foto: Publicitātes foto
Āgenskalna iedzīvotāji sāk protestu pret tirgus likvidāciju
Jau vairāk nekā 20 Āgenskalna iedzīvotāju ir uzsākuši cīņu pret tirgus likvidāciju.
Sabiedrība
2017. gada 25. novembris, 12:41

Āgenskalna iedzīvotāji sāk protestu pret tirgus likvidāciju

Kasjauns.lv

Āgenskalna iedzīvotāji uzsākuši protestu pret Āgenskalna tirgus likvidāciju, portālu Kasjauns.lv informēja šīs Rīgas daļas iedzīvotāja un viena no galvenajām aktīvistēm Sanita Ancāne.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Sanita vēstulē pauž viedokli, ka Āgenskalna tirgus likvidācija ir birokrātiska spēj ar marodieriskām metodēm iespļaut sejā kultūrvēstures mantojumam un daudzu tūristu iecienītam objektam, nemaz nerunājot par āgenskalniešiem, kuriem šis tirgus ir tik tuvs kā pašu sirmā vecmāmiņa.

Publicēsim saņemto Sanitas viedokli par notiekošo Āgenskalnā: "Tempu, kādā plānojas tirgu slēgt un arī attīstības plāni ir miglā tīti – acīmredzot, mums nav tiesību zināt, ka šī, izskatās ir vieta, kur aci uzmetis "Lidl"? Pasaulē jau tā ir izplatīta parādība – tirgu aizslēdzam ciet un kādu tamlīdzīgu lielveikalu veram vaļā. Jo kam gan mums pašu ražotā lauksaimnieku prece, ja varam centralizēti ievest kārtējos zemas kvalitātes produktus un maksimāli radīt peļņu lieltirgotājiem?"

Kā savā vēstulē atklāj Sanita, cīņā par Āgenskalna tirgus saglabāšanu jau ir iesaistījušies vairāk nekā 20 cilvēku.

Āgenskalna iedzīvotāji uzsāk protestu pret tirgus likvidāciju

Āgenskalna iedzīvotāji uzsākuši cīņu par sava tirgus saglabāšanu.

gallery icon
8

Portāls Kasjauns.lv jau vēstīja, ka Rīgas pašvaldības akciju sabiedrības „Rīgas Centrāltirgus” paziņojums par Āgenskalna tirgus slēgšanu saniknojis gan tirgotājus, gan vietējos iedzīvotājus. Tirgus darbinieki paliks bez iecienītas iepirkšanās vietas, bet pāris simtu tirgus darbiniekiem būs jāpapildina bezdarbnieku rindas.

Kaut arī Āgenskalna tirgus nīkuļoja jau vairākus mēnešus – tajā netika atklātas jaunas tirdzniecības vietas, bet līdzšinējās pamazām slēdza un klīda baumas par tā slēgšanu, oficiāls paziņojums no tirgus apsaimniekotāja – „Rīgas Centrāltirgus” par vēsturiskās Pārdaugavas tirdzniecības vietas slēgšanu nāca kā pērkons no skaidrām debesīm tikai pusotru mēnesi pirms tirgus slēgšana, novembra vidū. Oficiālais pamatojums Rīgas galvenais arhitekta Reinholda Šmēlinga jūgendstilā projektētajai un 1925. gadā atklātajai vēsturiskā tirgus slēgšanai bija tās sliktais stāvoklis.

„Rīgas Centrāltirgus” sola vēsturisko tirgus paviljonu saglabāt un pārvērst par modernu tirdzniecības vietu, bet pārējās tam apkārt uzslietās tirgus būdas nojaukt. Tikai pagaidām nav ne projekta, ne naudas šo darbu veikšanai. Tirgus ēku „iekonservēšot”. Ar to neapmierināti ir gan tirgotāji, gan vēsturiskās Pārdaugavas iedzīvotāji, kuri sākuši stihiskas protesta akcijas.

foto: Publicitātes foto
Jau vairāk nekā 20 Āgenskalna iedzīvotāju ir uzsākuši cīņu pret tirgus likvidāciju.

Kad tika paziņots par tirgus slēgšanu, „Rīgas Centrāltirgus” pārstāvis Ivars Jakovels portālam Kasjauns.lv teica, ka visiem tirgus darbiniekiem tiks piedāvāts darbs Daugavas otrajā krastā – Centrāltirgū.

Izrādās, tas neattiecas uz visiem, bet gan tikai uz pašiem „Rīgas Centrāltirgus” darbiniekiem, piemēram, administrāciju.

Lielākoties tirgotāji bija tirgus vietu nomnieki un uz šiem pāris simtiem cilvēku šis solījums formāli neattiecas. Līdz ar to viņi palikuši pie tukšas siles jeb precīzāk - aiz tukšas letes.

„Rīgas Centrāltirgus” Mārketinga un komunikācijas daļas vadītājs Aleksandrs Šuņins Kasjauns.lv teica: „Par „Rīgas Centrāltirgus” valdes lēmumu gatavot Pārdaugavas vecāko un lielāko tirgu visaptverošai rekonstrukcijai un pārtraukt tirdzniecības procesu Āgenskalna tirgū sākot ar 2018. gada 1. janvāri, tirgus darbiniekiem tika paziņots laicīgi, īsi pēc lēmuma pieņemšanās.

Visiem „Rīgas Centrāltirgus” darbiniekiem tika piedāvātas vakanta amata vietas Centrāltirgū. Kas attiecas uz nomniekiem, atbilstoši noslēgtajiem līgumiem, tirgotāji savu saimniecisko darbību Āgenskalna tirgū varēs veikt līdz 2017. gada 31. decembrim. Savukārt laika posmā līdz šim noteiktajam datumam, kad paredzēta Āgenskalna tirgus slēgšana uz rekonstrukcijas laiku, visi tirgotāji tika laipni aicināti un tiek gaidīti Rīgas Centrāltirgus administrācijā, lai veiktu individuālas pārrunas, kuru laikā tiks piedāvātas brīvās tirdzniecības vietas, kurās būs iespējams turpināt tirdzniecību pēc Āgenskalna tirgus slēgšanas”.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Ieraksti sociālajos tīklos gan neliecināja, ka bez darba palikušie tirgotāji tiktu „laipni” gaidīti Centrāltirgū:

Par tirgus slēgšanu sašutuši arī vietējie, kuri kopā ar tirgotājiem tirgus paviljonā uzsākuši parakstu vākšanu par Āgenskalna tirgus saglabāšanu. Pašreiz jau savākts ap 1000 parakstu un tos plāno iesniegt galvaspilsētas politiķiem, lai tie palīdz risināt situāciju.

Kāda tirgus pārdevēja paudusi, ka netic, ka Āgenskalna tirgus pēc slēgšanas atkal atdzims: „Ēka paliks pamesta tieši tāpat kā Matīsa tirgus jau daudzus gadus. Neviens neko tirgū nedara. It kā mums piedāvā vietas Centrāltirgū, bet tur jau reāli vietu nav. Ko mums tur piedāvās? Kaut kādus vecus, sadauzītus kioskus, kas viņiem ir pie Centrālstacijas?”

Jau ziņots, ka „Rīgas Centrāltirgus” vadība lēmusi no nākamā gada pilnībā slēgt Āgenskalna tirgu, lai to vispirms iekonservētu un tad tajā veiktu rekonstrukciju. Tajā strādājošie tirgotāji atbalsta ieceri telpas remontēt, tomēr daudzi ir šokā par izvēlēto kardinālo risinājumu, kura dēļ daudzi pēkšņi varētu palikt uz ielas un bez darba.

Turklāt tirgus vadība neskaidri izsakās par tirgus slēgšanas iemesliem un tā nākotni. Nav īsti zināms, kas tirgus telpās tiks darīt, cik tas maksās un kad tirgus varētu atjaunot savu darbību. „Rīgas Centrāltirgus” vadībai pagaidām vienīgais plāns ir Āgenskalna tirgu slēgt, bet nav zināms, uz cik ilgu laiku. Aplēses liecina, ka rekonstrukcija izmaksātu ap pieciem miljoniem eiro, taču pagaidām nav ne projektu, nedz nauda. Šuņins atzinis, ka tirgus darbība uz nezināmu laiku tiek iesaldēta: „Vispirms būs projekts ēkas konservācijai, pēc tam arī projekts remontam. Un tā tālāk – soli pa solim viss arī notiks. Diemžēl nevaru prognozēt ne laiku, ne izmaksas”.

Tikmēr sociālos tīklus pārpludina sašutušo pārdaugaviešu ieraksti: