Ģimenes ārsti pošas protestam pie valdības nama
Sarmīte Veide nav mierā ar medicīnas nozarē notiekošo. Maijā gaidāms ģimenes ārstu protests.
Sabiedrība
2016. gada 14. aprīlis, 18:55

Ģimenes ārsti pošas protestam pie valdības nama

Jauns.lv

Latvijas Ģimenes ārstu asociācija (LĢAA) rīkos protesta mītiņu pie Ministru kabineta, informēja LĢAA prezidente Sarmīte Veide.

Veide pavēstīja, ka ceturtdien LĢAA sēdē ārsti nolēmuši maijā organizēt mītiņu pie MK ēkas. Veide norādīja, ka mītiņu noteikti rīkos kādā no otrdienām MK sēdes laikā. LĢAA prezidente uzsvēra, ka veselības aprūpes sistēmā ir nepieciešamas reformas, lai cilvēkiem būtu pieejami izmeklējumi un mediķu atalgojums būtu atbilstošs izdarītajam darbam.

LĢAA nolēmusi realizēt arī otru akciju, kuras ietvaros ģimenes ārstiem izsūtīs informāciju, ko pielikt pie sienas, pacientu informēšanai praksē. Ja pacientiem radīsiess problēmas ar pieejamību pie speciālistiem vai uz izmeklējumiem, viņus aicinās zvanīt uz publiski pieejamiem telefona numuriem veselības ministram, veselības ministra birojam, ministra padomniekiem, parlamentāram sekretāram, premjerministra biroja vadītājam un biroja sekretāram. Veide norādīja, ka šie ir tie cilvēki, kas atbild par veselības aprūpi un viņiem ir jārisina veselības aprūpes problēmas.

Jau ziņots, ka LĢAA valdes sēdē plānoja lemt, kādā veidā, nekaitējot sabiedrībai, pievērst valdības un ministru uzmanību, ka nepieciešama steidzama rīcība situācijas uzlabošanai nozarē.

"Valdība ir pateikusi, ka veselības aprūpe ir prioritāte, bet tajā pašā laikā mēs īsti neredzam, kur tad ir tie risinājumi un darba rezultāti problēmām," sacīja Veide. Saņemtas izvairīgas atbildes par iespēju palielināt finansējumu gan izmeklējumiem, gan darba samaksai, gan likumdošanas izmaiņām rindu mazināšanai. "Ierobežojot nosūtījumus uz laboratoriskajiem izmeklējumiem, ministrs ir apmierināts, ka būs ietaupīti līdzekļi, bet būtībā tos ietaupīs uz pacientu veselības rēķina," viņa minēja.

"Situācija tiešām ir nopietna, jo mēs kā mediķi streikot, nestrādāt, - tas rada problēmas sabiedrībai, bet mēs tomēr gribam pievērst uzmanību un veikt tādas protesta akcijas, kas radīs diskomforta sajūtu tieši ministriem un valdībai, un pievērstu viņu uzmanību," uzsvēra asociācijas vadītāja.

Esošās darbības viņa novērtēja kā neapspriestas ar mediķiem. "Diemžēl mēs redzam, ka viņus [plānus] nav iespējams izpildīt vai arī var izpildīt, bet nebūs vēlamā rezultāta. Tas liecina par to, ka ignorē profesionālo asociāciju un mediķu biedrības," sacīja Veide.

BNS/Foto: Evija Trifanova/LETA