Atklājas jauni fakti par Ķīpsalas sieviešu slepkavu Ņikitu. Tagad viņš vainu neatzīst
Ņikita atzīts par pieskaitāmu. Eksperts stāsta, kas varējis novest jaunieti līdz slepkavībām. Viena no viņa upuriem bija gados veca klostermāsa Ļoļiņa.
112
2016. gada 14. aprīlis, 07:01

Atklājas jauni fakti par Ķīpsalas sieviešu slepkavu Ņikitu. Tagad viņš vainu neatzīst

Jauns.lv

Tiesa ceturtdien turpinās skatīt Ķīpsalas slepkavību lietu.

Apmēram pirms nedēļas liecināja Konokotova psihiatriskās ekspertīzes veicējs Arnis Rutkis. Viņš teica, ka Ķīpsalas slepkavību lietā apsūdzētajam jaunietim Ņikitam Konokotovam ir organiski personības traucējumi, taču tie nevarēja ietekmēt spēju saprast un vadīt savu darbību.

Eksperts apliecināja, ka Konokotovs ir pieskaitāms. "Taču to, kas notika viņa galvā, un ko viņš juta [vainotajās slepkavībās], viņš nepaskaidroja. Viņš teica, ka nav to izdarījis," sacīja Rutkis.

Ekspertīzes veikšanas brīdī Konokotovs uzvedies adekvāti un situācijai atbilstoši, taču tas nenozīmējot, ka uzvedības traucējumu viņam nav. Situāciju varēja ietekmēt jaunieša individuālās psihiskās īpašības, piemēram, ja viņš ir impulsīvs un viegli kairināms, tad viņš no sākuma var darīt un tad tikai pēc tam domāt.

Rutkis skaidro, ka organiskie personības traucējumi izpaužas kā ne visai pareiza uzvedība, piemēram, cilvēks var būt hiperaktīvs, var būt pārāk liela aktivitāte un agresivitāte. Šie traucējumi ne vienmēr ir pamanāmi, neadekvāta uzvedība var būt tikai atsevišķās situācijās. "Tāpat arī psihopātiem var būt dažādas uzvedības fāzes - kompensācijas stāvoklis, kurā izturēšanās ir adekvāta, un dekompensācijas stāvoklis, kurā uzvedība tāda nav," sacīja eksperts, kā piemēru minot Čikatilo vai garīdzniekus-pedofilus.

Rutkis tiesai norādīja uz vairākām gūtām traumām bērnībā, kas varēja atstāt sekas, tostarp - dzemdībās gūtu asinsizplūdumu galvas smadzenēs. Konokotova sekmes skolā nav bijušas pārāk labas, viņš nav gribējis mācīties un gājis prom no skolas, tiesā stāstīja eksperts.

Apsūdzētais Konokotovs patlaban atrodas apcietinājumā un uz tiesas sēdi viņu konvojēja policija. Advokāte Olita Kauce sacīja, ka Konokotovs konkrētajās inkriminētajās apsūdzībās savu vainu neatzīst.

Jau ziņots, ka Konokotovs tiek turēts aizdomās par divām sieviešu slepkavībām Ķīpsalā 2014.gada decembrī. Saskaņā ar apsūdzību Konokotovs uzbruka cietušajām, pielietoja fizisku vardarbību, cietušās žņaudzot un vairākkārt sitot ar koka nūju pa dzīvībai svarīgām ķermeņa daļām, kā arī ņirgājās par upuriem.

1996.gadā dzimušais jaunietis apsūdzēts par slepkavību vainu pastiprinošos apstākļos, ja tā izdarīta ar sevišķu cietsirdību un saistīta ar laupīšanu, par ko var sodīt ar mūža ieslodzījumu vai ar brīvības atņemšanu uz laiku no desmit līdz divdesmit gadiem un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

Tāpat jaunietis tiek apsūdzēts par dokumenta nolaupīšanu, noslēpšanu, tīšu iznīcināšanu vai bojāšanu, par ko var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.

BNS/Foto: no "Izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva"