foto: Mārtiņš Ziders
Foto: prominences dodas baudīt lielisko Verdi operu "Ernani"
Kultūra
2018. gada 14. janvāris, 21:28

Foto: prominences dodas baudīt lielisko Verdi operu "Ernani"

LETA

Latvijas Nacionālajā operā un baletā (LNOB) šodien plkst.19 notika Džuzepes Verdi opera "Ernani", kura Rīgā visā pilnībā nav skanējusi kopš 1931.gada.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Uzvedums ir pasaulslavenā diriģenta Daniela Orena iestudējums, kurš tiek vērtēts kā viens no pasaulē labākajiem Verdi mūzikas interpretētājiem un Latvijā viesojas pirmo reizi.

Prominences Nacionālajā operā un baletā dodas baudīt Verdi operu "Ernani"

Prominences Nacionālajā operā un baletā dodas baudīt Verdi operu "Ernani"

gallery icon
37

Galvenās lomas izpilda Latvijā jau uzstājusies Maskavas Lielā teātra operdziedātāja Dināra Alijeva un vācu bass Andreass Bauers, bet pirmo reizi Latvijā varēja dzirdēt arī baritonu Franko Vasallo un tenoru Liks Robērs.

No Latvijas māksliniekiem uzvedumu papildina operdziedātāji Raimonds Bramanis, Rihards Mačinovskis un Ilona Bagele, kā arī Latvijas Nacionālās operas koris.

LNOB valdes priekšsēdētājs Zigmars Liepiņš norādīja, ka LNOB, neiestudējot operu, koncertuzdevumus uzvest var tikai pāris reizes gadā, un tas ļauj pulcēt vienkopus neatkārtojamas "zvaigžņu komandas". "Šāds sastāvs pie mums nekad vēl nav bijis," uzsvēra Liepiņš.

Orens klātesošajiem pauda, ka "Ernani" ir viena no skaistākajām, agrīnajām Verdi operām, kas, viņaprāt, izskaidro arī tās sarežģītību. "Rakstot "Ernani" Verdi vēl bija jauns un meklēja savu stilu un Itālijā mēs viņa pirmās operas saucam par cietuma, ieslodzījuma operām, jo tās nereti ir ļoti grūtas," sacīja diriģents, norādot, ka Verdi paveicis neticami sarežģītu darbu, jo "Ernani" katrs personāžs var izteikt savas domas neatkarīgi no citiem tēliem, joprojām saglabājot pilnīgu harmoniju starp tiem.

Tāpat diriģents uzteica LNOB solistu ansambli. "Balss operā ir pats svarīgākais, turklāt visas partijas ir vienlīdz nozīmīgas. Soprāna un tenora partijas ir iemesls, kāpēc "Ernani" uzved tik reti, bet, strādājot ar LNOB atlasītajiem māksliniekiem, jūtu, ka viņi ir augstākā līmeņa dziedātāji, un tas rada lielu gandarījumu," sacīja Orens.

Savas vokālās sarežģītības dēļ opera ir reti iestudēta ne vien Latvijā, bet arī citviet pasaulē. Operai "Ernani" Džuzepe Verdi iedvesmu smēlies Viktora Igo lugā - stāstā par trim vīriešiem, kas mīl vienu sievieti.

Diriģenta Orena starptautiskā karjera sākās 1975.gadā ar uzvaru Herberta fon Karajana konkursā. Kopš tā laika viņš pastāvīgi diriģējis ASV un Eiropas opernamos, bijis vairāku Itālijas opernamu - Romas, Triestes, Neapoles, Dženovas un citu - muzikālais vadītājs un galvenais diriģents. Pašlaik viņš ir galvenais diriģents Izraēlas operā un Verdi operā Salerno.

Vasallo ir viens no Itālijas vadošajiem baritoniem, kura repertuāra pamatā ir lomas Džuzepes Verdi operās. Franko Vasallo regulāri dzied vadošajos Itālijas opernamos un ārpus dzimtenes dziedātājs uzstājies Metropolitēna operā Ņujorkā, Karaliskajā Koventgārdena operā Londonā, Bavārijas Valsts operā un citos ievērojamos opernamos.

Savukārt Kanādiešu tenora Robēra ceļš uz starptautiskajiem panākumiem sākās 2012.gadā ar debiju Rūdolfa lomā Verdi operā "Luīze Millere" Malmes operā. 2015.gadā dziedātājs ar panākumiem debitēja Metropolitēna operā Ņujorkā, interpretējot titullomu operā "Ernani" maestro Džeimsa Levaina muzikālajā vadībā.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās