foto: LETA
Nākotnē Latvijai nāksies saskarties ar neraksturīgi ekstremāliem laikapstākļiem, lēš sinoptiķi
CIlvēki pludmalē.
Sabiedrība
2018. gada 10. janvāris, 18:05

Nākotnē Latvijai nāksies saskarties ar neraksturīgi ekstremāliem laikapstākļiem, lēš sinoptiķi

Kasjauns.lv

Līdzšinējās gaisa temperatūras paaugstināšanās ietekmē Latvijā ir vērojams izteikts karstuma viļņu ilguma pieaugums, it īpaši maksimālajās vērtībās, informē Latvijas Vides Ģeoloģijas un Meteoroloģijas centrā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kā izpētījuši meteorologi, turpinoties gaisa temperatūras paaugstināšanās tendencei, nākotnē gaidāma karstuma viļņu ilguma būtiska palielināšanās.

Tiek prognozēts, ka gada griezumā, vidējā maksimālā gaisa temperatūra Latvijā līdz 2100. gadam mērenu klimata pārmaiņu scenārijā palielināsies par 3,3 līdz 3,6 grādiem pēc Celsija. 

Savukārt nozīmīgu klimata pārmaiņu scenārijā vidējā gaisa temperatūra varētu pieaugt līdz pat 5,6 grādiem. 

Gadsimta beigās gaidāms, ka vidēji Latvijā karstuma viļņu ilgums gadā būs 79 līdz 148 dienas, kā arī abu scenāriju gadījumā visi globālie klimata pārmaiņu modeļi prognozē, ka laika periodā no 2071.-2100. gadam karstuma viļņi tiks novēroti
katru gadu.

Līdzšinējo klimata pārmaiņu ietekmē laika periodā no 1961. līdz 2016. gadam vidēji Latvijā karstuma viļņu ilgums ir palielinājies par 6 dienām, sasniedzot vidēji 16 dienas gadā. 

Meteorologi neslēpj, ka nākotnē arvien biežāk nāksies saskarties ar Latvijai neraksturīgiem ekstremāliem laika apstākļiem.

Līdz ar to, lai mazinātu ar tiem saistītos potenciālos riskus un to iespējamās negatīvās sekas, ir būtiski savlaicīgi apzināt risku apmērus un ieviest atbilstošus pielāgošanās pasākumus.