Veselības aprūpes darbinieki rīkos protesta akcijas; varētu rosināt Saeimas atlaišanu
Latvijā veselības aprūpe šogad procentuāli no iekšzemes kopprodukta (IKP) saņem mazāko finansējumu kopš 2001.gada.
Sabiedrība
2016. gada 18. aprīlis, 12:50

Veselības aprūpes darbinieki rīkos protesta akcijas; varētu rosināt Saeimas atlaišanu

Jauns.lv

Veselības aprūpes darbinieku arodbiedrības plāno rīkot protesta akcijas, lai mudinātu valdību palielināt finansējumu medicīnai, žurnālistus informēja Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) priekšsēdētājs Valdis Keris.

Keris norādīja, ka veselības aprūpes darbinieki aicinās pievienoties ikvienu, kurš ir gatavs paust savas tiesības uz veselības aprūpi. "Tie nebūs streiki, jo streikos piedalās tikai darbinieki, tās varētu būt tautas sapulces, mītiņi. Iespējams protesta akcijas tiks organizētas arī reģionos," norādīja Keris. Viņš arī uzsvēra - ja iecerētās protesta akcijas nedos vēlamo rezultātu, arodbiedrības pieprasīs atlaist Saeimu.

Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības priekšsēdētājs Pēteris Krīgers norādīja, ka akcijas notiks ilglaicīgā laika periodā, lai vērstu pastiprinātu uzmanību uz finansējuma nepieciešamību.

Savukārt, ja protesta akcijas nedos vēlamo rezultātu un valdība uz tām nereaģēs, arodbiedrības varētu rosināt arī Saeimas atlaišanu.

Jautājumu par konkrētām protesta akcijām lems otrdien LBAS valdes sēdē un LVSADA valdes sēdē.

Preses konferencē piedalījās arī Latvijas Ārstniecības un aprūpes darbinieku arodsavienības priekšsēdētāja Daina Brūvele, Latvijas Slimnīcu biedrības valdes priekšsēdētājs Jevgēņijs Kalējs, Rīgas Dzemdību nama vecmāte un Latvijas Pašvaldību darbinieku arodbiedrības pārstāve Ilze Ansule.

Jau ziņots, ka Latvijā veselības aprūpe šogad procentuāli no iekšzemes kopprodukta (IKP) saņem mazāko finansējumu kopš 2001.gada. Vidējais veselības aprūpes finansējumu ES ir 7%, bet Latvijā tas ir tikai 3% no IKP. Šāda Latvijas politiķu rīcība ir klajā pretrunā ar Pasaules Veselības organizācijas (PVO) un EK ieteikumiem Latvijai. Diemžēl sekas ir smagas: veselības aprūpes pieejamība Latvijā ir vissliktākā ES, pieaug gan rindas ārstniecības iestādēs, gan arī invaliditāte un mirstība.

BNS/Foto: Edijs Pālens/LETA, Evija Trifanova/LETA