Mobilo telefonu operatoriem krīzes situācijās būs jāsūta īsziņas Latvijas iedzīvotājiem ārzemēs
Mobilo telefonu operatori drīkstēs apstrādāt iedzīvotāja atrašanās vietas datus bez viņa piekrišanas, paredz likuma grozījumi.
Sabiedrība
2016. gada 14. aprīlis, 13:16

Mobilo telefonu operatoriem krīzes situācijās būs jāsūta īsziņas Latvijas iedzīvotājiem ārzemēs

Jauns.lv

Turpmāk mobilo telefonu operatoriem būs pienākums operatīvi nosūtīt Ārlietu ministrijas sagatavotās īsziņas Latvijas iedzīvotājiem ārvalstīs par rīcību krīzes situācijās. To paredz grozījumi Elektronisko sakaru likumā, kurus Saeima ceturtdien, 14.aprīlī, atbalstīja otrajā lasījumā.

Likumprojekts paredz – ja elektronisko sakaru komersants saņem Ārlietu ministrijas paziņojumu, ka konkrētajā valstī var tikt apdraudēti Latvijas valstspiederīgie, operatoram pēc iespējas ātrāk jānosūta ministrijas sagatavotā īsziņa par rīcību krīzes situācijā ārvalstīs esošajiem lietotājiem un abonentiem.

Šādos gadījumos mobilo telefonu operatori drīkstēs apstrādāt iedzīvotāja atrašanās vietas datus bez viņa piekrišanas, paredz likuma grozījumi.

Kā iepriekš deputātus informēja Ārlietu ministrijas pārstāvji, priekšlikumi iesniegti, ņemot vērā nesenos notikumus pasaulē un terora aktus Eiropā, kā arī, lai uzlabotu iedzīvotāju informēšanu krīzes situācijās, nosūtot īsziņu, ka attiecīgajā vietā cilvēka dzīvībai draud briesmas. Patlaban informācija, kā rīkoties ārkārtas situācijās ārvalstīs, ir pieejama ministrijas mājaslapā, bet tā ne vienmēr ārvalstīs iedzīvotājiem ir sasniedzama, sacīja atbildīgās ministrijas pārstāvji.

Elektronisko sakaru likuma grozījumi Saeimai vēl jāpieņem trešajā lasījumā.

Karlīna Timofejeva / Foto: Shutterstock

Tēmas