foto: LETA
Mākslinieks Bikše: "Latviešu politiķiem jāatzīst, ka Uzvaras diena principā ir laba diena"
Latvijas Mākslas akadēmijas profesors Aigars Bikše.
Politika
2018. gada 16. janvāris, 16:55

Mākslinieks Bikše: "Latviešu politiķiem jāatzīst, ka Uzvaras diena principā ir laba diena"

Kasjauns.lv

“Nevajag atstāt Uzvaras dienu kā kārti imperiālistu rokās. Ir jāiet arī Latvijas politiķiem uz to pasākumu un jārunā. Ir jāsaka, ka tā ir principā laba diena,” Latvijas Mākslas akadēmijas profesors Aigars Bikše apgalvoja RīgaTV 24 raidījumā "Preses klubs", diskutējot par etnisko sašķeltību Latvijā.

Bikše sacīja, ka sabiedrības sašķeltību var just reti, tomēr Uzvaras diena parasti ir viena no šīm reizēm: “Es domāju, nu nav jau tās daudzas reizes tajā gadā, kad tu jūti to sašķeltību, bet atceros, ka gāju cauri Pārdaugavai, kad bija tas gājiens uz Uzvaras pieminekli. Tad tu tiešām jūti.”

Bikše atzina, ka daudziem ar Uzvaras dienu saistās negatīvas konotācijas, tomēr viņš uzskata, ka tā būtu jāatzīmē, jo šie svētki pēc būtības nav negatīvi. “Es saprotu, ka tur ir konotācijas, ka tas sasaistās ar to nākošo okupāciju. Tā ir taisnība, bet ne jau par to tie cilvēki priecājas! Es saprotu, ka tā ir politiski šausmīgi grūta lieta, bet man liekas, ka vajadzētu atzīmēt uzvaru, jo tiem cilvēkiem tā ir Uzvaras diena. Uzvara – beidzās karš! Principā lieliski!” raidījumā pauda mākslinieks.

Bikše uzskata, ka Uzvaras dienas atzīmēšana palīdzētu saliedēt sabiedrību. Viņš uzsvēra, ka pašlaik latvieši pietiekami neieklausās otrā pusē: “Tā ir liela lieta! Jūs, latvieši, nevarat tikai prasīt, lai viņi paklanās, izdara to un to. Ir jau arī otra puse, kuriem ir savi svētumi, savi iemesli.”

Uzvaras dienas svinības 2017. gada 9. maijā

gallery icon
86

Mākslinieks ir pārliecināts, ka arī “Saskaņas” iekļūšanai valdībā būtu pozitīvas sekas. “Man liekas, ka “Saskaņai” ir jāiet valdībā. Vajag viņu kaut kā tajā valdībā dabūt, lai viņi piedalās, lai viņi arī uzņemas atbildību par to visu, kas ar mums notiek. Būs grūti, bet būs savādāk!” raidījumā sacīja Bikše.

Cilvēku simti Uzvaras parkā noliek ziedus

Rīgas mērs Nils Ušakovs (S) kopā ar domes pārstāvjiem, kā arī Krievijas, Baltkrievijas, Azerbaidžānas un Kazahstānas vēstniekiem šorīt nolika ziedus ...

gallery icon
56

Uzvaras dienas svinības 2016. gada 9. maijā.

Uzvaras dienas svinības 2016. gada 9. maijā.

gallery icon
53

Ušakovs un veterānu tuvinieki noliek ziedus Uzvaras parkā

Svinības par godu Uzvaras dienai un nacisma sagrāvei, kā arī Otrā pasaules kara upuru piemiņai Uzvaras parkā.

gallery icon
90

Atbrīvotāju vakariņas jeb - tā izskatās Uzvaras parkā pirms saullēkta

Visas sestdienas garumā Uzvaras parkā plūda desmitiem tūkstošu 9.maija svinētāju, lielāko skaitu sasniedzot vakarā pirms uguņošanas. Kad tas ap 23:00 ...

gallery icon
40

Uzvaras dienas svinības Uzvaras parkā

gallery icon
43

Tā svin 9. maiju pie Uzvaras pieminekļa 2013. gadā

gallery icon
83