foto: LETA
Tukumā izbeidz kriminālprocesu par iespējamu 9.klašu vēstures eksāmena jautājumu nopludināšanu
Lapa ar uzrakstu "Notiek eksāmens".
Tava izglītība
2017. gada 23. decembris, 15:20

Tukumā izbeidz kriminālprocesu par iespējamu 9.klašu vēstures eksāmena jautājumu nopludināšanu

LETA

Valsts policijas (VP) Tukuma iecirknis izbeidzis kriminālprocesu par iespējamu 9.klašu vēstures eksāmena jautājumu nopludināšanu.

Vasarā sāktais kriminālprocess izbeigts, jo netika konstatēts noziedzīga nodarījuma sastāvs.

Kriminālprocess bija sākts par neizpaužamu ziņu atklāšanu, aģentūra LETA noskaidroja VP Zemgales reģiona pārvaldē.

Telekanāls LNT iepriekš vēstīja, ka jūnija sākumā kādas personas izplatījušas diezgan ticamu vēstures eksāmenu viltojumu, turklāt daudzu 9.klases skolēnu mobilajos telefonos īsi pirms eksāmena sākuma tika atsūtītas īstā vēstures eksāmena lapas. To apliecināja arī Valsts izglītības satura centrs (VISC), kas arī īsi pirms eksāmena sākuma no dažādiem informācijas avotiem bija saņēmis šādas ziņas.

Par šo gadījumu VISC vērsās policijā.

Jau ziņots, ka nesen VP lūdza apsūdzēt kādas Rīgas vidusskolas amatpersonu par 12.klases latviešu valodas centralizētā eksāmena domrakstu tematu izpaušanu.

VP amatpersonas apsūdzētā ieņemamo amatu neatklāj. Taču saskaņā ar likumu "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā" valsts amatpersonas statuss piemērojams pašvaldības vai valsts dibinātas izglītības iestādes direktoram un viņa vietniekam.

16.maijā pirms centralizētā eksāmena latviešu valodā bija noplūduši tā trešās daļas jeb domraksta temati. VISC norādīja, ka temati tikuši laikus mainīti pret rezerves variantiem, tādējādi netraucējot eksāmena norisi. Taču pēcpusdienā kļuva zināms, ka, iespējams, ne visi skolēni, neskatoties uz VISC norādījumiem, saņēmuši rezerves variantus. Vēlāk tapa zināms, ka esot noplūduši arī rezerves domraksta temati.

Tāpat VP vasaras sākumā ierosināja lietu par centralizētā matemātikas eksāmena uzdevumu nopludināšanu un VISC toreiz paziņoja, ka to izdarījusi kāda izglītības iestāde.

Lieta par matemātikas eksāmenu atrodas VP Rīgas reģiona pārvaldē un tajā turpinās izmeklēšana.