Mūrniece: "Varšavas samitā jāvienojas par NATO spēku ilgtermiņa klātbūtni Baltijā"
Mūrniece: "Latvijai un visai Baltijai ir būtiski, lai gaidāmajā Varšavas samitā tiktu pieņemts lēmums par ilgtermiņa un pastiprinātu NATO spēku klātbūtni reģionā."
Politika
2016. gada 13. aprīlis, 13:30

Mūrniece: "Varšavas samitā jāvienojas par NATO spēku ilgtermiņa klātbūtni Baltijā"

Jauns.lv

Latvijai ir būtiski, lai gaidāmajā Varšavas samitā tiktu pieņemts lēmums par ilgtermiņa un pastiprinātu NATO spēku klātbūtni Austrumeiropas reģionā, tiekoties ar ASV Kongresa augstākajām amatpersonām, uzsvērusi Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (VL-TB/LNNK).

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Latvija apzinās drošības izaicinājumus, un mēs esam apņēmušies jau līdz 2018.gadam palielināt valsts aizsardzības budžetu līdz 2% no iekšzemes kopprodukta - šim solim ir ne vien Saeimas un valdības, bet arī sabiedrības atbalsts," ASV amatpersonām uzsvēra Mūrniece. ASV amatpersonas atzinīgi vērtēja šo Latvijas soli un norādīja, ka tas ir labs piemērs virknei NATO dalībvalstu.

"Latvijai un visai Baltijai ir būtiski, lai gaidāmajā Varšavas samitā tiktu pieņemts lēmums par ilgtermiņa un pastiprinātu NATO spēku klātbūtni reģionā," norādīja Saeimas priekšsēdētāja, uzsverot, ka mums visiem ir svarīga stipra un vienota Eiropa un spēcīgas transatlantiskās attiecības. Mūrniece akcentēja, ka regulārās militārās mācības Baltijā ir apliecinājums alianses vienotībai.

ASV ir Latvijas svarīgākais stratēģiskais partneris, un mūsu valsts augstu vērtē ASV sniegto atbalstu, tostarp valsts aizsardzības spēju un robežas aizsardzības stiprināšanā, sacījusi politiķe. Latvijas parlamenta delegācija pauda gandarījumu par atbalstu Baltijas reģiona drošības stiprināšanai, tostarp par ASV administrācijas priekšlikumu piešķirt 3,4 miljardus Eiropas iedrošināšanas iniciatīvai ("European Reassurance Initive"), kas būtiski pastiprinās Eiropas drošību.

Latvija īpašu uzmanību pievērš stratēģiskajai komunikācijai. Cīņā pret propagandu būtisks ir NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centrs Rīgā. Tāpat mūsu valstī darbu sācis Baltijas Mediju izcilības centrs, kura projekti tiks īstenoti gan Baltijā, gan Austrumu partnerības valstīs, informēja Mūrniece.

ASV Kongresā tika pārrunāta arī situācija Ukrainā. Saeimas delegācija uzsvēra, ka Latvija augstu vērtē ASV nemainīgo atbalstu Ukrainai, akcentējot transatlantiskās vienotības nozīmi. Puses bija vienisprātis, ka ekonomiskās sankcijas pret Krieviju ir jāturpina līdz pilnīgai Minskas vienošanās izpildei.

Saeimas priekšsēdētāja un Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Ojārs Ēriks Kalniņš (V) ASV vizītes laikā tikās ar Senāta prezidenta pienākumu izpildītāju senatoru Orinu Heču, Senāta Ārlietu komitejas līdzpriekšsēdētāju senatoru Benu Kardinu un Ārlietu komitejas Eiropas un reģionālās drošības sadarbības apakškomitejas līdzpriekšsēdētāju senatori Džīnu Šahīnu, kā arī ar Senāta Bruņoto spēku komitejas priekšsēdētāju senatoru Džonu Makeinu, aģentūru LETA informēja Saeimas Preses dienestā.

LETA/Foto: Evija Trifanova/LETA