Sabiedrība
2017. gada 19. decembris, 15:23

Bijušo čekistu valsts amatos nav, norāda Vējonis

LETA

Amatos valsts pārvaldē bijušās Valsts drošības komitejas (VDK) aģentu atrašanās nav iespējama, jo drošības dienesti amata pretendentus rūpīgi pārbauda, šodien intervijā Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" atzina Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Amatos ar ierobežojumiem šādi cilvēki nemaz nevarētu nokļūt, jo viņi no drošības iestāžu puses tiek rūpīgi "izfiltrēti", paskaidroja Vējonis.

Attiecībā par tā dēvēto "čekas maisu" satura publicēšanu Valsts prezidents atgādināja, ka Saeima tam jau devusi akceptu, taču pastāv jautājums par to, cik plašā mērogā dokumenti tiek publiskoti. Tāpēc ir VDK zinātniskās izpētes komisija, kas var sniegt priekšlikumus valdībai, viņš norādīja.

Nesaskaņas starp Satversmes aizsardzības biroju (SAB) un VDK zinātniskās izpētes komisiju par pieeju SAB telpās esošajiem VDK dokumentiem Vējonis uzskata par mākslīgi radītu konfliktu.

"Ne jau SAB ir vainīgs, ka maisi atrodas pie viņiem," uzsvēra Vējonis, piebilstot, ka komisijas locekļiem ir jāsaņem pielaide valsts noslēpumam, ja viņi vēlas pētīt dokumentus SAB telpās.

"Ja VDK kartītes pazuda, tad tās pazuda tālajos 90.gados. Taču nav noliedzams, ka liela daļa VDK kartotēkas no Latvijas tika aizvesta uz Maskavu un, visticamāk, šiem dokumentiem Latvijas pārstāvji netiks klāt," norādīja Vējonis.

Viņš gan neizslēdza, ka ar VDK dokumentos minētajām personām iespējams manipulēt, uzverot, ka tāpēc ir būtiski stiprināt drošības dienestus.

Kā ziņots, VDK zinātniskās izpētes komisijas vadītājs Kārlis Kangeris nesen intervijā laikrakstam "Diena" paziņoja, ka ir bijuši kādi cilvēki, kas no VDK tika pārvervēti strādāt tikko neatkarību atguvušās Latvijas Republikas labā, un šo cilvēku vārdus valsts, iespējams, cenšas noslēpt.

"Mēs zinām, ka 30 VDK štata darbinieku pārgāja Latvijas Republikas darbā, tad loģisks ir jautājums - katram no viņiem bija savi aģenti, vai viņi šos aģentus ņēma vai neņēma līdzi? Ja paņēma līdzi, tad skaidrs, ka aģenti daļēji strādājuši Latvijas Republikas interesēs," norādījis Kangeris.