foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Maksātnespējīgā tūrisma biroja "Relaks tūre" īpašniekus tiesā par naudas piesavināšanos no klientiem
„Relaks tūres” vadītājs Hardijs Madzulis pēc bankrota ir aizslēdza sava biroja un dzīvokļa durvis un devās nezināmā virzienā, atstājot izmisumā desmitiem cilvēku, kuri zaudējuši desmitiem tūkstošus eiro.
112
2018. gada 16. janvāris, 16:44

Maksātnespējīgā tūrisma biroja "Relaks tūre" īpašniekus tiesā par naudas piesavināšanos no klientiem

LETA

Maksātnespējīgā tūrisma biroja "Relaks tūre" vadītāji un līdzīpašnieki Hardijs Madzulis un Evita Grāvīte stājušies tiesas priekšā par vairāk nekā 220 000 eiro piesavināšanos no ceļotgribētājiem, vēsta "Latvijas Avīze" (LA).

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Saskaņā ar apsūdzību, viņi izdarījuši piesavināšanos lielā apmērā, 160 uzņēmuma klientiem radot zaudējumus 220 266,97 eiro apmērā.

2016. gada janvārī "Relaks tūre" pēc uzņēmumu pārstāvju ierosinājuma tika atzīta par maksātnespējīgu, taču jau pirms tam publiskajā telpā nonāca daudzu firmas klientu sūdzības, kuri bija samaksājuši par ceļojumiem, taču nekur nebija aizbraukuši un naudu atpakaļ arī nebija dabūjuši. Vislielāko naudu sadarbībā ar "Relaks tūri" varētu būt zaudējis kāds pāris, kurš vēlējies braukt uz Austrāliju un uzņēmumam samaksājis pat 11 000 eiro, bet vēl daudzi citi klienti par savu iecerēto ceļojumu iemaksājuši naudas summas gan dažu simtu, gan dažu tūkstošu eiro apmērā, raksta LA.

Tiesā noskaidrojies, ka cietušie lielākoties vēlas vienkārši atgūt savu samaksāto naudu, tomēr prokuratūra uzskata, ka firmas vadītāju rīcība ir arī krimināli sodāma, jo viņi piesavinājušies un izšķērdējuši svešu mantu. Prokurore Viktorija Šumska skaidrojusi, ka apsūdzētie klientu naudu gluži sev kabatā nav bāzuši, taču izlietojuši to iepriekšējo saistību dzēšanai un saimnieciskajām vajadzībām. "Naudu, ko klienti samaksāja par ceļojumu, tieši šo braucienu organizēšanā arī bija jāizlieto. To nedrīkstēja tērēt citām firmas vajadzībām," uzsver prokurore.

Slēgtais „Relaks tūres” birojs Ģertrūdes ielā

gallery icon
7

Apsūdzētie paši savu vainu neatzīst, jo uzskata, ka naudu nav prettiesiski piesavinājušies. Tomēr, ja tiesa spriedīs, ka Madzulis un Grāvīte ir vainīgi celtajā apsūdzībā, tad abus varēs sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz desmit gadiem.

Kā liecina dati Tiesu informatīvajā sistēmā, Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesa šo lietu plāno turpināt izskatīt 22. janvārī plkst.11. Lietā patlaban turpinās cietušo uzklausīšana.

Laikraksts piebilst, ka ir vēl 30 cietušie, kuri par tādiem nav atzīti šajā krimināllietā, jo viņi pārāk vēlu pieteikušies kā cietušie. Par naudu, ko zaudējuši šie ceļotgribētāji, policija sākusi jaunu kriminālprocesu.

Jau ziņots 2015. gadā "Relaks tūre" atcēla vairākus ceļojumus, bet klientiem iepriekš iemaksāto naudu atpakaļ neatdeva, un vairāki cilvēki toreiz vērsās Patērētāju tiesību aizsardzības centrā.

"Relaks Tūre" dibināta 1994. gadā, tās 39% daļu pieder Madzulim, 28% - Grāvītei, 23% - Edvīnam Lakstīgalam, 10% - Ingum Pelčeram, liecina "Firmas.lv" informācija.

Vēl 2013.gadā "Relaks tūre" strādāja ar 2 023 898 eiro apgrozījumu un 57 350 eiro zaudējumiem, liecina "Firmas.lv" dati.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās