47 pretendenti saņems Rīgas domes līdzfinansējumu kultūras pieminekļu atjaunošanai
Šo projektu realizācijai kopumā ir nepieciešams gandrīz 460 000 eiro liels pašvaldības līdzfinansējums.
Runā Rīga
2016. gada 18. aprīlis, 20:55

47 pretendenti saņems Rīgas domes līdzfinansējumu kultūras pieminekļu atjaunošanai

Jauns.lv

Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks un Īpašuma departamenta direktors Oļegs Burovs šodien, 18.aprīlī, informēja, ka 47 pretendenti atbilst konkursa kritērijiem un saņems Rīgas pašvaldības līdzfinansējumu kultūras pieminekļu restaurācijai un atjaunošanai.

“Esam gandarīti, ka jau  pirmajā konkursa gadā ir izrādīta tik liela interese par iespēju saņemt pašvaldības līdzfinansējumu kultūras pieminekļu restaurācijai un atjaunošanai. Tādēļ šogad, papildus piešķirtajam  300 000 eiro lielajam finansējumam, tiks piešķirts vēl 160 000 eiro liels pašvaldības finansējums. Iesākto turpinās arī nākamgad - konkursu plānots izsludināt jau šīgada  novembrī, lai būtu ilgāks laiks projektu realizācijai. Šiem mērķiem pašvaldības budžetā tiks atvēlēts ne mazāk kā pusmiljons eiro liels finansējums,” informēja Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks.

Konkursam kopumā šogad pieteicās 55 pretendenti, no kuriem 47 projektus atzīti par atbilstošiem konkursa kritērijiem un saņems līdzfinansējumu. Šo projektu realizācijai kopumā ir nepieciešams gandrīz 460 000 eiro liels pašvaldības līdzfinansējums.

“30 objekti saņems līdzfinansējumu līdz 14 000 eiro apmērā. Savukārt 17 objekti saņems līdz 5000 eiro lielu līdzfinansējumu, par ko, piemēram, Elizabetes ielā 7 ēkai tiks atjaunots balkons, bet A.Čaka ielas 83/85 ēkai un Ģertrūdes 19/21 ēkai tiks restaurētas vēsturiskās durvis. 14 Rīgas koka ēkas saņems gandrīz 107 tūkstošu eiro pašvaldības līdzfinansējumu to atjaunošanai, piemēram, ēkas Buļļu ielā 3 un Balasta dambī 52. Pašvaldības līdzfinansējumu saņems arī senākā pieteiktā koka ēka Kalnciema ielā 28, kas ir datēta ar 1695. gadu,” ar rezultātiem iepazīstināja Rīgas domes Īpašuma departamenta direktors Oļegs Burovs.

Konkursam līdzfinansējumu saņems 28 objekti, kas atrodas Rīgas vēsturiskajā centrā, savukārt seši objekti, kas atrodas Kalnciema ielas koka apbūves teritorijā. No Pārdaugavas apbūves fragmenta teritorijas konkursam ir pieteiktas piecas ēkas.

 

Arī divas Mežaparka teritorijas ēkas un pieci valsts un vietējās nozīmes kultūras pieminekļi, kuri neatrodas pilsētbūvniecības pieminekļu teritorijā, saņems pašvaldības līdzfinansējumu to atjaunošanai. Konkursam pieteicās tikai viens objekts no Ķīpsalas vēsturiskā apbūves teritorijas.

Konkursam sešus pieteikumus iesniedza arī reliģiskās draudzes. Pašvaldības līdzfinansējums ir lūgts M.Pils ielas 2 ēkas un baznīcas Liepājas ielā 38 atjaunošanas  darbiem.

Romas Katoļu Baznīcas arhibīskaps-metropolīts Zbigņevs Stankevičs: “Kultūras mantojums, ir pašvaldības prioritāte, lai piesaistītu pilsētai arvien vairāk viesus un padarītu sakoptāku pilsētvidi. Atzinība un pateicība Rīgas pašvaldībai par radīto iespēju, lai sakārtotu arī baznīcas - kultūras pieminekļus, jo katrs ieguldītais eiro cents to atjaunošanai ir būtisks. Diemžēl draudzēm nav lielu resursu, lai tikai ar saviem spēkiem atjaunotu savus kultūras pieminekļus, tāpēc šī kopīgā sadarbība ar pašvaldība radīs iespēju saglabāt mūsu Latvijas vēsturisko mantojumu.”

Miesnieku ielas 13, 15 un 17 ēkas ir senākās mūra ēkas, kas pieteiktas  līdzfinansējuma saņemšanai un ir datētas ar 1600. gadu. Negaidīti daudz - 15 pieteikumi tika saņemti no ēku kopīpašniekiem, tā piemēram dzīvokļu īpašnieku biedrības “Eksporta 4” 39 dzīvokļu īpašnieki spēja kopīgi vienoties par Eksporta ielas 4 ēkas fasādes atjaunošanas darbiem.  Līdzvērtīgus darbus veiks arī Stabu ielas 61 ēkas kopīpašnieki.

Sanāksmē piedalījās arī Kalnciema kvartāla pārstāvis Kārlis Dambergs un dzīvokļu īpašnieku biedrības “Eksporta 4” pārstāve Dace Avotiņa.

Jau informējām, ka no 1.februāra bija iespēja pieteikties Rīgas pašvaldības līdzfinansējuma kultūras pieminekļu restaurācijai un atjaunošanai saņemšanai.

Konkursa pieteikumus izvērtēja Rīgas domes Vidi degradējošu būvju komisija, pieņemot lēmumu par finansējuma piešķiršanu, taču tas īpašniekam tiks piešķirts tikai pēc būvdarbu pabeigšanas un pieņemšanas.

Konkursa organizētājs ir Rīgas domes Īpašuma departaments, un paziņojums par konkursu, tā rezultātiem un piešķirtā finansējuma apmēriem tiks publicēts pašvaldības portālā "www.riga.lv" un mājaslapā "www.rdid.lv".


Sadarbībā ar Rīgas pašvaldību

Regīna Zommere / Publicitātes foto