foto: Sintija Zandersone/LETA
Vējonis: "Stiprai ES ir būtiska drošība un labklājība Austrumu kaimiņos"
Vējonis norādīja, ka tālākai praktiskajai sadarbībai ar Austrumu partnerības valstīm ir liela nozīme.
Politika
2017. gada 24. novembris, 15:49

Vējonis: "Stiprai ES ir būtiska drošība un labklājība Austrumu kaimiņos"

LETA

Stiprai Eiropas Savienībai (ES) ir būtiska drošība un labklājība Austrumu kaimiņos, šodien ES Austrumu partnerības samitā Briselē uzsvēra Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

"Drošība un labklājība Austrumu kaimiņu reģionā ir būtiska vienotas un stipras Eiropas Savienības attīstībai," par Vējoņa pausto aģentūru LETA informēja Valsts prezidenta kancelejā. Latvijas valsts augstākā amatpersona norādīja, ka tālākai praktiskajai sadarbībai ar Austrumu partnerības valstīm ir liela nozīme.

Samitā tika pieņemts lēmums par padziļinātu sadarbību stratēģiski nozīmīgos sektoros - ekonomikā, transportā, enerģētikā, labas pārvaldības un institūciju stiprināšanas jomā, izglītībā un mobilitātē, izvirzot konkrētus sadarbības mērķus katrā no jomām.

"Svarīgi, lai gan ES, gan Austrumu partnerības valstu pilsoņi uzskatāmi redzētu, ka mūsu partneru valstīs norit akūti nepieciešamās reformas, un, to ekonomikām attīstoties, rodas arvien jaunas iespējas, kā arī nostiprinās likuma vara. Tikai balstoties uz konkrētiem panākumiem, varam tālāk stiprināt mūsu sadarbību ar Austrumu partneriem, un tai būs plašs atbalsts," teica Vējonis. Latvija uzsver nepieciešamību veidot ciešāku ES sadarbību ar tām valstīm, kuras vairāk paveikušas reformu jomā. "Reformu pūles ir jāatalgo," uzsvēra Valsts prezidents.

Viņš norādīja, ka Latvija aktīvi piedalās Austrumu partnerības politikas veidošanā kopš tās izveidošanas. Ciešāka sadarbība ar Eiropas Savienības Austrumu partneriem bija Latvijas prezidentūras ES Padomē prioritāte. Latvijā ir uzkrāta nozīmīga reformu pieredze, un mūsu valsts dalās savā ekspertīzē integrētās robežu pārvaldes jautājumu, labas pārvaldības, reģionālās sadarbības, transporta un citās jomās, pauda valsts augstākā amatpersona.

"Latvija turpinās sniegt stingru atbalstu ES Asociācijas līgumu ar Gruziju, Moldovu un Ukrainu ieviešanai, ciešāku ekonomisko saišu veidošanai un vīzu liberalizācijas procesiem, tādējādi sekmējot partnervalstu turpmāku tuvināšanos ES standartiem," teica Vējonis.

Kā ziņots, samitā paredzēts pieņemt lēmumus tālākai sadarbības stiprināšanai ar ES Austrumu partnerības valstīm, iezīmējot stratēģiski svarīgas sadarbības jomas un konkrētus mērķus.

ES Austrumu partnerības iniciatīvu sāka 2009.gadā, piedāvājot sešām valstīm, kas izveidojušās sabrukušās PSRS vietā, uzlabot ekonomiskās un politiskās saites apmaiņā pret reformu īstenošanu.