropažu novada dome ir informēta par konfliktsituāciju mājās Ataugas un pašvaldības Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Inga Koleča teic:

„Konsultējoties ar Ropažu novada pašvaldības policijas priekšnieku un Ropažu novada pašvaldības Juridiskās un lietvedības daļas vadītāju, noskaidroju, ka Ropažu novada pašvaldība ir informēta par šo minēto gadījumu. Diemžēl šis ir divu privātpersonu savstarpējs strīds par tiesībām izmantot koplietošanas telpas un vienīgais veids, kā šo strīdu risināt ir iesniegt prasību tiesā, lai to civilprocesuālā kārtībā izskatītu un lemtu par kopīpašuma robežu noteikšanu. Šo savstarpējo strīdu nevar atrisināt ne pašvaldības policija, ne pašvaldība, jo tas ir divu privātīpašnieku savstarpējs strīds. Pašvaldības policija ir informējusi personu par kārtību, kādā šis strīds ir risināms”.

Elmārs Barkāns/Foto: Ieva Čīka/LETA/Shutterstock