Kultūra
2016. gada 15. aprīlis, 09:18

Kulta grupa "The Prodigy" Rīgā, auto izstāde un teātru pirmizrādes: ko darīt 16. un 17. aprīlī?

Jauns.lv

Mūsdienu estrādes cienītāji sestdien posīsies uz „Skonto” halli, kur lielkoncertu sniegs britu elektroniskās mūzikas grandi – „The Prodigy”, bet klasiskā mūzikas cienītāji steigsies uz Rīgas domu 70. jubilejā sveikt Pēteri Vasku. Folkloras cienītājus jau piekto reizi kopā sasauks Latvijas postfolkloras festivāls „Gaviles”.

Teātra cienītāji Rīgā varēs apmeklēt „Dirty Deal Teatro” pirmizrādi „Pēdējais pionieris” vai doties uz kādu no Dailes teātra izrāžu skates lugām. Savukārt Daugavpils teātrī pirmizrāde lugai „Šinelis un Šinelis”, kas tapusi pēc Nikolaja Gogoļa stāsta motīviem. Autobraucējus, kā katru pavasari, Ķīpsalas izstāžu hallē gaidīs lielā autoindustrijas izstāde „Auto”.

Daudz interesanta arī klasiskajās izstāžu zālēs – Valmierā varat aplūkot, kā arestanti izmanto makaronus un kafijas pupiņas mākslas darbu radīšanā, Jūrmalā mūsu mākslinieki izstāda savus lielāko gada nedarbus, Krāslavā skatāma trimdas mākslas klasika, bet Rīgā, senajā Jura baznīcā (Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs), izstādījies mākslas frontinieks, bet Mencendorfa namā sajūtama sakrālā restaurācija.

1. Kulta grupas „The Prodigy” koncerts Rīgā

Rīgā, „Skonto” hallē, sestdien, 16.aprīlī, pulksten 20.00 ar lielkoncertu uzstāsies britu elektroniskā mūzikas grupa „The Prodigy”. Grupa vienmēr radījusi mūziku, kas nepakļaujas ne likumiem, ne sabiedrības dogmām, tomēr šī mūzika rada tādu jaudu, kurai ir gatavi sekot tūkstoši.

Iepriekš „The Prodigy” Latvijā ar koncertu viesojās 2009. gada rudenī, kad „Skonto” hallē pulcējās vairāk nekā 7000 klausītāju. Pirms tam grupa Rīgā viesojās 2006. gada pavasarī.

„The Prodigy” vienmēr radījusi mūziku, kas nepakļaujas ne likumiem, ne sabiedrības dogmām, tomēr šī mūzika rada tādu jaudu, kurai ir gatavi sekot tūkstoši. Tā grupa no maziem Lielbritānijas naktsklubiem savu spēlēto elektroniskās deju mūzikas virzienu ir aizvedusi uz pasaules lielākajām skatuvēm.

„The Prodigy” pasaules slavu ieguva jau pēc sava otrā albuma „Music For The Jilted Generation” (1994) izdošanas, kad elektroniskā mūzika vēl nebija tik populāra, bet pēc albuma „The Fat Of The Land” (1997) grupa nokļuva kulta statusā. Tas nav pārsteidzoši, jo trešais „The Prodigy” albums iekļuva Ginesa rekordu grāmatā kā visātrāk pārdotais britu albums, 2012. gadā pārdoto albumu skaits pārsniedza 10 miljonus.

Pagājuša gada martā iznāca grupas sestais albums – „The Day Is My Enemy”. Viens no grupas līderiem - Laiems Houlets jaunajā albumā solīja noslaucīt kājas pret mūsdienu deju mūziku un tās kulta dīdžejiem. „Mēs veidojam mūziku pēc pašu likumiem un uzskatām, ka ir nepareizi radīt visu mūsdienu elektroniskās mūzikas skatuvi orientējoties tikai uz dīdžejiem. Mēs gribētu redzēt vairāk grupu, kuras spēlē elektronisko mūziku,” saka Laiems Houlets.

Biļešu cenas: 40 – 200 eiro („Biļešu servisa” tīklā). Sīkāk internetā: www.theprodigy.com.

„The Prodigy”: „Nasty”:

2. Postfolkloras festivāls „Gaviles”

Sestdien, 16. aprīlī, pulksten 18.00 Rīgā, Spīķeru koncertzālē, jau piekto reizi notiks Latvijas postfolkloras festivāls „Gaviles”. Festivāls ir satikšanās vieta spilgtākajām jauniešu postfolkloras grupām. Savukārt klausītājiem tas sola gūt svaigākās postfolkloras pavasara vēsmas un gavilējošu muzikālo baudījumu.

Kā allaž, festivāls sola gan stabilas vērtības, gan pārsteigumus un īpašus viesus. Nemainīgi festivālā uzstājas tā rīkotāji – grupa „Daba San”, kuri vēl nesen bija pazīstami ar nosaukumu „Vecpilsētas dziedātāji”. Turpat Spīķeros muzicēs jau „Gavilēs” dzirdētās grupas – dzīvespriecīgie „Dārdi”, latgaliešu temperamenta pilnie „Rikši” un tradicionālākam skanējumam uzticīgākie „Sudobri”. Savukārt, pirmreizēja iespēja ikvienam klausītājām būs dzirdēt festivāla jaunāko mūzikas grupu „Tāri”, kuras izpildījumā dzirdams rokmūzikas pieskāriens.

Kā īpašos viesus, festivāla rīkotāji šogad piedāvā unikālu muzikālo kopprojektu mūsu pašu meistarīgās koklētājas Laimas Jansones un lietuviešu dažādu tautu pūšamo mūzikas instrumentu virtuoza Sauļus Petreiķa sniegumā. Negaidītus pārsteigumus sola arī balss improvizācijas māksliniece Dana Indāne.

* Pēc Spīķeru koncertzāles no pulksten 22.00 festivāls turpināsies folkklubā „Ala Pagrabs” (Peldu ielā 19, Vecrīgā) ar nosaukumu „Pieguļnieku Gaviles”. Senatnē pavasarī aizsākās pieguļā ejamais laiks, ko raksturoja draudzīga vakara noskaņa pie ugunskura. Šādu noskaņu festivāls vēlas piedāvāt ikvienam interesentam - piedzīvot festivāla dalībnieku aizraujošu, brīvā improvizācijā veidotu muzikālo saspēli viesmīlīgajās folkkluba telpās.

Biļešu cenas: Spīķeru koncertzālē – 7 eiro („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.spikerukoncertzale.lv.

Latvijas postfolkloras festivāls „Gaviles 2016”

3. Pētera Vaska 70. jubilejas koncerts Rīgas domā

Sestdien, 16. aprīlī, izcilā latviešu komponista Pētera Vaska 70. dzimšanas dienā, Rīgas domā pulksten 19.00 notiks viņa jubilejas koncerts. Viena no Eiropas ievērojamākā vēlīnā 20. gadsimta akadēmiskās mūzikas komponista, daudzkārtējā Lielās Mūzikas balvas laureāta skaņdarbus atskaņos Sandis Šteinbergs (vijole), Latvijas Radio koris un orķestris „Sinfonietta Rīga” (diriģenti Sigvards Kļava un Normunds Šnē).

Savulaik kāri tvēris festivāla „Varšavas rudens” idejas un Rietumeiropas intelektuālās mūzikas atspulgus, no ekspresīvi blīviem skaņu audekliem un eksperimentu labirintiem, neatlaidīgi meklējot apvāršņus, kas paceltu pāri ikdienas kņadai un skatienam atklātu klusējošu horizontu, Pēteris Vasks savā radošajā ceļā iemantojis gudrību, ko dēvē par jauno vienkāršību jeb jauno garīgumu.

Viņš ir viens no pirmajiem latviešiem, kura mūzika atbalsojusies vistālāk pasaulē. Taču, lai kāda būtu Vaska muzikālā valoda un izteiksme, tās uzdevums visos laikos palicis nemainīgs – uzturēt gaismas stariņu un uzrunāt cilvēka dvēseli. Te nu, lūk, kuplā pulkā Pēteri Vasku viņa 70. dzimšanas dienā sveiks gan draugi un līdzgaitnieki, gan arī radošie domubiedri. Starp senāk rakstītām partitūrām jubilejas vakarā uzmirdzēs arī pavisam jauna skaņu vīzija.

Koncerta programmā Pētera Vaska mūzika: „Musica Apassionata”, „Lonely Angel”, „Musica Serena”, „Mūsu māšu vārdi”, „Klusuma auglis”, „Pater Noster” un „Da pacem Domine” (pirmatskaņojums).

Biļešu cena: 12 eiro („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.doms.lv.

Pētera Vaska jubilejas koncerts

4. Izrāde par Latvijas pēdējiem pionieriem „Dirty Deal Teatro”

Teātrī „Dirty Deal Teatro” (Maskavas ielā 12 k-2, Rīgas Centrāltirgus Spīķeru kvartālā) šajā nedēļas nogalē pirmizrādi piedzīvo režisora Dmitrija Petrenko un dramaturga Jāņa Baloža izrāde „Pēdējais pionieris”- stāsts par Ņikitu, Saņu un Sašu, kuri ir pusaudži pagājušā gadsimta astoņdesmito gadu beigās Rīgā. Izrādes piektdien, sestdien un svētdien, 15., 16. un 17. aprīlī, pulksten 19.00.

Lugas sižets: Saša draudzējas ar Ņikitu, bet Ņikita mīl Sašu. Vēl Saša un Ņikita draudzējas ar Saņu. Viņiem visiem ir 15 gadu un viņi runā krieviski. Ņikita, Saša un Saņa ir tie „pēdējie pionieri”, kuriem uzņemšana pionieros desmit gadu vecumā bija tikpat nozīmīgs notikums kā kaklautu sadedzināšana pie skolas pusaudžu gados. Tas ir stāsts par paaudzi, kura savu dzīvi uzsāka reizē ar jaunizveidoto valsti. Par tās paaudzes neremdināmo vēlmi, lai lietas notiek citādāk – sākot ar atļauto matu garumu skolēniem, beidzot ar to, lai viss vienkārši notiktu īstāk.

„Pēdējais pionieris” ir stāsts, kas ir radies šeit un tagad, satiekot un uzklausot vairākus „pēdējos pionierus”, aptuveni 40 gadus vecus mūsdienu Latvijas iedzīvotājus, tādējādi veidojot tiltu starp „šodien” un „tad”.

Izrādes režisors Dmitrijs Petrenko par topošo iestudējumu saka: „Mūsu izrādes galvenie varoņi ir trīs visparastākie jaunieši. Kopā ar viņiem mēs cenšamies saprast to mūsu vēstures posmu, ko apzīmējam ar Atmodu. Man ir interesanti saprast, ko redzēja, juta un domāja tie krievu jaunieši, kas Atmodas laikā mācījās vecākajās klasēs un auga krievu ģimenēs. Kad meklējām prototipus saviem varoņiem, atsaucās ļoti daudz cilvēku. Tas nozīmē, ka ir lietas un stāsti, kas mūsu kopīgajā vēsturē vēl nav izrunāti.”

Iestudējumā spēlēs Ilze Āboltiņa, Armands Ikalis un Kristaps Ķeselis. Nākamās „Pēdējā pioniera” izrādes - 5. un 6.maijā. Biļešu cenas: 9 eiro; skolēniem, studentiem un pensionāriem – 5 eiro ( „Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.dirtydeal.lv.

„Pēdējais pionieris”. iesildīšanās neatkarībā

5. Gogoļa „Šinelis” Daugavpils teātrī

Daugavpils teātrī sestdien, 16. aprīlī, pulksten 18.00 un svētdien, 17. aprīlī, pulksten 17.00 notiks pirmizrāde iestudējumam „Šinelis un Šinelis” (režisore Paula Pļavniece), kura dramatizējums tapis pēc Nikolaja Gogoļa stāsta motīviem. Izrādes dramaturģiju veidojusi Justīne Kļava.

Iestudējumā „Šinelis un Šinelis” Gogoļa stāsts tiks atspoguļots mūsdienu kontekstā, ietērpjot varoņus jaunā laikā un telpā, bet saglabājot autora iekodēto vēstījumu. Izrādes dramaturģe Justīne Kļava atzīmē: „Strādājot pie dramatizējuma man bija ļoti svarīgi atrast Nikolaja Gogoļa darba „Šinelis” varoņu analogus mūsdienās. Gribēju izstāstīt „mazā cilvēka” stāstu un pārdzīvojumus mūsdienu kontekstā un atrast paralēles starp Gogoļa attēloto pasauli 19. gadsimta beigās un pasauli, kurā dzīvojam mēs”.

Tas ir stāsts par maza cilvēka jeb sabiedrībā nenozīmīga cilvēka likteni. Galveno varoni nevar nosaukt par drosmīgu vai atjautīgu vīru. Viņam nav nedz naudas, nedz varas. Tāpēc viņš paliek sabiedrībā neievērots un nenovērtēts. Kādu dienu viņā pamostas cerība, ka jauna šineļa iegāde kļūs par atslēgu jaunai dzīvei. Bet sabiedrībā, kurā cilvēks tiek vērtēts attiecībā pret savu mantisko vai sociālo stāvokli, alkas būt pieņemtam nav remdināmas.

Izrādes „Šinelis un Šinelis” varoņos iedzīvosies Daugavpils teātra aktieri Kristīne Veinšteina, Māris Korsiets, Egils Viļumovs, Līga Ivanova, Maija Korkliša un Ritvars Gailums. Scenogrāfiju un kostīmus veidojusi Marija Rozīte – Vītola, muzikālais noformējums: Uldis Sniķers, gaismas: Sergejs Vasiļjevs.

Biļešu cenas: 7 eiro („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.daugavpilsteatris.lv.

6. Auto izstāde Ķīpsalā

Ķīpsalas starptautiskajā izstāžu hallē no piektdienas, 15. aprīļa, līdz svētdienai, 17. aprīlim, notiks lielākā autoindustrijas izstāde Baltijā „Auto 2016”, kur jauno vieglo un apvidus automobiļu ekspozīcijā būs arī Latvijas mēroga auto pirmizrādes. Jaunākie auto modeļi, spilgtākie Latvijas un ārvalstu tūninga šedevri un vīzijas, komerctransports un industriālā tehnika, autoservisu aprīkojums – to visu trīs dienas piedāvās lielākā autoindustrijas izstāde Baltijā “Auto 2016”.

„Jau redzama gaisma tuneļa galā!” – tik tēlaini šībrīža situāciju autonozarē raksturo Eiropas tirgus analītiķi. „Arī Latvijā vērojama zināma tirgus nobriešana. Jau pagājušajā gadā izstāde liecināja par nelielu autoindustrijas kāpumu. Šo optimismu apstiprina jauno modeļu klāsts un to dažādība, kā arī pārdoto automašīnu skaits izstādē. Esmu pārliecināts, ka arī izstāde veicina šo pozitīvo tendenci un Ķīpsalā atkal pulcēs tūkstošiem automīļu,” norāda izstādes „Auto” vadītājs Gints Šāvējs.

Izstāde piedāvās iespēju vienkopus aplūkot un salīdzināt dažādu marku jaunākos modeļus un iepazīties ar autodīleru karstākajiem piedāvājumiem. Apmeklētājus priecēs jaunākie „Fiat”, „Alfa Romeo”, „Jeep”, „Hyundai”, „Isuzu”, „Suzuki”, „SsangYong”, „Seat”, „Nissan”, „Peugeot”, „Renault”, „Dacia”, „Subaru”, „Chrysler”, „Dodge”, „Ford”, „Mazda” un daudzu citu autoražotāju spēkrati.

Autoizstādes tradicionālā odziņa būs eksotisko spēkratu sadaļa „Auto Exotica 2016”, kas ļaus aplūkot vairāk nekā 100 tūninga šedevrus no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Somijas, Zviedrijas, Norvēģijas, Čehijas, Šveices, Krievijas, Baltkrievijas un Vācijas. Gadu gaitā „Auto Exotica” ir kļuvusi par vienu no Austrumeiropas lielākajiem autotūninga šoviem un tikšanās vietu autoklubiem.

Savukārt nozares profesionāļi Ķīpsalā varēs iepazīties ar jaunāko komerctransportu un industriālo tehniku, autoservisu aprīkojumu, instrumentiem un aksesuāriem. Sacensības automehāniķiem, iekārtas un instrumenti darbībā, plaša jaunāko autoservisa iekārtu, instrumentu, tehnoloģiju un apkopes līdzekļu ekspozīcija būs atrodama izstādes sadaļā „Auto mehānika 2016”.

Izstādes darba laiks: 15. un 16. aprīlī – no pulksten 10.00 līdz 19.00, 17. aprīlī – no 10.00 līdz 17.00. Biļešu cenas: 6 eiro; pensionāriem, studentiem, skolēniem – 4 eiro; ģimenes biļete – 14 eiro. Sīkāk internetā: www.bt1.lv.

 

7. Izstāžu ceļvedis: arestantu māksla no makaroniem un kafijas, mākslinieku gada nedarbi un sakrālā restaurācija

* Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā (Skārņu ielā 10/20, Vecrīgā) no sestdienas, 16. aprīļa, līdz 3. skatāma izstāde „Mākslas frontinieks”, kas sniedz retu iespēju ielūkoties meistara skaitliski nelielajā, bet pārsteidzoši daudzpusīgajā daiļrades mantojumā. Viļa Vasariņa (1906. – 1945.) daiļrade aptver visai īsu, bet radoši piesātinātu laika posmu no 20. gadsimta 20. gadu beigām līdz 1944. gadam, kad mākslinieks tika iesaukts latviešu leģionā. Viņa darbību keramikas jomā raksturo modernisma laikmeta stila izjūta, spilgts individuālais rokraksts, izsmalcināta gaume un perfekta darbu tehniskā kvalitāte. Izstādes atklāšana – piektdien, 15. aprīlī, pulksten 16.00. Sīkāk internetā: www.lnmm.lv.

* Mencendorfa namā (Grēcinieku ielā 18, Vecrīgā) līdz 24.aprīlim skatāma izstāde „Sakrālās mākslas restaurācija”. Izstādē ir iespēja aplūkot restaurētus un restaurācijas procesā esošus mākslas priekšmetus un objektus no dažādiem Latvijas dievnamiem un muzejiem. Tā ir lieliska iespēja tuvāk iepazīties un izprast sakrālās mākslas mantojuma kultūrvēsturisko nozīmīgumu un saglabāšanas iespējas. Sīkāk internetā: www.mencendorfanams.com.

* Valmieras Tūrisma informācijas centrā (Rīgas ielā 10) līdz 28. aprīlim skatāma Valmieras cietumā ieslodzīto darbu izstāde, kurā apskatāmi viņu veidotie koka trauki, pastkastītes no koka un metāla, kā arī citi darbi, kas veidoti no makaroniem un kafijas. Jau otro gadu Valmierā notiekošajā Mākslas mēnesī tiek realizēta radošā partnerība ar Valmieras cietumu – izstāde, kurā apskatāma Valmieras cietuma iemītnieku darbi. Katram izstādītajam darbam ir savs stāsts un unikalitāte, tie veidoti domājot par Mākslas dienu’2016 vēstījumu „Garšas palete”. Sīkāk internetā: www.valmiera.lv.

* Jūrmalas Mākslinieku namā (Muižas ielā 6, Bulduros) līdz 28. aprīlim skatāma gadskārtējā izstāde – akcija – loterija „Gada nedarbs”. Izstādes koncepcijas pamatā ir nosaukumā ietvertā daudznozīmība un postmodernās mākslas ideja par robežlīniju nojaukšanu starp augsto jeb elitāro mākslu un populāro mākslu. Autori tika aicināti iesniegt tādus nedarbus kā palaidnības, ēverģēlības un asprātības, kā arī tādus, kas, autorprāt, ir neizdevusies radošā iecere, neveiksmīga piedalīšanās kādā konkursā vai kas tāds, ko var uzskatīt par tehnisku kļūmi, nejaušību vai citu personu iejaukšanās radītu nedarbu. Visu izstādes laiku notiks pierakstīšanās uz kārotajiem Nedarbiem un izstādes noslēgumā būs loterija. Sīkāk internetā: www.jurmala.lv.

Nedarbu izstāde Jūrmalā

* Krāslavas Vēstures un mākslas muzejā līdz 18.maijam skatāma izstāde „Pasaules latviešu glezniecība”, kuru sarīkojis Cēsīs izveidotais Pasaules latviešu mākslas centrs. Izstādē apkopoti vairāk nekā 20 mākslinieku darbi no Amerikas, Austrālijas, Kanādas un citām pasaules valstīm uz kurieni savulaik Otrā pasaules kara rezultātā devušies latviešu mākslinieki. Pēc Krāslavas šī izstāde būs aplūkojama Ludzā. Sīkāk internetā: www.kraslavaspils.lv.

Pasaules latviešu glezniecības izstāde Krāslavā


Elmārs Barkāns/Foto: Vida Press, publicitātes foto, Edijs Pālens/LETA/Video: Latgales Reģionālā televīzija