foto: LETA
Tiesnešu mēnešalgas nākamgad nesaistīs ar valsts pārvaldes amatpersonu algām
Tiesas zāle.
Sabiedrība
2017. gada 23. novembris, 09:57

Tiesnešu mēnešalgas nākamgad nesaistīs ar valsts pārvaldes amatpersonu algām

LETA

Tiesnešu un prokuroru mēnešalgas nākamgad netiks saistītas ar valsts pārvaldes amatpersonu mēnešalgām, paredz šodien Saeimā pieņemtie Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Tiesneša un prokurora mēnešalgu 2018.gadā noteiks, ņemot vērā, ka rajona (pilsētas) tiesas tiesneša mēnešalga ir 1966 eiro, kā arī piemērojot likumā paredzēto koeficientu.

Tāpat likums paredz, ka valdība iesniegs Saeimai likumprojektu, kas no 2019.gada paredzēs tādu tiesnešu darba samaksas sistēmu, kas nodrošina tiesnešu darba samaksas faktiskās vērtības saglabāšanu un finansiālo drošību atbilstoši tiesnešu neatkarības principam. Iecerēts nodrošināt tiesnešu un prokuroru mēnešalgu palielinājumu atbilstoši papildus finanšu piešķīrumam 2018.-2020.gadam.

Deputātu atbalstītie ierosinājumi paredz papildināt likumu ar pienākumu reizi mēnesi publiskot valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atalgojumu ar vārdiem un uzvārdiem.

Institūcijas visām amatpersonām un visiem darbiniekiem aprēķināto atalgojumu un citas naudas summas, kas viņiem pienākas, katru mēnesi publicē institūcijas mājaslapā internetā, norādot vārdu, uzvārdu, amatu un aprēķināto summu, ja likums nenosaka citādi. Šādai informācijai iestādes mājaslapā internetā jābūt pieejama ne mazāk kā astoņus gadus. Savukārt Ministru kabinets noteiks tādas valsts pārvaldes iestādes, kā arī to amatpersonas un darbiniekus, informācija par kuriem nebūtu publicējama valsts drošības apsvērumu dēļ.

Likumā atbalstītie ierosinājumi arī paredz Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas amatpersonu (darbinieku) mēnešalgu saistīt ar vidējās darba samaksas
apmēru elektronisko sakaru un enerģētikas nozarēs.

Savukārt Konkurences padomes amatpersonu (darbinieku) mēnešalgu noteiks, ņemot vērā amata vērtību, konkrētās amatpersonas (darbinieka) individuālās kvalifikācijas un kompetenču novērtējumu, kā arī mēneša vidējās darba samaksas apmēru. Tomēr mēnešalga nevarēs pārsniegt mēneša vidējās darba samaksas apmēru, kam piemērots koeficients "4,05".

Grozījumi likumā arī paredz izmaiņas saistībā ar minimālās algas palielināšanu no 2018.gada 1.janvāri no 380 eiro uz 430 eiro.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās