VUGD kūlas ugunsgrēku konstatēšanai plāno iegādāties dronus
Dronus VUGD varētu izmantot arī dažādos citos gadījumos, piemēram, izlūkojot meža ugunsgrēkus.
112
2016. gada 17. aprīlis, 14:16

VUGD kūlas ugunsgrēku konstatēšanai plāno iegādāties dronus

Jauns.lv

Tuvākajā nākotnē Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) rīcībā varētu nonākt bezpilota lidaparāti jeb tā dēvētie droni, kurus varētu izmantot kūlas ugunsgrēku konstatēšanai, sacīja VUGD priekšnieks pulkvedis Oskars Āboliņš.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

VUGD priekšnieks norādīja, ka dienests ir apspriedis ieceri izmantot dronus kūlas ugunsgrēku konstatēšanai. Tas cilvēkiem liktu būt uzmanīgākiem, jo tādējādi viņus varētu pieķert šajās darbībās.

"Zināms, ka dronu cenas sākas no 1000 eiro, bet nopietnākas ierīces, kas var fiksēt notikumus ar kamerām, nodot datus tiešsaistē, protams, maksā vairāk. Ir jautājums, cik lietderīgi tādas iekārtas ir iegādāties dienestam, jo finanšu līdzekļu ir tik, cik ir. Taču tas būtu viens no risinājumiem," atzina Āboliņš.

Tāpat dronus VUGD varētu izmantot arī dažādos citos gadījumos, piemēram, izlūkojot meža ugunsgrēkus.

"Ir ļoti daudz iespēju, kā mēs tos varētu izmantot, piemēram, lielu degošu platību monitorēšanā, tostarp meža ugunsgrēku izlūkošanā. Ir iespēja, ka mēs tos varētu izmantot arī ķīmisku vielu noplūžu gadījumos, lai no augšas varētu konstatēt kādus bojājumus, novērot situācijas attīstību," teica Āboliņš.

VUGD priekšnieks gan uzsvēra, ka dronu iegāde šobrīd nav dienesta prioritāte un tie varētu parādīties tuvākās nākotnes - aptuveni trīs gadu - laikā.

BNS / Foto: AFP/LETA

Tēmas