Atklāta aizraujoša multimediāla izstāde "Olimpiskais ķermenis". FOTO
Premjers Māris Kučinskis starp Latvijas Olimpiskās komitejas goda prezidentu Vilni Baltiņu un LOK prezidentu Aldoni Vrubļevsku.
Kultūra
2016. gada 15. aprīlis, 16:34

Atklāta aizraujoša multimediāla izstāde "Olimpiskais ķermenis". FOTO

Jauns.lv

No 2016. gada 15.aprīļa līdz 28. maijam Mūkusalas Mākslas salona telpās (Mūkusalas iela 42, Rīga) būs skatāma multimediāla izstāde “Olimpiskais ķermenis”. Tās atklāšanā 14. aprīlī ieradās daudzas Latvijas prominences, kā arī sportisti, mākslinieki, uzņēmēji un mākslas mecenāti.

Izstādi organizē biedrība “Mūsu darbs mieram” sadarbībā ar Mūkusalas Mākslas salonu, atbalsta SIA “Moduls Rīga” un basketbola klubs “VEF Rīga”. Izstādes idejas autors ir “VEF Rīga” padomes priekšsēdētājs Edgars Jaunups, sadarbojoties ar mākslas mecenātu, Mūkusalas Mākslas salona īpašnieku Jāni Zuzānu.

„Galvenā motivācija bija tā, ka šogad notiek Riodežaneiro olimpiskās spēles. Un, manuprāt, olimpiskais gads tautai ir līdzvērtīgs dziesmu svētkiem – visi tiem gatavojas, visi par tiem runā, visi skatās. Tāpēc uzskatu, ka ir ļoti svarīgi šo olimpisko gadu apaudzēt ar visādiem brīnišķīgiem notikumiem, radīt īstus olimpisko spēļu gaidīšanas svētkus. Un kāpēc gan viens no šiem notikumiem nevarētu būt mākslas izstāde par sporta tēmu?” par to, kāpēc radusies ideja par šādu izstādi, paskaidroja Edgars Jaunups.

Izstādē eksponēti darbi no Mūkusalas Mākslas salona, Latvijas Nacionālā Mākslas muzeja, Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja, Latvijas Fotogrāfijas muzeja, Latvijas Sporta muzeja, Aizkraukles Vēstures un mākslas muzeja, Latvijas Nacionālās bibliotēkas, LU Akadēmiskās bibliotēkas, Latvijas Kinofotofonodokumentu arhīva kā arī citām privātām kolekcijām. Izstādi veido vairākas sadaļas. Salona Lielajā zālē ar latviešu mākslinieku gleznām, plakātiem, fotogrāfijām, kā arī kinohroniku fragmentiem kuratore Līga Lindenbauma iezīmē olimpisko spēļu un tajās pārstāvēto sporta veidu kanonisko attēlojumu. Balkonā, apspēlējot 17.- 18. gadsimtā populāro retumu kabinetu estētiku, skatāmas dažādas latviešu sportistu iegūto uzvaru liecības, trofejas un citi ar olimpiskajām un sporta spēlēm saistīti priekšmeti. Salona Mazajā zālē eksponētie mākslinieka Andreja Strokina īpaši izstādei veidotie darbi, kuru tapšanā izmantoti atrasti objekti, tai skaitā suvenīri un fotogrāfijas, ieskicē sporta un tajā iesaistītā cilvēka ķermeņa daudznozīmību.

Līga Lindenbauma izstādes atklāšanā bilda: “Kad sāku strādāt pie šīs izstādes, gāju uz Nacionālā mākslas muzeja arhīvu. Tur atradu kādas padomju laika izstādes “Sports mākslā” atsauksmju grāmatu, kur bija viens interesants ieraksts, ko bija rakstījis kāds sporta meistars. Viņš minēja, ka sports un māksla pats par sevi ir ļoti labi. Bet sports mākslā – tas nu gan ir galīgi garām. Tā nu es mēģināju parādīt pretējo, ka sports un māksla nav nesavienojamas lietas.”

Jāteic, ka Līgai Lindenbaumai tas ir izdevies, jo izstāde izveidota patiešām interesanta un aizraujoša.

 

Kasjauns.lv/Foto: Mārtiņš Ziders