Lētais Ķīnā ražotais zemessargu ekipējums lūst mācību laikā
Rakšanas laikā 5 minūtēs salūzušas 14 no 30 zemessargu lāpstiņām; šādi par notiekošo tviterī rakstīja politiķis Veiko Spolītis.
Sabiedrība
2016. gada 19. aprīlis, 06:39

Lētais Ķīnā ražotais zemessargu ekipējums lūst mācību laikā

Jauns.lv

Visai drūmu bildi ietvītojis bijušais partijas “Vienotība” deputāts Veiko Spolītis. Viņš, būdams zemessargs 19. nodrošinājuma bataljonā, devies mācību pārgājienā Rīgas novada mežos, kur zemessargi ierakumu veidošanā izmēģinājuši ekipējumā esošās lāpstiņas. Rezultāts tam visam gana bēdīgs – teju puse no lāpstām salūzušas.

Daudz tiek runāts par to, ka Zemessardze ir būtiska mūsu bruņoto spēku sastāvdaļa, kura izšķirošajā brīdī vistiešākajā veidā būs atbildīga par Latvijas un tās iedzīvotāju nosargāšanu. To saka gan politiķi, gan arī augsta ranga bruņoto spēku pārstāvji, taču šāds atgadījums liek vien smagi nopūsties. Izrādās, brīvprātīgajam kaujas spēkam, uz kuru tiek liktas lielās cerības, ticis iešķiebts trausls, lēts ekipējums.

Nepilnības nodrošinājumā

„Pagājušajā sestdienā, 16. aprīlī, kopā ar savu bataljonu devos mācībās Rīgas novada mežos, netālu no jūras. Kāpās tad arī izmēģinājām zemessargiem izsniegtās lāpstiņas ierakumu rakšanai. Rezultāts ir redzams bildēs,” stāsta Spolītis. Sociālajā tīklā Twitter politiķis atklāj, ka piecu minūšu laikā salūzušas 14 no 30 zemessargu lāpstiņām.

„Jāsaka, ka liela daļa zemessargu paši piepērk sev ekipējumu, taču šādu lāpstiņu izsniegšana atklāj nepilnības nodrošinājuma spēkos. Zināms gan, ka Aizsardzības ministrija jau ir reaģējusi, lai nākotnē ko tādu nepieļautu, un tas priecē,” izsakās Spolītis. Zemessardzē dienošais politiķis arī pauž gandarījumu, ka šādi noticis mācībās – tas dod laiku un ļauj izvērtēt un izskaust šādus trūkumus.

Vienas lāpstiņas cena – 3,10 eiro

Aizsardzības ministrijas (AM) militāri publisko attiecību departamenta direktors Kaspars Galkins informē, ka lāpstiņas, Zemessardzes vajadzībām, veicot centralizētu iepirkumu, atbilstoši spēkā esošajiem tiesību aktiem, iegādājās Valsts aizsardzības un militāro objektu iepirkumu centrs. „Atbilstoši normatīvo aktu nosacījumiem, uzvarēja lētākais lāpstiņu piedāvājums. Tās piegādāja uzņēmums SIA „Zommers”, piedāvājot Ķīnā ražotu produkciju par 3.10 eiro gabalā,” pavēsta AM pārstāvis.

Uzsākta dienesta izmeklēšana

Ministrijas runasvīrs arī stāsta, ka šobrīd tiek darīts viss, lai šāda, pagalam neapmierinošā situācija vairs neatkārtotos. Atbildīgajiem ir uzdots nodrošināt konkrētā produkta atbilstību tehniskajai specifikācijai, kā arī izvērtēt pašus specifikācijas nosacījumus. Vienlaikus, informējam, ka ir veikts jauns iepirkums un Zemessardzes vajadzībām ir iegādātas atbilstošas lāpstiņas, kuru cena ir 35 eiro gabalā, attiecīgi nodrošinot cita līmeņa darbaspējas,” teic AM amatpersona.

Zināms, ka nekvalitatīvo ekipējumu, jau uzdots izņemt no lietošanas, kā arī saistībā ar notikušo uzsākta dienesta izmeklēšana.


Kasjauns.lv/Foto: Ieva Lūka/LETA, Twitter.com