foto: LETA
Šorīt sals sasniedzis -13 grādus, asais vējš kļūs arvien dzēlīgāks
2018. gada 16. janvāris, 07:18

Šorīt sals sasniedzis -13 grādus, asais vējš kļūs arvien dzēlīgāks

Kasjauns.lv/LETA

Otrdienas rītā gaisa temperatūra Latvijā ir no -7..-8 grādiem Kurzemes piekrastē līdz -11..-13 grādiem valsts austrumos, liecina dati no meteoroloģisko novērojumu stacijām.

Dienvidu, dienvidaustrumu vējš brāzmās pūš līdz 11-16 metriem sekundē, lēnāks vējš saglabājas valsts austrumos. Atrodoties vējā, sajūtas ir kā -15..-20 grādu salā, un tik auksts laiks Latvijā šoziem ir pirmo reizi.

Debesis pārsvarā skaidras, vietām no nelieliem mākoņiem sīki snieg.

Rīgā dienvidaustrumu vēja ātrums brāzmās brīžiem sasniedz 14 metru sekundē, gaisa temperatūra svārstās ap -10 grādu atzīmi, bet komforta temperatūra noslīdējusi līdz -19 grādiem.

Maksimālā gaisa temperatūra pirmdien valstī bija -7..-9 grādi.

Augstākā gaisa temperatūra Eiropā 15.janvārī bija +17..+19 grādu Vidusjūras piekrastē. Zemākā gaisa temperatūra naktī uz otrdienu -20 grādu kalnos Rumānijā.

Visvairāk slideno šoseju posmu ir Pierīgā

Nelielas snigšanas un apledojuma dēļ arī šorīt vairākās Latvijas vietās ir apgrūtināta braukšana pa valsts nozīmes un reģionālajiem autoceļiem, bet visvairāk slideno šoseju posmu ir Pierīgā, Daugavas kreisajā krastā, liecina VAS "Latvijas Valsts ceļi" (LVC) apkopotā operatīvā informācija.

Galvaspilsētas apkārtnē apledojums veidojas uz Rīgas apvedceļa no Salaspils līdz Babītei, kā arī uz Ventspils, Liepājas, Jelgavas un Bauskas šosejām attiecīgi līdz Kūdrai, Kalnciemam, Olainei un Iecavai.

Kurzemē vienīgais apledojušais valsts nozīmes autoceļu posms ir uz Ventspils šosejas no Ugāles līdz Popei. Šajā reģionā slidens ir arī reģionālais ceļš, kas savieno Talsus un Kuldīgu.

Latgalē apledojums izveidojies valsts nozīmes autoceļa A12 posmā Ludza-Terehova. Latvijas austrumu daļā apgrūtināta braukšana ir arī pa reģionālās nozīmes autoceļu P37 posmā Aiviekste-Madona un pa reģionālās nozīmes autoceļu P27 posmā no Gulbenes līdz Ūdrupes tiltam.

Slidenie ceļu posmi tiek kaisīti ar pretslīdes materiāliem.

LVC atgādina, ka mainīgos laika apstākļos uz ceļiem var veidoties tā saucamais melnais ledus, kas ir neredzams, un autovadītājs to sajūt, tikai sākot veikt manevrus. Īpaši strauji apledojums var veidoties uz autoceļiem, kas ved cauri mežiem vai gar ūdenstilpnēm, kā arī uz tiltiem un pārvadiem.