Tiks veicināta Latvijas un Honkongas ekonomiskā sadarbība
Parakstītais līgums nosaka arī pienākumu abu pušu nodokļu administrācijām veikt informācijas apmaiņa atbilstoši Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) 2005. gada paraugkonvencijai (Model Tax Convention on Income and on Capital).
Runā Rīga
2016. gada 13. aprīlis, 11:39

Tiks veicināta Latvijas un Honkongas ekonomiskā sadarbība

Jauns.lv

Trešdien, 13. aprīlī, finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola un Honkongas Valsts kases un finanšu pakalpojumu sekretārs, profesors Sīadžers Kakeuns Čans (Ceajer Ka-keung Chan) parakstīja Latvijas Republikas valdības un Ķīnas Tautas Republikas Honkongas īpašā administratīvā reģiona valdības līgumu par nodokļu dubultās uzlikšanas un nodokļu nemaksāšanas novēršanu attiecībā uz ienākuma nodokļiem. Tas veicinās komercdarbību, ārvalstu investīciju piesaistīšanu, kā arī atvieglos abu pušu investoru darbību Latvijā un Honkongā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

“Šis līgums ir ļoti būtisks kā Latvijai, tā arī Honkongai, jo pavērs plašākas iespējas abu pušu  investoriem. Plānojot investīcijas konkrētā valstī, ikvienam ir būtiski paredzēt to atmaksāšanos un peļņu. Stabils nodokļu maksāšanas režīms, ko neietekmē otras puses nodokļu normatīvo aktu grozījumi, sniegs nepieciešamo prognozējamību un stimulu investoru piesaistei. Tāpat svarīgi, ka līgums rada likumīgu pamatu informācijas apmaiņai starp Latvijas un Honkongas nodokļu administrācijām par abu pušu nodokļu maksātāju gūtajiem ienākumiem, samazinot iespējas izvairīties no to nomaksas,” norāda finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola.

Līgumā noteikts tas, ka dividendēm un procentu maksājumiem (to izcelsmes valstī) piemēro 0% nodokļa likmi gadījumos, kad dividenžu un procentu maksājumu patiesais labuma guvējs ir otras līgumslēdzējas puses sabiedrība (kas nav personālsabiedrība). Visos pārējos gadījumos nosaka likmi, kas nepārsniedz 10%. Savukārt autoratlīdzībām piemērojamā likme nedrīkst pārsniegt 3% no to kopapjoma. Tādējādi abu pušu investoriem tiek nodrošināta skaidrība par to, cik lielā mērā izcelsmes valstī viņu gūtie ienākumi var tikt aplikti ar nodokļiem.

Parakstītais līgums nosaka arī pienākumu abu pušu nodokļu administrācijām veikt informācijas apmaiņa atbilstoši Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) 2005. gada paraugkonvencijai (Model Tax Convention on Income and on Capital). Tas ievērojami paplašina Latvijas un Honkongas pienākumu sniegt informāciju nodokļu uzlikšanas vajadzībām, it īpaši attiecībā uz kredītiestāžu rīcībā esošo informāciju. Līdz ar to tiek radīts likumīgais pamats abu pušu kompetento iestāžu tiešai sadarbībai, kas veicinās nodokļu nemaksāšanas novēršanu abās pusēs.

Pašreiz Latvijas un Honkongas investori katrā līgumslēdzēja pusē tiek aplikti ar nodokļiem, pamatojoties vienīgi uz nacionālajiem nodokļu normatīvajiem aktiem. Abas  puses var mainīt kā nodokļu likmes, tā arī apliekamā ienākuma aprēķināšanas kārtību. Pašreizējā situācijā Latvijas vai Honkongas investoriem netiek garantēta zināma nodokļu uzlikšanas noteikumu nemainība ilgākā laika periodā, tāpēc nav iespējams precīzi plānot investīcijas, to atmaksāšanos un peļņu. Noslēgtais līgums šo situāciju mainīs.

Regīna Zommere / Publicitātes foto

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās