"Esmu kļuvis galīgi nesabiedrisks..." Kā eksprezidents pārcieš šķiršanās sāpes
Eksprezidents pirmo reizi pēc šķiršanās runā: „Esmu kļuvis galīgi nesabiedrisks. Pat uz apsveikumiem neatbildu...”
Sabiedrība
2016. gada 18. aprīlis, 06:10

"Esmu kļuvis galīgi nesabiedrisks..." Kā eksprezidents pārcieš šķiršanās sāpes

Jauns.lv

Bijušais Valsts prezidents Andris Bērziņš (71) teic, ka beidzot arī viņa lauku mājas pagalmā nokusis sniegs un viņš ir pilns spara šķiršanās bēdas mazināt ar smagu darbu lauku saimniecībā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Pagājušā gada nogale un šā gada sākums eksprezidentam Andrim Bērziņam iekrāsojams pavisam tumšās krāsās, jo pēc prezidentūras termiņa beigām viņam veikta operācija, kas prasīja ilgāku rehabilitācijas periodu, un pie cita aizgāja gados jaunā sieva mediķe Dace Seisuma (43).

Rūpes par attiecībās ar Seisumu dzimušo Bērziņa jaunāko dēlu skolnieku Kristapu Andri lielākoties uzņēmies tētis, jo tieši viņš puiku sagaida no skolas, velta dēlam lielu uzmanību mācību vielas apgūšanā, bet brīvdienās kopā ar viņu dodas uz savu saimniecību Amatas upes krastā.

Daba – jā, cilvēki – nē

Žurnāls „Kas Jauns” Andri Bērziņu aizpagājušās nedēļas saulainākās dienas pēcpusdienā sastapa Vecrīgā uz ielas, sagaidot dēlu no skolas. Andris, nomainījis savu solīdo uzvalku pret vienkāršāku tērpu – džinsa biksēm un džemperi –, nedaudz norūpējušos seju netālu no „Laimas” pulksteņa skatījās tālē, vai dēls pēc skolas nenāk uz mājām. „Nez, pa kuru pusi šoreiz tas puika skries?” noteica eksprezidents.

Bērziņa solis bija stingrs kā zemniekam, un gaitā vairs nekas neliecināja, ka pavisam nesen viņš pārcietis muguras operāciju, pēc kuras pārvietošanās bija apgrūtinoša. Par savas privātās dzīves niansēm Bērziņš joprojām nesaka ne pušplēsta vārda, tikai nopūšoties bilst: „Nekad par tām diži neesmu runājis, arī tagad to nedarīšu. Nav pienācis laiks. Ja uzskatīšu, ka ir laiks, noteikti piezvanīšu un aicināšu ciemos.”

Tikām viņš pauž prieku, ka drūmais laiks iet uz beigām un daba mostas. „Pavasaris tāds palēns, bet nu jau iet uz labo pusi. Pagājušās brīvdienas bija tās, kuru laikā arī manas saimniecības pagalmā beidzot nokusa sniegs. Tas nozīmē, ka daudz vairāk laika pavadīšu laukos, kur darba pietiek. Man labāk patīk būt laukos, prom no cilvēkiem. Pēdējā laikā esmu kļuvis galīgi nesabiedrisks. Pat uz apsveikumiem svētkos lielākoties neatbildu. Turklāt neatbildu gandrīz nevienam. Protams, ka izlasu. Tas arī dod kādu gandarījumu. Bet tiešām no tādas lielākas runāšanas, masu pasākumiem izvairos. Negribu. Galīgi nav nekādas vēlmes. Daba – jā, bet cilvēki... vismaz pagaidām – nē,” saka eksprezidents.

Laulība uz prezidentūras laiku

Kā zināms, Bērziņš šā gada sākumā pārcieta šķiršanās rūgtumu, kad no viņa aizgāja sieva Dace Seisuma. Viņi iepazinās 2001. gadā Cēsu veselības un atpūtas centrā „Cīrulīši”, kur Dace strādāja par fizioterapeiti, bet Andris bija klients. Pēc četriem gadiem pasaulē nāca viņu dēls Andris Kristaps. Pēc dēla dzimšanas bija jāpaiet vēl sešiem gadiem un jākļūst par prezidentu, lai Bērziņš beidzot apprecētu Daci, un tas notika dažas dienas pirms prezidenta inaugurācijas.

Pēc sabiedrības spiediena, ka valsti vadīs vīrs, kurš dzīvo civillaulībā ar sava bērna māti, nedēļu pirms inaugurācijas Bērziņš teju vai pa kluso veda Seisumu precēties uz Cēsu „zagsu” un par notikušajām kāzām, kurās jaunā sieva palika pie sava vecā uzvārda, informēja, tikai iesēžoties prezidenta krēslā.

Turklāt, ja Seisuma pēc kāzām nēsāja laulības riņķi, tad Bērziņa gredzens tā arī ne reizi netika manīts. Kļūstot par prezidentu, Andris Bērziņš taisnojās, ka vēl neesot atradis sev atbilstošu gredzenu, bet pēcāk žurnālam „Kas Jauns” vēstīja: „Nelieku to, jo gredzens ir tāds... mazliet tā kā spiež, tā kā grauž.”

Bērziņš un Seisuma šķīrās aptuveni pusgadu pēc Bērziņa prezidentūras beigām, proti, 18. janvārī, un par to mēnesi vēlāk – 19. februārī – paziņoja Dace. „Informēju, ka 2016. gada 18. janvārī tika šķirta mana laulība ar bijušo Valsts prezidentu Andri Bērziņu. Oficiāli, ar šķiršanās brīdi, es vairs neesmu uzskatāma par publisku personu, tāpēc lūdzu pārtraukt jebkāda veida informācijas publicēšanu, kas atspoguļo manu privāto dzīvi,” vēstīja Seisuma.

Eksprezidentu „nomaina” pret jaunāku

Šis paziņojums parādījās pēc tam, kad jau gada sākumā žurnāls „Kas Jauns” bija liecinieki, ka bijusī pirmā lēdija Dace Seisuma vairs nedzīvo kopā ar Andri Bērziņu viņa glaunajā Vecrīgas dzīvoklī, bet pārvākusies nakšņot pie sava kolēģa, asinsvadu ķirurga Aigara Lāča (54), nelielajā privātmājā patālu no galvaspilsētas centra.

Lāča bijusī sieva Iveta Lāce sarunā ar žurnālu uzsvēra, ka mediķu aprindās jau pirms Bērziņa prezidentūras bijis zināms par Seisumas simpātijām pret Lāci. „Aigars ir paticis ļoti daudzām sievietēm,” sacīja Iveta, kas no Aigara šķīrusies pirms 15 gadiem. Viņa arī piebilda: „Aigars ir brīvs vīrietis – var darīt, kā grib. Arī Seisumu nenosodu: jauna sieviete – ja izlēmusi, ka nevēlas būt kopā ar vecu vīru, lai tas tā arī notiek. Taču ne tādā veidā! Ir sanācis ļoti neglīti. [..] Izšķiries, un tad uzsāc kopdzīvi. Patīk vai ne, Bērziņš ir bijušais Latvijas Valsts prezidents, nevis puisis no sētas. Tas, ka šobrīd vairs nav prezidenta kundze, nenozīmē, ka viņa ir neatpazīstama.”

Aigaram laulībā ar Ivetu Lāci dzimuši divi bērni, bet viņš ir tēvs arī leģendārās radio balss Gunāra Jākobsona meitas Gundegas atvasei, un pavisam nesen viņš bijis saderinājies ar kosmetoloģi Ilzi Stīveri, ar kuru Lācim attiecības pārtrūka pēc Seisumas pilnvērtīgas parādīšanās daktera dzīvē.

Edgars Orlovs/ Foto: no „Izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva”