Melbārde: "Okupācijas muzeja ugunsgrēka iemesls var apliecināt nepieciešamību pēc ēkas rekonstrukcijas"
Ugunsgrēka iemesls tikai vēlreiz apliecinās nepieciešamību iespējami drīz sākt muzeja rekonstrukciju, uzskata kultūras ministre Dace Melbārde.
Sabiedrība
2016. gada 15. aprīlis, 15:32

Melbārde: "Okupācijas muzeja ugunsgrēka iemesls var apliecināt nepieciešamību pēc ēkas rekonstrukcijas"

Jauns.lv

Ja izmeklēšanā apstiprināsies Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) pašlaik publiski izskanējušais pieņēmums, ka ugunsgrēks uz Latvijas Okupācijas muzeja ēkas jumta varētu būt izcēlies elektroinstalācijas bojājumu dēļ, tas tikai vēlreiz apliecinās nepieciešamību iespējami drīz sākt muzeja rekonstrukciju, uzskata kultūras ministre Dace Melbārde (VL-TB/LNNK).

Rekonstrukcijas projekta īstenošanas sākšana ir atkarīga no Rīgas domes pilsētas attīstības departamenta lēmuma, kas ir jāpieņem pēc tam, kad VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) pārsūdzēja Rīgas būvvaldes atteikumu izsniegt būvatļauju Okupācijas muzeja rekonstrukcijai.

Kā informēja ministra padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos Baiba Kauliņa, arī ministre pati klātienē šodien apmeklēja ugunsgrēka vietu, un Melbārde pateicību un atzinību pauž VUGD par ātru un operatīvu rīcību ugunsgrēka dzēšanā.

Jau ziņots, ka šodien Okupācijas muzejā ēkā, Latviešu strēlnieku laukumā, izcēlās ugunsgrēks.

Kā pastāstīja VUGD preses pārstāve Viktorija Gribuste, informāciju par dūmiem, kas nāk no Okupācijas muzeja ēkas, VUGD saņēma plkst.11.30. Plkst.12.25 ugunsgrēks tika lokalizēts. Kā pēc tam žurnālistiem pastāstīja notikuma vietā strādājušais VUGD pārstāvis Artūrs Putrālis, degšanas platība bija neliela. Dega ēkas jumts un ārsienas daļa 15-20 kvadrātmetru platībā.

Pēc ugunsdzēsēju rīcībā esošās informācijas, ēkā netika veikti nekādi būvniecības darbi, tajā nebija arī nekādu būtisku materiālo vērtību. Ugunsgrēka rezultātā ēkas konstrukciju stabilitāte nav apdraudēta.

Ugunsgrēks Okupācijas muzeja ēkā, spriežot pēc sākotnējās notikuma vietas apskates, varētu būt izcēlies elektroinstalācijas bojājumu dēļ, taču precīzus ugunsgrēka izcelšanās iemeslus izmeklēšanā skaidros Valsts policija.

Saistībā ar ugunsgrēku Okupācijas muzejā ir sākts kriminālprocess. Kriminālprocess sākts pēc Krimināllikuma 18.nodaļas - par noziedzīgu nodarījumu pret īpašumu. Tāpat noteiktas ekspertīzes, lai noskaidrotu ugunsgrēka izcelšanās iemeslus, skaidroja Valsts policijas preses pārstāve Diāna Lūkina.

Okupācijas muzeja ēku VNĪ ir apdrošinājuši par 1,2 miljoniem eiro bez pievienotās vērtības nodokļa. Ēka ir apdrošināta apdrošināšanas sabiedrībā "Ergo".


LETA / Foto: Rojs Maizītis/Edijs Pālens, Ieva Lūka/LETA