foto: LETA
Pirmais seminārs par aktīvu latvietību notiks Īrijā
Eiropas Latviešu apvienības prezidija locekle Elīna Pinto.
Sabiedrība
2016. gada 13. aprīlis, 23:35

Pirmais seminārs par aktīvu latvietību notiks Īrijā

Jauns.lv

Eiropas Latviešu apvienība, gatavojoties Latvijas simtgadei, aicina latviešus Eiropā uz semināru ciklu "[ie]dRosme" par aktīvu latvietību, informēja organizācijā.

Mērķis ir sarunās ar iedvesmojošiem līdzcilvēkiem, kuri uzdrīkstējušies ar savu rosību pacelties pāri ikdienišķajam, mudināt Eiropā dzīvojošos latviešus uz aktīvāku iesaistīšanos savu kopienu un Latvijas norisēs.

Pirmais šī cikla seminārs notiks Dublinā 30.aprīlī kā daļa no Latvijas Kultūras svētkiem Īrijā, ko rīko Latviešu biedrība Īrijā (LBĪ). Sarunas seminārā vedīs Eiropas gada cilvēks Latvijā, mācītājs un Zvannieku mājas bērnu un ģimeņu aprūpes centra dibinātājs un vadītājs Juris Cālītis un mūziķis un kinorežisors Aigars Grauba.

Rīkojot šo semināru ciklu, ELA vēlas radīt iespēju latviešiem Eiropā plašās diskusijās izzināt savu personīgo un pilsonisko lomu Latvijas sabiedriskajā dzīvē un apspriest latviskās pamatvērtības mūsdienu Eiropas kontekstā. ELA prezidija locekle un projektu koordinatore Elīna Pinto par semināru saturisko tvērumu stāsta: "Šajā īpašajā laikā pirms Latvijas simtgades katram no mums ir iespēja parādīt savu nostāju un devumu aktīvas, atvērtas un mūsdienīgas latvietības veidošanā. Latvijai ir vajadzīgi jauni varoņstāsti. Tie nav meklējami eposos, bet gan mūsos pašos – mūsu attieksmē, mazākos un lielākos gaišos darbos, kam iedvesmu, drosmi un rosību – jeb iedrosmi – varam smelties līdzcilvēkos."

Cikla ietvaros šogad plānoti semināri arī Vācijā, Beļģijā, Luksemburgā, Igaunijā un Apvienotajā Karalistē, sadarbībā ar latviešu organizācijām šajās valstīs.

Semināru cikls ir projekta "No Eiropas Latviešu kultūras svētku Dziesmu un deju lielkoncerta 2015.gadā uz Eiropas Latviešu kongresu 2017.gadā" aktivitāte, kas tiek organizēts ar Sabiedrības integrācijas fonda finansiālu atbalstu no valsts budžeta līdzekļiem.

ELA ir apvienojušās 19 latviešu un latviešu sadraudzības nevalstiskās organizācijas no 16 Eiropas valstīm ārpus Latvijas. ELA mērķis ir pārstāvēt Eiropas latviešu diasporas intereses, saskaņot tās biedru organizāciju darbību informācijas, latviskās izglītības un kultūras un pilsoniskās līdzdalības jomās, kā arī veicināt sadarbību starp biedru organizācijām un ar radniecīgām organizācijām.

BNS