Bezgala skumji beidzas vietējā jūtūbera pūles normālā dzīvē atgriezt 27 gadus veco bezpajumtnieku Artjomu
Latvijas "YouTube" pāris nedēļu garumā tika atspoguļota bezpajumtnieka Artjoma (attēlā) dzīve.
Sabiedrība
2018. gada 12. janvāris, 06:33

Bezgala skumji beidzas vietējā jūtūbera pūles normālā dzīvē atgriezt 27 gadus veco bezpajumtnieku Artjomu

Kasjauns.lv

"YouTube" autors "Crazy latvian blog"pastāvēšanas nepilnā gadā kopumā savācis teju pusmiljonu skatījumu saviem video. Pēdējā mēneša laikā šis "Trakais latvietis" sava satura ražošanai izmantoja sabiedrības padibenes, proti, saulesbrāļus rajonā ap staciju. Blogeris īpaši pieķērās 27 gadus vecajam Artjomam - jaunam vīrietim, kura dzīvi jau sen vada alkohols, un Trakais latvietis izveidoja projektu, vairāku sēriju garumā cenšoties Artjomu atgriezt normālā pilsoņa dzīvē. Diemžēl 11.janvārī projekts cieta sakāvi.

Kas ir Artjoms un kas ir autors

Artjoms ir 27 gadus vecs rīdzinieks, kuram ir sieva un meita, taču viņa dzīve lielākoties paiet uz ielas, un jaunā vīrieša vaibstos un uzvedībā skaidri manāma alkohola atkarība. Uzblīdusi seja, pārsista piere, netīras drēbes, kā arī draugi, ar kuriem Artjoms dzīvojas galvenokārt stacijas rajonā, Centrāltirgus apkaimē un pie Zinātņu akadēmijas ēkas. 

Tieši tur savu zelta bedri atrada Trakais latvietis - jūtūberis, kuram mēneša laikā sekotāju skaits auga pa simtam vien. Tas tāpēc, ka puisis "YouTube" sāka piedāvāt īsfilmas, kuras, lai arī nav viennozīmīgi vērtējamas, ir interesantas. Visā pasaulē populāro "trash" jeb miskastes žanru Trakais latvietis piedāvāja lokālā versijā, un jebkurš varēja paskatīties, kā dzīvo cilvēki, kuri ir dzīvē apmaldījušies. Un arī tā ir Latvija uz simtgades sliekšņa - bezpajumtnieki un viņu dzīves batālijas. Bet par visu pēc kārtas.

Derdzīgas preteklības kā ēsma

Realizējot visā pasaulē populāro preteklību "izaicinājumu", Trakais latvietis filmēja video, uz ko gan gatavi cilvēki naudas dēļ. Atradis Artjomu pie Zinātņu akadēmijas, bezpajumtniekam tika piedāvāti 5 eiro un 15 banāni, kas viņam jāspēj notiesāt pēc iespējas ātrāk. Darījums notika, un "čelindžs" varēja sākties. 

Cīnoties ar vemšanas refleksu, Artjoms septiņās minūtēs aprija 13 banānus, pēc tiem kuņģis bijis tik pilns, ka pārējos divus vairs nav spējis. Savus 5 eiro viņš bija nopelnījis. "Par to, ka tu centies, un par to, ka ir Ziemassvētku laiks, mēs tev dodam tos piecus eiro," sacīja jūtūberis. Kā tas izskatījās, skaties video:

Nākamajā video Trakais latvietis par savu naudu nopirka 1kg medus torti, kas Artjomam bija jāapēd nieka piecu minūšu laikā, pretī saņemot naudu - 5 eiro. Arī šis akts tika filmēts. Torti bezpajumtnieks piebeidza gandrīz pilnībā, video autoram visžēlīgi ļaujot atstāt neapēstus beidzamos putukrējuma gabalus. Ar netīru muti Artjoms aicināja abonēt šo "YouTube" kanālu, vienlaikus publiski paužot, ka viņam tādējādi netiek darīts pāri un viss notiek ar paša varoņa piekrišanu.

Taču tas vēl nav viss. Artjomam kopā ar savu paziņu tirgus rajonā tika pagādātas arī 10 jēlas olas, kas jāapēd kopā ar adžikas mērci, uzdzerot pienu. Arī ar šo uzdevumu Artjoms tika galā cienīgi. 

Kā vēl viens jūtūbera uzdevums saulesbrāļiem tirgus rajonā - notiesāt pasaulē visasāko čili piparu. Rīstīdamies un brēkdami no svelošās rīkles, bezpajumtnieki šim uzdevumam parakstījās.

Labdarība: kārtot Artjomam normālu dzīvi, vienlaikus visu dokumentējot

Video autors, kurš atgriezies no emigranta gaitām Lielbritānijā, kur pirms pārdesmit gadiem pats apstākļu dēļ īsu brīdi bijis gluži vai bezpajumtnieks, Rīgas bēdubrālim Artjomam nolēma palīdzēt. Visupirms noskaidrojās, ka Artjomam nemaz nav pases - tā bija jāiet izgatavot. Artjoms publiski kamerā pauda pateicību savam jaunajam draugam, un abi kopā pasi noformēja. 

Jau būdami labi paziņas, abi turpmāk ik dienas tikās, un katru reizi Trakais latvietis centās paaugstināt Artjoma dzīves kvalitāti. Viņam tika sagādātas tīras drēbes, iespēja nomazgāties dušā, noskūties, sakopties un tamlīdzīgi. Tādu uzfrišinātu Artjomu jūtūberis nosēdināja savas kameras priekšā un tiešraidē tika vākti ziedojumi tālākai viņa dzīves uzlabošanai.

Taču par velti nekas netiek dots - katrai darbībai, ar ko vīri izklaidēja savus "YouTube" skatītājus, bija cenrādis. Šāds:

Jāpiebilst, ka pats Artjoms par notiekošo bija sajūsmā un, lai arī vēlme iedzert aliņu caurvij vai visus video, braši turējās savam glābējam pie piedurknes. Visus ierosinājumus no jūtūbera puses pagrimusī dvēsele pieņēma ar lielu piekritību.

Dzīvokļa meklējumi

Puiši atrada piedāvājumu, kas Artjomu apmierināja - istabiņu dzīvoklī Pļavniekos. Devušies to apskatīt, abi atzina, ka istaba ir gana laba, turklāt jūtūberis pārliecināja dzīvokļa saimnieku nepievērst uzmanību Artjoma pārsistajai pierei un citām nebūšanām. Diemžēl video izskaņā jaušams autora sašutums par sava aizbilstamā neganto valodu "Narvesen" kioskā, kur Artjoms nav pratis uzvesties. Vārdu pa vārdam nesaskaņas abu starpā tomēr nolīdzinājās.

Noīrēts gan tika cits dzīvoklis. Par lielo veiksmi Artjoms pauda sajūsmu: "Omulīgi! Iesākumam būs labs!" 

Nākamais plāns - darbs

Jūtūberis izplatīja paziņojumu, ka gaida darba piedāvājumus Artjomam. Ar vārdiem "ļoti, ļoti vajag" plānam piekrita arī pats Artjoms. Vienlaikus visu šo periodu tika vākti naudas līdzekļi jaunā vīrieša dzīves kvalitātes uzlabošanai. 

Trakais latvietis kā katru dienu Artjomu apgādāja ar pārtikas maisu - abi kopā iepirka produktus dzīvošanai jaunajā mītnes vietā; Artjomam viņa paša sieva piešķīra gan pannu, gan tējkannu. Abi draugi nopirka maizi, pienu, olas, desu, eļļu un citas lietas, taču Artjoms par varas makti vēlējās "beidzot arī vienu mazu aliņu". Vispēdīgi arī viena alus skārdene iegūla puišu iepirkumu groziņā.

Autors paziņo: PROJEKTS SLĒGTS

11.janvārī Artjomam bija paredzētas darba pārrunas, kuras Trakais latvietis, kā ierasts, gatavojās dokumentēt. Diemžēl ceturtdien pēcpusdienā viņa "YouTube" kanālā parādījās skumja vēsts: autors šo projektu ir slēdzis. Knapi sazvanītais Artjoms bija pamatīgā dzērumā, uz pārrunām nav aizgājis, dzīvokļa saimnieks viņu manījis ar pudeli rokā, dzīvoklī atradies vēl kāds cilvēks.

"Negribu vairs ar šo priduraku runāt vispār! Galīgā vafelē čalis! Tagad viņam viss ir pie kājas. Es ar to cilvēku negribu vairs runāt," vīlies savā projektā ceturtdienas vakarā "YouTube" tiešraidē pauda projekta autors.