Bartaševičs uz jautājumu, vai māksliniekus mēģināja vervēt čeka, atbild: "Tā bija mūsu ikdiena!"
Sabiedrība
2017. gada 28. decembris, 12:37

Bartaševičs uz jautājumu, vai māksliniekus mēģināja vervēt čeka, atbild: "Tā bija mūsu ikdiena!"

Kasjauns.lv

"Ja cilvēks tur to mēli aiz zobiem un uzskata, ka viņam viņa ir jātur, lai viņš tur! Un viss! Nav jāatbild uz jautājumiem, kas tev nav uzdoti," mūziķis Raimonds Bartaševičs sacīja RīgaTV 24 raidījumā "Preses klubs", komentējot ziņu par to, ka dzejnieks Jānis Rokpelnis atzinis savu sadarbību ar Latvijas PSR Valsts drošības komiteju (VDK) jeb tā dēvēto čeku.

Bartaševičs uzskata, ka bijušajiem aģentiem vai ziņotājiem nav pienākuma atzīties.

Bartaševičs raidījumā sacīja, ka nevajadzētu melot, ja tiek uzdots tiešs jautājums, tomēr cilvēkiem savi noslēpumi pašiem nav jāatklāj. "Ir jāatbild uz jautājumiem, kas tev ir uzdoti. Ja man uzdod, es atbildu. Ja man neuzdod un tas ir mans noslēpums, kaut vai draņķīga lieta, es līdz kapa malai viņu turu," pauda mūziķis.

Runājot par čekas maisiem, viņš apgalvoja, ka informāciju, kas tajos atrodama, var atklāt tikai cilvēki, ar kuru tā saistīta. Tas nebūtu jādara kādam no malas: "No malas to nedrīkst atvērt, tas skapis veras no iekšpuses, atslēga ir tikai un vienīgi iekšpusē. Vai nu tu atver to skapi un izsvied savas tās drazas, vai arī viņš ir ciet."

Jautāts par to, vai viņu kā mākslinieku arī mēģināja savervēt vai novērot, Bartaševičs atbildēja apstiprinoši. "Tā bija mūsu ikdiena. Un mums bija draugi arī no turienes, kas atstāstīja, par ko ir iesniegts ziņojums un kā reaģēt. Es to varu ar laika distanci stāstīt," sacīja mūziķis.

"Mēs sēdējām kaut kādā krogā, kaut ko runājām ne to, un draugs, kas strādāja divās frontēs, pateica: "Tu tur toreiz izpļāpājies, tev tagad tur ir ciet, kaut ko vajag darīt, kaut ko vajag fīrēt." Protams, ka tā bija," atklāja Bartaševičs.