Novadu ziņas
2016. gada 19. aprīlis, 19:30

Četrām bibliotekārēm pasniegs balvu "Pagasta bibliotekārs - gaismas nesējs"

Jauns.lv

Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) Atbalsta biedrības ikgadējo balvu "Pagasta bibliotekārs - gaismas nesējs" šovakar LNB Ziedoņa zālē saņems četras bibliotekāres - Daina Girvaite, Erna Ulase, Andra Auniņa un Emma Malahovska, informēja LNB Atbalsta biedrības pārstāve Olita Pričina-Voitika.

Balvu "Pagasta bibliotekārs - gaismas nesējs" Kurzemes reģionā saņems Kuldīgas novada Pelču pagasta bibliotēkas vadītāja Girvaite, "Gaismas nesējas" tituls Latgalē aizceļos uz Rēzeknes novada Feimaņu pagasta bibliotēku, kur jau 34 gadus strādā Ulase, par "Pagasta bibliotekārs - gaismas nesējs" laureātu Vidzemē izraudzīta Auniņa no Burtnieku novada Rencēnu pagasta 1.bibliotēkas, bet "Gaismas nesējas" balvu Zemgalē šogad saņem Malahovska no Ilūkstes novada Bebrenes pagasta bibliotēkas.

Kuldīgas novada Pelču pagasta bibliotēkas vadītāja Girvaite par savu misiju uzskata iedvesmot cilvēkus un padarīt viņu ikdienu labāku, skaistāku, dot cerību nākotnei. Ar lielu degsmi viņa bibliotēkā pasniedz spāņu valodas kursus un organizē ekskursijas Pelču pilī, kas ir arī bibliotēkas mājvieta. Viņas vadītā bibliotēka ir pirmā bibliotēka Latvijā, kas saņēmusi starptautisku inovāciju balvu publiskajām bibliotēkām izglītības jomā par projektu bērniem "Mazā novadpētniecības skola".

Savukārt Ulasi lasītāji sauc par "Grāmatu māti" un "Gaismas bruņinieci". Pieteikuma vēstulē Feimaņu bibliotēkas apmeklētāji atzīst, ka ar savu dzīvesprieku un atvērtību bibliotekāre rosina mīlēt lasīt vēl un vēl.

Lasītāju vēstulē par Vidzemes uzvarētāju Auniņu rakstīts, ka viņu var apbrīnot ne tikai kā sava amata meistari, bet arī kā cilvēku, kurš prot pieņemt ikvienu un kopā ar piemeklēto vai ieteikto grāmatu tam līdzi iedot sirdsgudrību un ticību labajam.

Savukārt Malahovska par bibliotekāri Bebrenes bibliotēkā strādā 27 gadus. Bebrenes iedzīvotāji saka, ka viņai vienmēr ir 100 un viena ideja jebkuras situācijas atrisināšanai un pagasta ļaužu dzīves "izkrāsošanai". Viņas sakrātie Bebrenes vēstures materiāli ir muzeja ekspozīcijas vērti, un Malahovska raksta arī grāmatu par pagasta cilvēkiem un vēstures līkločiem. Par savu lielāko sasniegumu viņa uzskata to, ka cilvēki lasa grāmatas un ar prieku nāk uz bibliotēku.

LNB Atbalsta biedrība konkursu "Pagasta bibliotekārs - gaismas nesējs" organizē jau devīto reizi. Šogad konkursam lasītāji pieteica 54 pagastu bibliotekārus. Kandidātus pēc konkursa nolikuma kritērijiem vērtēja LNB Atbalsta biedrības žūrija, konsultējoties ar Latvijas Bibliotekāru biedrības pārstāvjiem un reģionu galvenajiem bibliotekāriem.

Šī vakara bibliotekāru apbalvošanas ceremoniju muzikāli bagātinās latviešu komponistu klasikas darbi, kurus izpildīs Ventis Zilberts, Tatjana Ostrovska un Anete Toča.

BNS/Foto: Ieva Lūka/LETA