Zivju krājumu atražošanai Buļļupē plānots ielaist 28 000 zandarta mazuļu
Pērnā gada septembrī ar Zivju fonda atbalstu Buļļupē ielaida ap 40 000 vimbu mazuļu.
Runā Rīga
2016. gada 13. aprīlis, 11:23

Zivju krājumu atražošanai Buļļupē plānots ielaist 28 000 zandarta mazuļu

Jauns.lv

Rīgas domes Pilsētas attīstības komiteja trešdien atbalstīja finansējuma piešķiršanu 28 000 zandartu mazuļu ielaišanai Buļļupē.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Projektā paredzēta zandartu svarā no 1,1 līdz četriem gramiem mazuļu iegāde un ielaišana Buļļupē, lai nodrošinātu šīs sugas atražošanu. Upē plānots ielaist ap 28 000 zivju mazuļu. Tādējādi tiks nodrošināta zivju krājumu atražošana minētajā ūdenstilpē, tiks saglabāta ūdens bioloģisko resursu daudzveidība un nodrošināta šo resursu ilgtspējīga izmantošana,.

Projekta kopējais budžets ir 4743 eiro, no kuriem Zemkopības ministrijas Zivju fonda nodrošinātais finansējums būtu 3557 eiro jeb 75%. Plānots, ka šī summa tiks atgūta pēc projekta īstenošanas. Līdz ar to nepieciešamais Rīgas domes līdzfinansējums ir 1186 eiro un priekšfinansējums - 3557 eiro. Zandartu mazuļu ielaišana Buļļupē plānota līdz 31.oktobrim.

“Zandartu pavairošana piesaistīs arī makšķerniekus - amatierus un atpūtniekus, radot papildus brīvā laika pavadīšanas iespējas rīdziniekiem, it īpaši Bolderājas un Daugavgrīvas rajona iedzīvotājiem,” uzsvēra Pilsētas attīstības komitejas priekšsēdētājs Maksims Tolstojs.

“Zivju pavairošana patīk iedzīvotājiem, makšķerniekiem. Turklāt projekta nauda tiek ņemta no izsniegtajām zvejniecības licencēm, tādējādi tas, ko zvejnieki samaksājuši, atgriežas atpakaļ dabā,” norādīja M.Tolstojs.

Līdzīgi projekti īstenoti arī iepriekš. 2014.gada maijā Daugavā tika ielaisti 3999 lašu smolti, septembrī Buļļupē tika ielaisti aptuveni 38 000 vimbu mazuļi, savukārt oktobrī Jumpravmuižas dīķī - 2300 karpu. Pērnā gada septembrī ar Zivju fonda atbalstu Buļļupē ielaida ap 40 000 vimbu mazuļu un septembrī Daugavā pie Salu tilta tika ielaisti aptuveni  39 000 vimbu mazuļu.

Pilsētas attīstības komiteja arī atbalstīja gandrīz 5000 eiro līdzfinansējuma piešķiršanu Rīgas pašvaldības policijai (RPP) jaunas motorlaivas iegādei, kas tiks izmantota maluzvejniecības apkarošanai.

RPP Drošības uz ūdens un civilās aizsardzības pārvaldei zvejas un makšķerēšanas noteikumu kontrolei nepieciešams iegādāties vienu aprīkotu kombinēto (plastikāta ar piepūšamajiem baloniem) laivu un piekaramo laivu dzinēju par kopējo aptuveno summu 20 000 eiro, ierēķinot pievienotās vērtības nodokli.

Aprīkojuma iegādei RPP plāno pieteikties Zivju fonda finanšu atbalstam līdz 15 000 eiro apmērā. No pašvaldības būtu nepieciešams līdzfinansējums 4964 eiro apmērā.

Par līdzekļu piešķiršanu zivju mazuļu un motorlaivas iegādei vēl lems Rīgas domes Finanšu un administrācijas lietu komiteja.

Sadarbībā ar Rīgas pašvaldību

Regīna Zommere / Foto: Edijs Pālens/LETA