foto: LETA
Vai šāda sala laikā tirgū drīkst tirgot augļus un dārzeņus?
Bizness un ekonomika
2018. gada 17. janvāris, 06:35

Vai šāda sala laikā tirgū drīkst tirgot augļus un dārzeņus?

Elmārs Barkāns

Kasjauns.lv

Arī sala laikā tirgū zem klajas debess pārdod augļus un dārzeņus. Tomēr aukstums ne vienmēr tiem nāk par labu. Vieni sala ietekmē pārvēršas par ledus klučiem, savukārt citi sapūst. Izrādās, ka Latvijā nepastāv noteikumi, cik lielā vai zemā temperatūrā drīkst vai nedrīkst tirgot augļus un dārzeņus.

Vienīgi tirgotājiem ir jāraugās, lai viņi uz letes neuzliktu un nepārdotu bojātus produktus. Visprātīgākais ir pašam pircējam pārliecināties par produktu izskatu un ņemt vērā speciālistu padomus, kuri tos iedalījuši trīs kategorijās – aukstuma jutīgos, vidēji jutīgos un izturīgajos, un ziemā tirgū neizvēlēties tos, kas nepanes lielu aukstumu.

Sapuvuši rieksti

Kasjauns.lv lasītājs Juris raksta: „Ejot cauri tirgum, redzēju, kādi dienas beigās izskatās nabaga augļi un dārzeņi, ko visu dienu pie -8, -10 grādiem tirgo ārpusē. Nu, ļoti skumji izskatījās! Vai tā nav pircēju čakarēšana, pārdodot salā bojātu hurmu un citus augļus.

Es reiz šādi ziemā nopirku ārā tirgotus lazdu riektus. Tie visi bija bojāti, jo bija sasaluši un pēc tam atkusuši, palikuši rūgti (sapuvuši). Bet to, ka riekstu kodols bijis sasalis, to jau pateikt nevar, nepārspiežot čaumalu.

Kopš tās reizes es tirgū ziemā āra tirdzniecības vietās vairs neko nepērku. Tāpēc gribētu uzzināt, pie cik mīnus grādiem sabojājas augļi un dārzeņi, kas visu dienu  tiek tirgoti zem atklātas debess. Un, ja speciālisti atzīst, ka šādi augļi un dārzeņi zaudē savu kvalitāti, vai tā nav pircēju krāpšana - tos tirgot?”

Augļus un dārzeņus iedala trīs jutības pakāpēs

Pārtikas un veterinārā dienesta Augu izcelsmes produktu, dzērienu un bioloģiskās lauksaimniecības uzraudzības daļas vecākā eksperte Inese Levane Kasjauns.lv pastāstīja:

„Svaigiem augļiem un dārzeņiem jāatbilst normatīvajos aktos noteiktajām un uzņēmuma deklarētajām kvalitātes un nekaitīguma prasībām, kas noteiktas Eiropas Komisijas regulā Nr. 543/2011. Tajā aprakstīts vispārīgais tirdzniecības standarts jeb minimālās kvalitātes prasības.

Minimālās kvalitātes prasības paredz, ka produktiem jābūt veseliem, nebojātiem. Nav pieļaujami iepuvuši vai citādi tik stipri bojāti produkti, ka tie vairs nav derīgi patēriņam, tīriem, praktiski bez jebkādiem redzamiem svešķermeņiem, faktiski bez kaitēkļiem, bez kaitēkļu izraisītiem bojājumiem, bez lieka virsmas mitruma, bez svešas smaržas un/vai garšas. Produktu stāvoklim jābūt tādam, lai tie varētu izturēt transportēšanu un pārkraušanu. Produktiem jābūt pietiekami attīstītiem, bet tie nedrīkst būt pārāk nobrieduši, un augļiem jābūt pietiekami gataviem, bet tie nedrīkst būt pārgatavojušies. Produktu attīstības un gatavības pakāpei jābūt tādai, lai tie varētu turpināt nogatavoties un sasniegt apmierinošu gatavības pakāpi. Katrai partijai tiek pieļauti 10% produktu pēc skaita vai svara, kas neatbilst minimālajām kvalitātes prasībām. Šās pielaides robežās ne vairāk kā 2% procenti no kopējā produktu daudzuma var būt iepuvuši produkti.

Par pārtikas kvalitāti un nekaitīgumu, kā arī par izplatāmās pārtikas atbilstību normatīvajos aktos noteiktajām un uzņēmuma deklarētajām prasībām, saskaņā ar Pārtikas aprites uzraudzības likuma 7. pantu, ir atbildīgs pats pārtikas uzņēmums. Atbildīgais par svaigu augļu un dārzeņu tirdzniecības standartu prasību ievērošanu ir produktu īpašnieks. Ja produkti atrodas veikalā, tad par to kvalitāti atbild veikala īpašnieks, ja tirdzniecības vietā, tad tirgotājs. Produkta īpašniekam jāorganizē pasākumi, lai nodrošinātu, ka produkti atbilst minētajām prasībām.

Viens no būtiskākajiem faktoriem ir gaisa temperatūra, kādā atrodas augļi un dārzeņi. Gan stipra temperatūras pazemināšanās, gan tieši pretēji arī augsta temperatūra var izraisīt nelabvēlīgas sekas svaigajos augļos un dārzeņos. Abos gadījumos var rasties produktu bojājumi. Aukstuma bojājumu pazīmes starp produktiem var ļoti variēt un atšķirties, jo atšķiras gan augu jutība, gan spējas pēc bojājuma atjaunot šūnu membrānas, kā arī atrašanās ilgums kritiskajās temperatūrās. Ja kritiskās temperatūras ietekme ir bijusi ilgstoša, tad notiek neatgriezeniskas izmaiņas, ja īslaicīga, bojājumi var nerasties.

Izplatītākie augļi un dārzeņi iedalās trijās jutības grupās: * jutīgie, kam aukstuma bojājumi veidojas salīdzinoši ātri un spēcīgi; * vidēji jutīgie, kuriem noteiktos apstākļos aukstuma bojājumi veidosies lēnāk un * izturīgie, kas var salīdzinoši ilgstoši pretoties zemu gaisa temperatūru ietekmei un saglabāt spēju „izdzīvot”.

Attiecībā uz hurmu pieejama informācija, ka šiem augļiem tieši ieteikts uz laiku tos ievietot ledusskapja saldējamā kamerā, jo aukstumā samazinās to sīvā piegarša, kā arī pilnīgi gatavas hurmas var uzglabāt ledusskapī, tajā skaitā tās labi glabājas arī saldētavā”.

Obligāti jāņem vērā!

Dārzkopības un augļkopības eksperti teic, ka zemā gaisa temperatūrā īpaši jutīgi augļi un dārzeņi sačokurojas, savīst, samazinās to uzglabāšanas laiks un tamlīdzīgi. Šādi bojājumi jau var rasties pie 0 grādiem. Ejot uz tirgu, jāņem vērā augļu un dārzeņu jutība pret zemu gaisa temperatūru. Izturīgos varat pirkt droši, bet īpaši jutīgos ziemas laikā labāk pirkt veikalā.

Citi rīdzinieki salst, bet citiem vienalga

Jau šodien Rīgas ielās bija redzami daudzi cilvēki nespēja noslēpt savu nepatiku pret laikapstākļiem, kad gaisa temperatūra pārsvarā bija no ...

gallery icon
17

Īpaši jutīgie augļi un dārzeņi: baklažāni, gurķi, kabači, ogas (izņemot dzērvenes), paprika (saldā), plūmes, salāti, sparģeļi, sviesta pupiņas, tomāti, kartupeļi.

Vidēji jutīgie: āboli, burkāni, brokoļi, ziedkāposti, selerijas, dzērvenes, vīnogas, sīpoli, pētersīļi, bumbieri, zirņi (pākstīs), cukini, redīsi, spināti.

Izturīgie: galviņkāposti, kāļi, kolrābji, lapu kāposti, melnsakne, rutki, sarkanās bietes, pastinaki, rāceņi.