Grozīs likumus, lai bēgļi pēc 3 mēnešu pavadīšanas Latvijā varētu oficiāli sākt strādāt
Latvija apņēmusies divu gadu laikā uz Latviju pārvietot 531 patvēruma meklētāju. Šobrīd Latvijā no Grieķijas nogādāts 21 cilvēks.
Sabiedrība
2016. gada 14. aprīlis, 15:11

Grozīs likumus, lai bēgļi pēc 3 mēnešu pavadīšanas Latvijā varētu oficiāli sākt strādāt

Jauns.lv

Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) sagatavojusi grozījumus likumā, kas patvēruma meklētājiem pēc trīs mēnešu pavadīšanas Latvijā dos tiesības oficiāli strādāt, pastāstīja PMLP preses pārstāve Santa Jonāte.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Ņemot vērā, ka iepriekš valdībā apstiprinātais patvēruma meklētāju uzņemšanas plāns paredz patvēruma meklētāju integrāciju un iekļaušanu darba tirgū, PMLP sagatavojusi grozījumus Imigrācijas likumā, kas patvēruma meklētājiem pēc trīs mēnešu pavadīšanas Latvijā paredzēs tiesības oficiāli strādāt. Šobrīd likums paredz, ka oficiāli strādāt var sākt tikai pēc bēgļa vai alternatīvā statusa saņemšanas. Šobrīd PMLP nepieciešami trīs līdz deviņi mēneši, lai pieņemtu lēmumu par to, vai ārvalstniekam var piešķirt bēgļa vai alternatīvo statusu.

Šobrīd grozījumi ir saskaņošanas stadijā, bet maijā tos varētu izsludināt valsts sekretāru sanāksmē. Grozījumi vēl būs jāpieņem Saeimai.

Latvija apņēmusies divu gadu laikā uz Latviju pārvietot 531 patvēruma meklētāju. Lielākā daļa būtu no ES valstīm - Grieķijas un Itālijas, taču 50 cilvēkus nepieciešams pārvietot no trešajām valstīm, un, kā martā Saeimas Nodarbinātības apakškomisijā norādīja Iekšlietu ministrijas (IeM) valsts sekretāre Ilze Pētersone-Godmane, šajā gadījumā tā varētu būt Turcija. Ņemot vērā iepriekšminēto, tuvākajos mēnešos IeM varētu sākt patvēruma meklētāju uzņemšanu no šīs valsts, kas saskārusies ar milzīgu bēgļu plūsmu.

Latvija kopumā apņēmusies patvēruma meklētājus pārvietot divu gadu laikā. Kā skaidroja IeM valsts sekretāre, no šī termiņa ir pagājuši pieci mēneši, līdz ar to katru mēnesi uz Latviju varētu nogādāt aptuveni 30 cilvēkus, taču šāds skaits ir tikai provizorisks, atkarībā no dažādiem apstākļiem mēnesī pārvietojamo skaits un termiņš var mainīties.

Šobrīd Latvijā no Grieķijas nogādāts 21 cilvēks.

LETA/Foto: EPA/LETA