foto: Evija Trifanova/LETA
"Oligarhu lietas" parlamentārās izmeklēšanas komisija aicināšot veikt pārbaudi par lietas izmeklēšanas procesu
"Oligarhu lietas" parlamentārās izmeklēšanas komisijs vadītāja Inguna Sudraba.
Sabiedrība
2018. gada 8. janvāris, 08:52

"Oligarhu lietas" parlamentārās izmeklēšanas komisija aicināšot veikt pārbaudi par lietas izmeklēšanas procesu

LETA

Tā dēvētās "oligarhu lietas" parlamentārās izmeklēšanas komisija aicinās prokuratūru veikt pārbaudi par lietas izmeklēšanas procesu no profesionālā viedokļa, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" sacīja komisijas vadītāja Inguna Sudraba (NSL).

Šāda pārbaude ir ļoti būtiska, uzsvēra Sudraba, piebilstot, ka ir jāizvērtē, kas profesionāli netika izdarīts pareizi. Tā būšot viena no komisijas rekomendācijām.

No parlamentārās izmeklēšanas laikā noskaidrotā esot secināms, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) ir īstenojis dažādu politiķu intereses. Sudraba gan atteicās nosaukt konkrētas personas, turklāt skaidroja, ka arī gala ziņojumā personu vārdus vai konkrētus politiskos spēkus ieraudzīt nevarēs.

Sudraba uzskata, ka KNAB notikusi tikai "skaļa bļaustīšanās un šovu taisīšana", bet fakti reāli neesot savākti. Piemēram, viņasprāt, bijusī KNAB vadītāja vietniece, pašreizējā Rīgas domes deputāte Juta Strīķe (JKP) un bijušais KNAB Operatīvo izstrāžu nodaļas priekšnieks Juris Jurašs, atbildot par izmeklēšanas darbu KNAB, "gadiem nav parādījuši rezultātu".

Viņa uzsvēra, ka ir jāmaina esošā tiesībsargājošo institūciju darbība. "Tām beidzot jābūt neatkarīgām, profesionālām, nevis jāstrādā konkrētās interesēs," tik kritiska bija komisijas vadītāja.

Sudraba piebilda, ka viņai aizvien nav piešķirta pielaide valsts noslēpumam, tomēr tas neesot traucējis veikt kvalitatīvu darbu komisijā.

Jau ziņots, ka "Oligarhu lietas" parlamentārās izmeklēšanas komisija pirmdien slēgtā sēdē apspriedīs galaziņojuma projektu.

"Oligarhu lietas" parlamentārā izmeklēšana līdz šim raisījusi pretrunīgus vērtējumus, tajā skaitā atsevišķām personām to dēvējot par "farsu" vai "cirku".

Savukārt komisijas priekšsēdētāja Sudraba cita starpā norādījusi, ka komisijas darbs organizēts tā, lai iepazītos ar dažādiem viedokļiem.

Parlamentārās izmeklēšanas komisija tika izveidota 2017.gada jūlijā.