Kalviņš: "Mildronāta lietošana uzlabo potenci"
Kalviņš Maskavā paziņoja, ka "Mildronātu" var lietot arī, lai uzturētu seksuālo funkciju.
Sabiedrība
2016. gada 18. aprīlis, 20:17

Kalviņš: "Mildronāta lietošana uzlabo potenci"

Jauns.lv

Medicīnas preparātu "Mildronāts" var lietot arī, lai uzturētu seksuālo funkciju, paziņojis "Mildronāta" izstrādātājs Ivars Kalviņš.

Uzstājoties preses konferencē Maskavā, viņš šādu preparātu iedarbību saistīja ar to, ka tas uzlabo asinsriti.

"Jā, tas veicina erekcijas uzlabošanos. Nevajag mūsu pacientiem to atņemt," Kalviņa teiktajam piekrita arī Maskavas Valsts medicīnas un stomatoloģijas universitātes Terapijas, klīniskās farmakoloģijas un neatliekamās medicīniskās palīdzības katedras vadītājs Arkādijs Vjortkins.

Preparāts palīdz šūnām cīnīties ar nepietiekamu skābekļa daudzumu išēmijas gadījumos, un tas aizsargā tās pret kaitīgajām skābēm. "Mildronāts" kā papildu preparāts tiek lietots kā sirds un asinsvadu slimību gadījumos, kā arī gadījumos, ja ir traucēta galvas smadzeņu apasiņošana.

Pasaules Antidopinga aģentūra (WADA) meldoniju, kas ir "Mildronāta" aktīvā viela, sportistiem aizliegto vielu sarakstā iekļāva 1.janvārī.

Kopš gada sākuma veiktajās pārbaudēs vielas klātbūtne konstatēta virknei augstākā līmeņa sportistu, tostarp tenisa superzvaigznei Marijai Šarapovai, četrkārtējai pasaules čempionei peldēšanā Jūlijai Jefimovai, olimpiskajiem čempioniem Semjonam Jeļistratovam (šorttrekā) un Jekaterinai Bobrovai (daiļslidošanā), ātrslidotājam Pāvelam Kuližņikovam un citiem krievu sportistiem.

Visā pasaulē meldonija lietošanā pieķerti vismaz 172 sportisti, trešdien paziņoja WADA.

WADA pagājušajā nedēļā noteica pieļaujamo meldonija normu sportista organismā veiktajās analīzēs, kas veiktas līdz 1.martam.

Ja atrastais meldonija daudzums būs lielāks par 15 mikrogramiem, tad sportistam piespriestās sankcijas paliks spēkā, bet līdz 1.martam veiktajās analīzēs mazākas koncentrācijas gadījumā tiks turpināta izmeklēšana. Savukārt pēc 1.marta ņemtajās analīzēs, ja tajās vielas daudzums pārsniegs vienu mikrogramu, tas skaitīsies jau kā antidopinga noteikumu pārkāpums.

Latvijas farmācijas uzņēmums "Grindeks" cer, ka WADA pilnībā izņems meldoniju no aizliegto vielu saraksta.

LETA/Foto: Evija Trifanova/LETA