Pret "Rietumu banku" un tās prezidentu celtas apsūdzības naudas atmazgāšanā
Francijā apjomīgā naudas atmazgāšanas lietā apsūdzības arī "Rietumu bankai" un tās prezidentam Pankovam.
112
2016. gada 17. aprīlis, 21:37

Pret "Rietumu banku" un tās prezidentu celtas apsūdzības naudas atmazgāšanā

Jauns.lv

Apjomīgā krimināllietā, kura jau ir nodota Francijas prokuratūrai, pret "Rietumu banku" un tās prezidentu Aleksandru Pankovu ir izvirzītas apsūdzības par palīdzību naudas atmazgāšanā, šovakar vēsta LTV raidījums "de facto".

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Galvenais apsūdzētais šai lietā ir kādreizējais kompānijas "France Offshore" vadītājs Nadavs Bensusāns, kurš Francijā tiek dēvēts par "ofšoru karali". Tā dēvētie "Panamas dokumenti" rāda, ka viņš ir bijis starp ārzonu kompāniju uzturēšanas biznesā strādājošo juristu "Mossack Fonseca" klientiem, kas bija iecienījuši "Rietumu banku".

Tagad par sadarbību ar "France Offshore" "Rietumu banka" vairs nerunā, atsakot jebkādus komentārus un intervijas iespējas. Taču ziņas par "Rietumu bankas" saistību ar Bensusānu publiski izskanēja jau 2012.gada nogalē. Tolaik mediji ziņoja par kādas Latvijas komercbankas pārstāvniecības Francijā darbinieka aizturēšanu Parīzē, izmeklējot lietu pret "France Offshore" aizdomās par izvairīšanos no nodokļiem. Bankas nosaukumu Latvijas kredītiestāžu uzraugi tolaik neatklāja, tomēr jau tad bija zināms - tikai "Rietumu bankai" ir birojs Francijā.

Tagad ir zināms, ka pratinātais darbinieks bija "Rietumu bankas" Parīzes pārstāvniecības vadītājs Sergejs Ščuka. Tajos redzams, ka jau 2007.gadā Nadavs Bensusāns nodeva instrukcijas juridiskās firmas "Mossack Fonseca" darbiniekam, Rīgas biroja valdes loceklim Teo de Regibus, ka ārzonas kompāniju dokumenti ar kurjeru jāsūta uz "Rietumu banku" Rīgā, uz aploksnes norādot Ščukas uzvārdu.

Izmeklēšana Francijā ir pabeigta - lieta ir nodota prokurorei, kas tuvākajos mēnešos izlems, kādas būs galīgās apsūdzības, kuras gan vēl būs jāapstiprina izmeklēšanas tiesnesim. Tiesā lieta varētu nonākt gada beigās. Lietā ir apsūdzētas vismaz piecpadsmit personas - gan fiziskas, gan juridiskas. Dažas no tām ir no Latvijas, "de facto" pastāstīja prokurore, Francijas nacionālā finanšu noziegumu izmeklēšanas prokurora vietniece Ulrika Delonī-Vaisa: "No uzņēmumiem izmeklēšanas tiesnesis ir izvirzījis apsūdzības "Rietumu bankai". Un Pankova kungam, kas ir bankas direktors, bankas vadītājs Latvijā."

Pankovs gan šobrīd Francijas Augstākajā tiesā ir apstrīdējis viņam celto apsūdzību - šādu iespēju paredz Francijas likumi. Iepriekš "Rietumu banka" bija pārsūdzējusi arī kādu citu procesuālu lēmumu, taču sūdzība tika noraidīta. Tas nozīmēja, ka "Rietumu bankai" kā drošības nauda bija jāiemaksā 20 miljoni eiro. Banka to neizdarīja, tāpēc Pankovs kā tās vadītājs 2014.gada beigās nopelnīja vienu no divām apsūdzībām. "Pirmais pārkāpums - banka nesamaksāja 20 miljonu eiro drošības naudu. Un otrais pārkāpums - būdams bankas viceprezidents, viņš palīdzēja naudas atmazgāšanai," stāsta prokurore Delonī-Vaisa.

Apsūdzības ieskatā, Nadavs Bensusāns izveidoja grupu, lai palīdzētu Francijas rezidentiem caur ārzonas kompānijām atmazgāt naudu. Tas noticis periodā no 2006.gada līdz 2012.gada beigām. Viena no bankām, kur šīm ārzonām bija konti, bija "Rietumu banka". Par summām prokurore pagaidām nerunā, jo lietu ir saņēmusi salīdzinoši nesen un ar visiem tās materiāliem vēl nav iepazinusies, tomēr Francijas mediji iepriekš minēja 700 miljonus eiro un dažus simtus kontu. Prokurore Delonī-Vaisa par Bensusānu saka - vismaz izskatās tā, ka viņam bijusi "īpaša partnerība" ar "Rietumu banku".

Kad parādījās ziņas par izmeklēšanu Parīzē, Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) paziņoja, ka ir sākusi pārbaudi, jo esot saņēmusi informāciju par kādas Latvijas komercbankas atsevišķu klientu jautājumiem Francijā. Tomēr tas, kā šī pārbaude ir beigusies, nav zināms, jo komisija to neatklāj.

Nav saprotams arī tas, vai "Rietumu bankai" pēdējos gados piemērotie sodi ir saistīti ar "France Offshore" lietu. 2014.gada rudenī banka brīdināta par Kredītiestāžu likuma prasību pārkāpumu - nepietiekamu reputācijas riska izvērtējumu darījumos ar klientu. Savukārt pirms gada bankai piemērota 35 000 eiro soda nauda par nepilnībām bankas iekšējās kontroles sistēmā: nepietiekama klientu izpēte un darījumu uzraudzība. Šī soda nauda gan bija četrreiz mazāka par maksimālo tolaik iespējamo.

Banku uzraugs nav arī uzdevis "Rietumu bankai" veikt kādas izmaiņas valdē vai individuāli sodījusi kādu no bankas amatpersonām, un nav skaidrs, vai šāda iespēja vispār tiek apsvērta.

FKTK padomes loceklis, Juridiskā un licencēšanas departamenta direktors Gvido Romeiko, vaicāts par "France Offshore" lietu, saka: "Mēs zinām, ka šāds strīds pastāv. Un šajā gadījumā mums notiek saruna ar banku. Un, ja mēs redzam, ka vienai pusei ir argumenti, mēs saprotam, ka šajā gadījumā argumenti ir arī Francijas izmeklējošajai institūcijai. Kurš no viņiem beigās būs tas vinnētājs, kurš šajā gadījumā svinēs savu uzvaru, kuram būs argumenti, kas pierāda viņu taisnību, to mēs šajā brīdī pateikt nevaram."

LETA/Foto: Lita Krone/LETA