foto: LETA
Gada laikā policijā nonāk 1000 iesniegumu par bezvēsts pazudušiem cilvēkiem
2017. gada 6. decembris, 10:49

Gada laikā policijā nonāk 1000 iesniegumu par bezvēsts pazudušiem cilvēkiem

Kasjauns.lv/LETA

Ik gadu Valsts policija saņem 700 līdz 1000 iesniegumus par bezvēsts pazudušām personām un lielākā daļa šo personu tiek atrastas, liecina Valsts policijas sniegtā informācija Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijai.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Personu pazušanas iemesli ir dažādi. Ir situācijas, kad tuvinieki vēršas policijā, bet, veicot meklēšanas pasākumus, izrādās, ka persona vai nu apzināti nevēlas kontaktus ar tuviniekiem vai arī cilvēks nav paspējis radiniekiem paziņot savu atrašanās vietu.

Bezvēsts pazudušo personu problēma īpaši aktualizējas rudeņos, kad cilvēki neaprēķinot savus spēkus un orientēšanās spējas apvidū, vieni dodas mežā un apmaldās, norādīja likumsargi.

Īpaša kategorija ir bērni - klaiņotāji, kuri dažādu iemeslu dēļ aizgājuši no bērnu centriem, internātskolām, nelabvēlīgām ģimenēm. Šādi regulārie klaiņotāji pazūd vairākas reizes gadā, bet pēc tam tiek atrasti vai arī paši atgriežas. Ir gadījumi, kad ģimene ir nelabvēlīga, bet bērns vēlas doties prom pēc strīda vai draugu mudināts, norādīja Valsts policijas pārstāvji.

No personām, kuras atrastas mirušas, vairāk nekā 98% gadījumos notikuši nelaimes gadījumi, piemēram, noslīkšana un pašnāvības. Atlikušie gadījumi, kuri ir krietni mazākā skaitā, ir tādi, kad pret šīm personām izdarīti noziegumi, norāda Valsts policijā.

Vidēji gadā policijai neizdodas atrast 30 līdz 50 cilvēkus.